Puțin cunoscut în România, Matei Zaharia și-a câștigat prestigiul științific în Statele Unite pentru inventarea Apache Spark, unul dintre cele mai folosite motoare de analiză pentru procesarea datelor la scară largă, Big Data. Apoi, a urmat business-ul Databricks.
Se numără printre românii care au emigrat în copilărie cu familia, cel mai probabil după Revoluție. IT-istul a oferit până acum detalii doar despre viața profesională, prin urmare, și vârsta lui rămâne necunoscută. Potrivit CV-ului de pe site-ul Universității Stanford, și-a început studiile superioare în 2003 la Universitatea din Waterloo, Canada. A obținut diploma de licență în matematică și informatică în 2007. Așadar, ar putea avea în jur de 36 de ani.
Așa cum precizează pe același site, într-o descriere, se distrează în timp ce scrie și descifrează coduri. „Concursurile de programare mi s-au părut foarte distractive și, de asemenea, o modalitate excelentă de a învăța algoritmi, structuri de date și cum să scriu programe de calculator corecte și eficiente”, sublinia el.
În competiția Google Code Jam în al doilea an de licență
În facultate, a fost în echipa de la Waterloo participantă la concursul internațional de programare ACM, care s-a clasat pe locul IV în lume și pe locul I în America de Nord, în 2005. Zaharia a intrat în 2005 și în competiția Google Code Jam, unde a obținut, individual, locul 15.
Imediat după licență, până să pornească propria companie, a lucrat ca intern la Google și la Facebook pe poziția de inginer software.
Ca să înceapă studiile doctorale la Universitatea Berkeley, Zaharia s-a mutat din Canada în SUA, California. Aici și-a realizat cercetarea intitulată: „O arhitectură pentru procesarea rapidă și generală a datelor în clustere mari”.
L-au coordonat doi profesori ai universității, Scott Shenker și Ion Stoica, 56 de ani, de asemenea român, specialist în tehnologie, absolvent de masterat la Politehnica din București în 1989.
A inițiat o companie de succes când era doctorand
În 2013, anul când și-a încheiat doctoratul, Matei Zaharia a co-fondat alături de Ion Stoica și de alți cinci specialiști compania IT Databricks, care astăzi valorează 38 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. Tehnologiile imaginate de firmă facilitează lucrul cu bazele mari de date.
În timp ce își scria teza de doctorat, Zaharia a creat și Apache Spark, motor de analiză pentru Big Data, astăzi, unul dintre cele mai populare din lume. A fost lansat în 2014 și e comercializat chiar de Databricks.
Pentru teza lui inovatoare, Zaharia a obținut, în 2014, premiul celei mai mari asociații din lume din universul informaticii: Association for Computing Machinery (ACM), cu sediul la New York, fondată în 1947.
Îi place să gătească și să citească romane SF
Bucuros să dea mai departe ce a descoperit în mai bine de un deceniu, a predat informatică ca asistent universitar la două instituții celebre din Statele Unite, Massachusetts Institute of Technology (MIT) și Universitatea Stanford, unde e în continuare angajat.
Pe site-ul instituției, la secțiunea cu informații despre parcursul lui, a lăsat și câteva sfaturi și tutoriale tehnice pentru studenți, precum și pentru liceenii cărora le-ar plăcea să studieze informatica.
Într-un interviu de acum câțiva ani, întrebat cum își petrece timpul când e departe de Big Data, a glumit spunând că în aceste vremuri nu se îndepărtează niciodată de tehnologie.
A recunoscut, însă, că mai are din când în când răgaz să citească beletristică – i-a plăcut îndeosebi volumul SF „Marțianul” de Andy Weir –, să se plimbe și să gătească câte ceva.
Foto: captura: vimeo.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro