Iulian Gherguţ este militar de carieră şi a luptat în Legiunea Străină Franceză. El a ajuns în Burkina Faso împreună cu asociatul său, Horaţiu Potra, preşedintele Asociaţiei RALF-ROLE (Românii care au Activat în Legiunea Franceză – Roumanie Legion Etrangere).
Potra se ocupă de coordonarea activităţii companiei Pan African Minerals, controlată de milionarul Frank Timiş. Concret, foştii luptători din Legiunea Franceză au sarcina de a asigura securitatea companiilor pe care Frank Timiş le deţine în Africa.
Potrivit unor surse apropiate celulei de criză instituite pentru eliberarea românului, autoturismul în care acesta se afla împreună cu un jandarm şi cu un şofer localnic a fost atacat, cel mai probabil, de hoţi.
Experienţă în Africa
Românul Iulian Gherguţ a fost răpit pentru a se obţine o răscumpărare. Acesta se afla într-o misiune de patrulare, atunci când a avut loc atacul. Fostul legionar Horaţiu Potra şi asociaţii săi nu se află la prima misiune în Africa, ba, dimpotrivă, sunt specialişti în zonă.
Potra s-a ocupat, în trecut, de coordonarea dispozitivului de securitate al emirului din Qatar, Hamad bin Khalifa Al-Thani. A fost, de asemenea, comandant al Gărzii de Elită a preşedintelui Republicii Centrafricane, Ange-Felix Pattase.
După căderea acestuia, în 2003, Potra a fost şi el răpit, dar a reuşit să scape. În aceeaşi ordine de idei, românul este şi un apropiat al liderului Alianţei Naţionale pentru Rezistenţă din Ciad, colonelul Mahamat Abbo Sileck.
În România, Horaţiu Potra a avut probleme de natură penală, fiind reţinut de DIICOT, apoi arestat preventiv. El a fost suspectat că a coordonat o grupare paramilitară, ce ar fi deţinut ilegal armament şi că s-ar fi ocupat de trafic de droguri. A scăpat, într- un final, cu o pedeapsă cu suspendare, pentru deţinere ilegală de armament.
Gherguţ, «ridicat» de la mina din Tambao
Iulian Gherguţ se afla, sâmbătă dimineaţă, într-o misiune de patrulare la mina de mangan din Tambao, în nordul statului Burkina Faso, unde era angajat ca agent de securitate. Convoiul în care se afla a fost atacat de cinci bărbaţi cu turbane şi înarmaţi cu puşti Kalaşnikov.
Agresorii au tras asupra maşinii, rănindu- i pe şofer şi pe un jandarm. Apoi l-au răpit pe Gherguţ, care nu era înarmat. Este primul caz de răpire a unui cetăţean european, în această ţară, astfel de acţiuni fiind tipice pentru două din statele vecine, Mali sau Niger, scrie france24.com.
Conform presei africane, autorii ar fi rebeli tuareg afiliaţi organziaţiei teroriste Al-Qaida Maghrebul Islamic, care l-ar fi dus pe ostatic în Niger cu trei camionete Toyota, fără a putea fi interceptaţi.
“Anchetatorii sunt pe urmele răpitorilor, care ar fi fugit înspre graniţa cu Niger”, a declarat un oficial al guvernului.
La rândul lor, autorităţile din Mali (cealaltă posibilă destinaţie a răpitorilor, lansată în presa africană) au mobilizat “bărbaţi înarmaţi” la frontieră, în eventualitatea unei acţiuni de interceptare a atacatorilor.
Oficialii Ministerului român de Externe, în cadrul căruia s-a instituit o celulă de criză, au precizat că, în timpul atacului, românul nu a fost rănit. Şi omologii lor francezi au făcut precizări în acest caz, explicând că Iulian Gherguţ nu deţinea şi cetăţenie franceză, aşa cum scrisese iniţial presa africană. (Simona Josan)