„Ea va avea responsabilitatea pentru competenţe, educaţie şi cultură, locuri de muncă de calitate şi drepturi sociale. Aceasta se află sub umbrela demografiei. Roxana va conduce în special o Uniune a competenţelor şi pilonul european al drepturilor sociale”, a declarat Ursula von der Leyen.

Cât de relevant este portofoliul de comisar european obținut de România

Portofoliul primit de Roxana Mînzatu are responsabilități legislative legate de libera circulație a lucrătorilor și legislația socială, influențând legile UE privind munca și mobilitatea forței de muncă, se arată în comunicatul oficial.

De asemenea, supraveghează aspecte precum salariul minim, munca pe platforme, timpul de lucru și sănătatea și siguranța la locul de muncă. Totodată, se concentrează pe coordonarea politicilor statelor membre în domeniile ocupării forței de muncă, educației și formării profesionale, a mai precizat Comisia Europeană.

„În rolul dumneavoastră de vicepreşedinte executiv, aş dori să ghidaţi activitatea generală privitoare la consolidarea capitalului uman al Europei, de la competenţe şi educaţie la construirea de cunoştinţe şi experienţe pe parcursul vieţii noastre, fie prin studii în străinătate, fie prin a profita la maximum de cultură şi sport. Rolul dumneavoastră va fi acela de a lucra cu comisarii pentru sprijinirea oamenilor, consolidarea societăţilor noastre şi a modelului nostru social”, se arată în scrisoarea trimisă Roxanei Mînzatu de către Ursula von der Leyen.

Exprimarea de tip instituțional a Comisiei și a Ursulei von der Leyen, în care sunt folosite fraze complexe și diplomatice, nu explică însă cât de relevant este, de fapt, portofoliul primit de România.

Politica de gen a lui von der Leyen l-a exclus pe Victor Negrescu

Premierul și președintele PSD Marcel Ciolacu îl voia pe Victor Negrescu pentru funcția de comisar european, dar Ursula von der Leyen, o susținătoare puternică a femeilor în funcții de conducere, a insistat ca România să nominalizeze o femeie, iar Victor Negrescu a fost astfel scos din calcul pe criterii de gen.

Președinta Comisiei Europene și-a dorit paritatea în noua echipă de 27 de comisari și a precizat că propunerile iniţiale din statele membre, inclusiv România cu Victor Negrescu, au dat o pondere de 22% a femeilor, lucru considerat „complet inacceptabil” de von der Leyen.

Drept urmare, din componenţa viitorului Colegiu al Comisarilor vor face parte 11 femei, adică un procent de 40% din total, iar dintre cei şase vicepreşedinţi executivi, patru sunt femei şi doi sunt bărbaţi.

Roxana Mînzatu, care s-a declarat o „feministă convinsă”, a devenit astfel a treia femeie din România care ocupă funcția de comisar european, consecutiv, după Corina Crețu (2014-2019) și Adina Vălean (2019-2024).

Parcursul profesional al lui Mînzatu până la mandatul de comisar european

Roxana Mînzatu s-a născut pe 1 aprilie 1980 și este absolventă a Facultății de Științe Politice și Administrative din cadrul Universității din București (2002). Are un master în Integrare Europeană de la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” (2005) și a urmat diverse cursuri de formare profesională.

A lucrat ca consilier de integrare la Ministerul Integrării Europene (2004-2006) și a fost implicată în consultanță pentru accesarea fondurilor europene, dezvoltare locală și formare profesională în diverse funcții și organizații între 2006 și 2015. De asemenea, a ocupat poziții de conducere în cadrul unor proiecte și instituții din Brașov.

Roxana Mînzatu este membră PSD din 2000, ocupând funcții de conducere la nivel local în cadrul organizației județene Brașov. A fost deputat PSD în Parlamentul României între 2016 și 2020, unde a activat în mai multe comisii.

În 2019, pentru câteva luni, a fost ministrul fondurilor europene, iar ulterior a deținut funcții de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (2021-2024).

În urma alegerilor din 9 iunie, Roxana Mînzatu a devenit europarlamentar din partea Alianței PSD-PNL și face parte din Grupul S&D.

Urmărește-ne pe Google News