În Neamț, AUR a obținut un scor mai bun decât USR-PLUS, clasându-se pe locul 3, după PSD și PNL: 14,4% dintre voturi pentru Senat și 13,8% pentru Camera Deputaților.
AUR e partidul-surpriză care intră în Parlament, fiind totodată și al treilea partid după USR Plus și PNL care a obținut voturile românilor din diaspora. Alături de copreședinții George Simion și Claudiu Târziu, din conducerea AUR mai face parte și Sorin Lavric.
Cine este Sorin Lavric
Născut la Turnu Severin, Sorin Lavric, în vârstă de 53 de ani, este absolvent al Facultății de Medicină (1993) și al Facultății de Filosofie (1996). A făcut parte și din Comitetul de inițiativă cetățenească al Coaliției pentru Familie, care a gestionat procesul de revizuire a Constituției, în raport cu statul român, alături de alți 15 membri.
Până în 2015, Lavric a ținut un curs opțional despre Constantin Noica la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității din București. Acum este redactor la „România literară” și director de programe interne la Uniunea Scriitorilor din România.
În timpul campaniei, Lavric a trebuit să se împartă între munca pentru partid și ședințele Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România.
„Sunt trei împrejurări când priveliștea unei femei culminează în dezgust”
„Nici un bărbat nu caută în femeie deșteptăciunea, profunzimea sau luciditatea. Cine vrea filosofie nu o va găsi în capul femeii, dar în schimb va găsi cufundarea în athanorul labios”, scrie Sorin Lavric în cartea lui, „Decoct de Femeie”, publicată în 2019 la Editura Ideea Europeană.
Criticul Mihai Iovănel a analizat volumul într-unarticol pentru publicația Scena9 și a extras mai multe „perle” misogine ale lui Lavric.
„Sunt trei împrejurări când priveliștea unei femei culminează în dezgust: când își face toaleta intimă, când își probează hainele în oglindă și când stă pe masa ginecologică”, notează președintele Senatului AUR.
„Vopsirea unghiilor de la picioare e unul dintre oficiile cele mai absurde la care se poate preta femeia, un oficiu în care bărbatul vede o stupiditate crasă”, adaugă Lavric.
Lavric descrie „specia adolescentină”
Interesul liderului AUR e manifestat în volum, cu preponderență, față de „specia adolescentină”, adică fete din categoria de vârstă 15-25 de ani.
„Orice fată între 15 și 25 de ani e fie arcan (mulier abscondita), fie arlechin (mulier ludica), fie gheizer (mulier rixosa), fie trident (mulier domina), fie hidră (mulier fornicata), fie gargui (mulier placida)”, cataloga Lavric femeile. Pe cele tinere.
„Dacă vă întrebați ce e cu limita de vârstă 15-25, răspunsul pe scurt e că Lavric preferă specia adolescentină. „Ce se întâmplă cu o femeie după 30 de ani nu mai intră în orizontul acestei cărți”, declară el. Așadar, cele șase tipuri feminine la care Lavric reduce întreg spectrul feminin sunt inducții pe baza a șase (post)adolescente cu care autorul a avut relații de-a lungul timpului”, scrie criticul Mihai Iovănel despre cartea lui Lavric.
Nimfa, călugărița, intriganta
Nu e singurul „catalog” al femeilor făcut de Lavric. Într-o recenzie publicată recent în „România Literară”, acesta împarte femeile în trei categorii: nimfa, călugărița, intriganta.
- „În primul caz, femeia e luată cu ridicata spre a fi pusă pe galantarul de pofte al capriciului de prohab”, explică filozoful.
- „În al doilea caz, excesul de spirit o împinge între pereții reci ai chiliei monahale. E vestala stearpă”, clarifică Lavric.
- „În al treilea caz, e vorba de geniul discordiei spărgând armonia anturajului. E mironosița cu miere pe limbă otrăvind aerul din jur, spre a-i asmuți pe bărbați unul împotriva altuia”, adaugă liderul AUR.
Lavric concluzionează că femeia, „văduvită de simțul destinului”, „își găsește mereu ancora pe o orbită cu ștaif bărbătesc”. Fără busola oferită de bărbat, „viața i se irosește în țâfne de autonomie civică”.
„Niciun om sănătos nu va muri în urma infestării directe cu virusul”
Într-un interviu din martie pentru Q Magazine, Lavric minimizează gravitatea pandemiei de Covid-19, care a omorât mai mult de 1,54 milioane de oameni până pe 7 decembrie.
„Eu nu cred în virulența mortală a acestei epidemii, o virulență care, din cauza presei, a ajuns să fie percepută ca o plagă trimisă de Dumnezeu pentru păcatele omenirii”, declară președintele Senatului AUR.
Nu există o relație cauză-efect între infestarea cu coronavirus și decesul unui pacient.
Sorin Lavric:
Într-un video făcut pentru platforma AUR, acesta afirmă că „posibilitatea găsirii unui vaccin anti Covid-19 este „iluzorie”.
Afirmații rasiste. „Romii sunt o plagă socială”
Invocând libertatea față de „spiritul de obediență al corectitudinii politice”, Lavric spune în interviul pentru Q Magazine că, la începutul pandemiei, „cei care s-au repezit să se întoarcă au fost țiganii cărora amenințarea virusului le-a secat imboldul de a cerși, a fura și a codoși în țările europene.”
Continuă cu declarațiile rasiste în același interviu.
„Inșii aceştia sunt o plagă socială pe care numai ipocrizia politicienilor şi numai duplicitatea gazetarilor o trec sub tăcere”, precizează președintele Senatului AUR.
„Invazia barbară” a refugiaților
Într-o discuție cu Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Sorin Lavric vorbește despre venirea refugiaților în Europa ca despre o „invazie barbară”, o „colonizare premeditată”
„Că le spunem emigranţi, imigranţi, fugari sau refugiaţi nu are nici o însemnătate. În realitate e vorba de o invazie barbară al cărei rost e să dea peste cap identităţile etnice de pe continent”, scrie acesta.
Compară poporul german cu o grădină de trandafiri invadată de „buruieni”, adică de refugiați.
„Când într-o grădină aduci lângă trandafiri o puzderie de buruieni sub motiv că şi ele sunt plante ce se bucură de aceleaşi drepturi universale ale plantelor, rezultatul va fi previzibil: buruienile vor extermina trandafirii care au avut naivitatea de a-i primi în grădina lor”, explică Lavric.
Lavric, un fan al lui Viktor Orban, se plasează împotriva „proiectului european”
Tot într-o discuție cu Vasile Bănescu, difuzată de Televiziunea Patriarhiei Române, Sorin Lavric critică legile UE care „se dau împotriva obiceiurilor dintr-o societate” și oferă exemplul căsătoriei dintre un bărbat și o femeie:
„Asta nu mai e o cutumă, trebuie să o schimbăm, introducem o nouă lege prin care, ca de obicei, ne dovedim toleranți, înlăturăm discriminarea – fără să ne dăm seama că în felul acesta desființăm și noțiunea de căsătorie și noțiunea de familie”.
În aceeași emisiune, Lavric îl elogiază pe premierul Ungariei, Viktor Orban, pentru că le ține piept celor de la Bruxelles, „care vor islamizarea Europei”.
„Europa se află în pragul unei islamizări premeditate, făcută cu acordul clasei politice.
Polonia și Ungaria sunt cele două fortărețe care se opun curentului federalist venit dinspre Bruxelles”, mai spune Lavric, viitor membru în Parlamentul României.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!