Fostul miner Ardelean Fărcaș, 59 de ani, este cel care conducea din 1997 un centru de meditație deschis într-o comună din apropierea localității Brad, județul Hunedoara. În ianuarie 2021, la Copiii Soarelui, așa cum se numește comunitatea, trăiau permanent 70 de persoane, sub îndrumarea lui Ardelean Fărcaș. Bărbatul, cunoscut drept Adi de la Brad, este în prezent arestat preventiv. 

În comunitate, Adi avea atunci patru iubite în afara căsătoriei. Cu acestea are patru copii, notează jurnalista Delia Marinescu pentru Scena9.

1.000 de oameni veneau anual aici

„Aceștia sunt interesați de Vipassana, o tehnică de meditație pe care au practicat-o și istoricul Yuval Harari sau artista Marina Abramović. Centrul de la Dumbrava de Sus nu este însă acreditat, iar liderul Ardelean Fărcaș, cunoscut ca Adi de la Brad, nu are certificare de profesor Vipassana, așa cum el însuși pretinde, potrivit reprezentanților rețelei internaționale dhamma. El predă sub un nume fals o metodă proprie, în care amestecă teorii ale conspirației, invenții tămăduitoare, și abuzuri”, mai nota jurnalista Delia Marinescu.  

Dintre toți cei care ajung la cursurile de meditație, unii rămân în comunitate, unde trăiesc în mijlocul naturii și își cultivă o bună parte din hrană. Printre cei care renunță la viața din societate și se mută în munți se numără oameni din toate categoriile sociale, de la tineri care abia au terminat liceul până la artiști cunoscuți sau absolvenți de doctorat, conform Scena9. 

Ardelean Fărcaș conducea din 1997 un centru de meditație în localitatea Brad din Hunedoara

După publicarea primei părți a articolului, mai mulți membri au plecat de la Copiii Soarelui, pentru că au realizat că viața lor arăta foarte diferit față de cum și-o imaginaseră la început.

La pachet cu liniștea meditației și cu viața aproape de natură, primesc o doză zdravănă de pseudoștiință și teorii ale conspirației.

Delia Marinescu, jurnalistă: 

În cea de-a doua parte a articolului, mai mulți oameni care au trăit un timp în comunitate vorbesc despre abuzurile de acolo. 

Cele două materiale jurnalistice descriu abuzurile emoționale ale liderului, printre care faptul că le indica oamenilor când au voie să facă sex sau să mănânce. Atunci când nu se simțeau bine, le recomanda să apeleze la obiectele și poțiunile create într-un laborator improvizat în loc să meargă la medic, includea teorii ale conspirației în meditație, hărțuia sexual femeile din comunitate, îi punea pe oameni să muncească gratis în comunitate și îi manipula financiar și psihologic. 

După ce pleacă dintr-o sectă, foștii membri se pot confrunta cu probleme psihice, a explicat pentru Scena9, terapeutul suedez Håkan Järvå. Depinde cât timp au stat acolo, cât de mult abuz au îndurat și câtă rezistență au în general la experiențe negative, mai precizează terapeutul. 

Puteți citi cele două articole integra pe Scena9.

Urmărește-ne pe Google News