Analistul Cambridge Analytica, Christopher Wylie, a estimat anterior că datele a peste 50 de milioane de persoane au fost compromise de un test de personalitate care a colectat date de la utilizatori și de la prietenii lor. Într-un interviu difuzat duminică, Wylie a spus că adevăratul număr ar putea fi chiar mai mare de 87 de milioane.

Aplicația Facebook, numită  „thisyourdigitallife” (n.r. Aceasta este viața ta digitală), a fost un test de personalitate creat în 2014 de academicianul de la Cambridge pe nume Aleksandr Kogan, care a plătit aproximativ 270.000 de persoane să răspundă la chestionar. Dar aplicația nu a folosit doar datele personale ale celor care au acceptat să răspundă la quiz, ci și date de la prietenii lor, inclusiv detalii pe care nu doreau să le împărtășească în mod public.

Cine este Aleksandr Kogan, născut în Basarabia, educat în Statele Unite

Dr. Aleksandr „Alex” Kogan, lector universitar la Departamentul de Psihologie și Neurologie, a ajuns în lumina reflectoarelor după ce a fost indicat de Facebook ca fiind persoana vinovată pentru utilizarea necorespunzătoare a datelor.

Kogan s-a născut în Basarabia, în 1985 și a trăit la Moscova până când s-a mutat în Statele Unite, la vârsta de 7 ani. A studiat la Universitatea Berkeley din California și în Hong Kong, înainte de a se alătura Universității din Cambridge, ca lector în psihologie și psihometrie.

Interesele sale sunt analize comportamentale, studii transversale și tehnici de înregistrare electrofiziologică. Cea mai recentă publicație a lui este „Rolul autoevaluării pozitive asupra diferențelor interculturale în ceea ce privește bunăstarea”, studiu realizat în 2015.

După ce s-a căsătorit în Singapore, Kogan a fost temporar cunoscut sub numele de Aleksandr Specter, fiind numit pe un profil vechi pe site-ul Universității.

Aleksandr Kogan și partenerii săi de afaceri

Publicația germană Das Magazin scrie că, în 2014, Kogan a abordat un alt profesor universitar de la Cambridge, dr. Michael Kosinski, care dezvolta modele comportamentale bazate pe interesele utilizatorilor social media. Kogan și-a exprimat intenția de a accesa informații din „MyPersonality”, o aplicație la care Kosinski a lucrat.

Kosinski, care face parte din Centrul de Psihometrie, din cadrul Judge Business School, a declarat că nu se simțea confortabil cu legătura lui Kogan cu firma SCL, care controlează Cambridge Analytica și s-a distanțat de acesta.

Kogan este, de asemenea, profesor asociat la Universitatea din Sankt Petersburg, lucru pe care colegii săi de la Cambridge, în afară de șeful Departamentului de Psihologie, nu îl știau. Din această poziție a primit finanțare din partea Guvernului rus pentru a studia „Stresul, sănătatea și bunăstarea psihologică în rețelele sociale”. În CV-ul său de pe pe site-ul Universității, Kogan nu a făcut nicio referire la conexiunea sa cu Sankt Petersburgul sau la primirea de granturi rusești.

În mai 2014, Kogan a înființat GSR împreună cu fostul cercetător postdoctoral la Universitatea Cambridge, Joseph Chancellor.

Alexander Slinger, absolvent al Colegiului Corpus Christi de la Cambridge, a fost numit în funcția de director al GSR în august 2014, alături de Kogan și Chancellor. Partenerul inițial al lui Kogan a demisionat din GSR în septembrie 2015, iar Slinger în mai 2016. Compania a fost dizolvată în mod oficial la 31 octombrie 2017.

”Laboratorul meu investighează comportamentul prosocial și starea de bine din perspectiva biologică, psihologică și interculturală. În special, suntem interesați de cooperare, încredere, altruism, emoții pozitive, relații strânse, fericire, sănătate fizică și psihică și diferențe interculturale. Folosim metodologia care combină genetica, fiziologia, farmacologia, anchetele, eșantionarea evenimentelor și seturile de date la scară largă”, scrie pe pagina de prezentare a lui Kogan de pe site-ul Universității Cambridge.

Compania lui Kogan, Global Science Research (GSR), s-a aflat în spatele aplicației „thisyourdigitallife”, care a recoltat datele a zeci de milioane de utilizatori Facebook, care a fost apoi transmisă către Cambridge Analytica. Potrivit lui Wylie, sute de mii de utilizatori Facebook au făcut teste de personalitate prin intermediul aplicației. În acest sens, utilizatorii și-au dat consimțământul ca datele lor să fie colectate pentru utilizare academică. Aplicația a colectat, de asemenea, informațiile personale ale prietenilor de pe Facebook ai utilizatorilor aplicației, ceea ce a dus la adunarea datelor a zeci de milioane de utilizatori.

 

Cine este Aleksandr Kogan și ce spune el despre informațiile colectate de pe Facebook

La începutul anului 2015, Kogan a vorbit la Festivalul de Științe Cambridge, pe tema „Ce vă spune Facebook despre dumneavoastră”. Videoclipul evenimentului nu este disponibil, însă într-un interviu cu organizatorii festivalului, care a fost eliminat de pe site-ul Universității, Kogan a răspuns la întrebare spunând că este ”înșelătoare”. „Probabil nu spune prea multe despre tine personal, dar poate să facă lumină asupra naturii umane și asupra proceselor sociale în general”.

După izbucnirea scandalului Cambridge Analytica, cercetătorul născut în Moldova a spus că a fost făcut țap ispășitor de către Facebook și Cambridge Analytica. El a declarat pentru CNN că a adunat informații despre 30 de milioane de americani prin intermediul aplicației sale de testare a personalității Facebook în 2014 – date pe care apoi le-a transmis Cambridge Analytica, care ulterior a lucrat la campania Trump.

Când Facebook a aflat în 2015 că Kogan ar fi distribuit informațiile adunate cu Cambridge Analytica, a cerut ștergerea datelor, spunând că transferul sau vânzarea acestora încalcă termenii și condițiile companiei.

Kogan, în vârstă de 32 de ani, a declarat că suspectează mii de alți dezvoltatori și oameni de știință că folosesc metode similare pentru a aduna informații despre utilizatorii Facebook. „Folosind datele utilizatorilor pentru profit este modelul lor de afaceri”, a declarat Aleksandr Kogan despre Facebook, în interviul acordat pentru CNN.

El a mai spus că, din punctul său de vedere, Cambridge Analytica vindea un „mit” campaniilor politice, sugerând că ar putea oferi o metodă mai sofisticată de direcționare a alegătorilor prin determinarea tipurilor lor de personalitate prin intermediul rețelelor sociale.

Kogan a spus că va fi fericit să depună mărturie înaintea Congresului cu privire la munca sa pentru Cambridge Analytica și să discute cu autoritățile, dacă vor vrea să vorbească despre asta cu el.


Citește și: VIDEO / Mark Zuckerberg a fost audiat în Congresul SUA în urma scandalului Cambridge Analytica. „A fost greșeala mea și îmi pare rău”


 
 

Urmărește-ne pe Google News