Alexandru Cumpănașu, liderul ONG-ului Asociația pentru Implementarea Democrației, s-a înscris în cursa pentru preşedinţie după izbucnirea cazului Caracal. Atunci, Alexandra Măceșanu, nepoata sa, devenea victima criminalului Gheorghe Dincă.
Cumpănaşu a provocat controverse din momentul în care a decis să candideze la alegerile prezidenţiale, de la numărul de semnături strânse şi depuse la Biroul Electoral Central, până la studiile din CV şi averea declarată oficial.
Astfel, Biroul Electoral Central (BEC) a depus o plângere la Parchet pe numele lui Alexandru Cumpănașu, şi a altor şase candidaţi, pentru suspiciuni de fraudă cu semnături falsificate.
Asta după ce Curtea Constituţională a invalidat decizia BEC de respingere a candidaturii sale.
Şi la nivelul studiilor, Cumpănaşu a ridicat semne de întrebare. Astfel, s-a aflat că acesta urmează cursuri de master în Elveția, deși nu a absolvit vreo facultate, şi a luat anul trecut și aproape 59.000 de lei de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățămantului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).
Adrian Curaj, fost ministru al Educației, acum director general UEIFCDI, spunea, citat de Hotnews, că și Cumpănașu și soția au participat la un concurs de proiecte, luând acești bani în mod legal
Întrebat, într-o emisiune televizată, la Realitatea TV, despre studiile sale, Alexandru Cumpănaşu răspundea: „O să public pe Facebook și luați de acolo răspunsul, inclusiv adeverința de la această Academie Regală din Elveția, acolo unde termin Executiv Master, unde nu este nevoie de o diplomă de licență într-o țară sau alta.(…) Nu este o diplomă de licență oarecare pe care o fac toți proștii din România sau toate universitățile de doi lei. Foarte mulți dintre cei care au terminat Spiru Haret în România sunt niște proști cu diplomă”.
Alexandru Cumpănaşu a intrat şi în vizorul DNA
Direcția Națională Anticorupție a solicitat de la Ministerul Culturii documente legate de contractul pe care această instituție l-a încheiat, în septembrie anul trecut, cu fundația condusă de Alexandru Cumpănașu.
Asociația pentru Implementarea Democrației (AID), condusă de Cumpănașu, a primit de la Ministerul Culturii o finanțare nerambursabilă de aproximativ 1 milion de lei.
Aceasta s-a făcut în cadrul programului pentru Centenar, iar 840.000 de lei din acea sumă au fost plătiți ca drepturi de autor direct către Cumpănașu, în schimbul realizării a trei lucrări despre Marea Unire.
În septembrie, Fundația Colegiului Național de Apărare a decis suspendarea lui Alexandru Cumpănașu din funcția de vicepreședinte.
Alexandru Cumpănaşu, avere din bani publici
Alexandru Cumpănaş are trecute în declaraţia de avere trei terenuri intravilane, în suprafață totală de peste 600 mp, cumpărate după 2014.
De asemenea are trei case și patru apartamente, cu suprafețe între 78 de metri pătrați și 228 de metri pătrați, toate achiziționate de familia Cumpănașu după 2013.
Totodată, are două mașini, un Subaru din 2008 și un Mercedes cumpărat în 2018, scrie Hotnews.ro.
Declarația de avere depusă la BEC arată și un împrumut, de 300.000 de euro, luat de Cumpănașu de la un fost consilier din Ministerul Economiei, dar a reuși să își împrumute Asociația (pentru Implementarea Democrației) cu aproape 153.000 de lei.
Alexandru Cumpănaşu declara venituri, în ultimul an fiscal, de 1,1 milioane de lei (aproximativ 19.000 de euro pe lună), iar soția sa 595.000 de lei (aproximativ 10 000 de euro pe lună), amândoi cam din aceleași surse, în mare parte bani publici).
De la SNSPA a primit un salariu de aproape 67.000 de lei, de la Romaqua Group aproape 80.000 de lei, de la Asociația de Acreditare din România și de la UEFISCDI București circa 60.000 de lei.
Pe lângă salarii, a avut venituri din drepturi de autor și prestări servicii: De la Asociația pentru Implementarea Democrației – peste 580.000 lei, Asociația Centrul pentru Integritate – 47.000 lei, CNCIR – 120.000 lei, asociația de Acreditate din România, aproape 67.000 lei. De asemenea, din chirii a încasat peste 106.000 de lei.
SNSPA a decis isă verifice din nou legalitatea angajării lui Alexandru Cumpănașu în cadrul unui proiect SIPOCA, pentru a clarifica situația privind studiile absolvite de acesta.
La angajare, Cumpănașu a semnat un document potrivit căruia se încadrează la studii superioare.
În replică, Cumpănașu a cerut SNSPA „să nu se joace cu imaginea unui candidat la Președinția României”.
„În măsura în care continuă să facă jocuri politice voi depune plângere penală pe numele tuturor celor care îmi afectează dreptul la imagine și cariera profesională”, a transmis Cumpănaşu.
Cine sunt contracandidații lui Alexandru Cumpănașu. Vezi lista candidati la alegeri prezidentiale 2019
Vezi cand sunt alegerile prezidentiale 2019
Cum afli unde votezi la alegerile prezidentiale