Tobias Rathjen, un bărbat de 43 de ani din Hanau, este autorul dublului atac armat care a ucis nouă persoane în două baruri frecventate de kurzi din orașul german, scrie cotidianul Bild.
Procurorii federali tratează atacul drept unul terorist, după ce autoritățile, inclusiv, ministrul de Interne din statul Hesse, au confirmat pista extremistă, scrie BBC.
Suspectul a fost găsit mort în apartamentul său, alături de o altă persoană, de asemenea decedată. Potrivit presei locale, a doua persoană ar fi chiar mama suspectului. Anchetatorii au găsit și maşina presupusului atacator, care conţinea muniţii şi încărcătoare, a precizat presa locală.
Un mesaj pentru americani
Suspectul a postat pe Youtube un clip video cu câteva zile înaintea atacului. El făcea referire la mai multe teorii ale conspirației, într-un mesaj ”adresat tuturor americanilor” în limba engleză, potrivit Deutsche Welle.
Clipul a fost șters, dar bucăți din el au început să circule pe rețelele sociale.
”Țara voastră este sub controlul unor societăți secrete invizibile. Acestea folosesc metode nefaste precum controlul minții pentru a institui un sistem de sclavie modernă”, spune suspectul în mesajul video.
El mai susține că în SUA există baze militare secrete. ”În unele dintre ele, îl slăvesc pe diavol însuși. Abuzează, torturează și ucid copii mici. Treziți-vă!”, mai spune germanul, care îndeamnă la acțiune.
”Găsiți aceste baze, adunați mulțimi de oameni și atacați-le. E datoria voastră să puneți capăt acestui coșmar. Luptați acum!”, spune suspectul.
Almanya #Hanauda insanlarımızı katleden Nazi yanlısı Tobias R. evinde ölü bulundu. Mektup ve video bırakmış. Daha önce gizli istihbarat tarafından tanınmıyormuş. Alman devletinin sağ gözü kör olduğu için görmemeleri normal. Onun yerine okullarda başörtüsü yasaklarını konuştular. pic.twitter.com/GZ23QiL5Us
— Bahar Ulsy (@almanyabultenii) February 20, 2020
În scrisoarea lăsată, suspectul militează pentru distrugerea străinilor care nu mai pot fi expulzați din Germania, potrivit Bild.
Ascensiunea extremei drepte în Germania
Germania a fost vizată în ultimii ani de mai multe atacuri jihadiste, între care cel care s-a soldat cu 12 morţi în centrul Berlinului, în decembrie 2016.
Dar ameninţarea unui terorism de extremă dreapta îngrijorează cel mai mult autorităţile germane, mai ales de la uciderea unui parlamentar german pro-migranţi, membru al partidului cancelarului Angela Merkel, în iunie anul trecut.
Vineri, 12 membri ai unui grup de extremă dreapta au fost arestaţi în cadrul unei ample anchete antiteroriste. Ei sunt suspectaţi de planificarea unor atacuri de mare amploare împotriva unor moschei, după modelul atacului din Christchurch, în Noua Zeelandă, soldat în martie 2019 cu 51 de morţi. Cei arestaţi au fost plasaţi în detenţie.
Asociaţia Ditib, principala organizaţie a comunităţii turce musulmane din Germania, a cerut mai multă protecţie pentru membrii săi, care „nu se mai simt în siguranţă”.