Cuprins:
Mii de oameni au stat la cozi în Rusia în ultimele zile, îndurând frigul pentru a semna liste de susținere a potențialului contracandidat al președintelui Vladimir Putin, la alegerile din 17 martie.
Întrebarea care se pune acum este dacă autoritățile ruse îi vor permite totuși lui Boris Nadejdin să se înscrie pe buletinul de vot.
Nadejdin, un politician local în vârstă de 60 de ani, a atins o coardă sensibilă în rândul publicului, cerând în mod deschis oprirea conflictului din Ucraina, încetarea mobilizării bărbaților ruși și începerea unui dialog cu Occidentul. De asemenea, el a criticat represiunea împotriva comunității LGBTQ+.
Iar mulți ruși s-au grăbit să îl susțină.
„Colectarea de semnături a mers neașteptat de bine pentru noi”, a declarat Nadejdin pentru agenția Associated Press într-un interviu acordat miercuri la Moscova. „Nu ne așteptam la asta, ca să fiu sincer”, a adăugat el.
Nadejdin candidează din partea Partidului Inițiativa Civică. Deoarece partidul nu este reprezentat în parlament, el nu are garantat un loc pe buletinul de vot și trebuie prin urmare să strângă peste 100.000 de semnături din întreaga țară, cu o limită de 2.500 de semnături din fiecare dintre cele câteva zeci de regiuni ale țării.
Putin, care candidează în calitate de candidat independent, și nu de candidat al partidului de guvernământ Rusia Unită, a strâns deja fără probleme peste 3 milioane, potrivit afirmațiilor oficiale.
Mobilizare pentru Nadejdin
Clipurile care au circulat online au arătat cozi de susținători nu doar la Moscova și Sankt Petersburg, ci și în Krasnodar, în sud, Saratov și Voronej, în sud-vest, și dincolo de Munții Ural, în Ekaterinburg.
Chiar și în orașul Iakuțk din Orientul Îndepărtat, situat la 450 de kilometri la sud de Cercul Arctic, echipa lui Nadejdin a declarat că până la 400 de persoane pe zi au înfruntat temperaturi care au coborât până la minus 40 de grade Celsius pentru a semna petiții.
„Condițiile noastre meteorologice nu sunt perfecte și este general acceptat faptul că e dificil să implici oamenii din nord în activități, dar oamenii vin în fiecare zi”, a declarat Alexei Popov, șeful echipei electorale a lui Nadejdin din Iakuțk.
El a spus că inițial se așteptau la aproximativ 500 de semnături în total pentru întreaga regiune.
Așteptând să semneze o petiție în Sankt Petersburg, Alexander Rakitianski a declarat pentru Associated Press că a trecut printr-o „perioadă de apatie în care am crezut că nu pot face nimic”. Acum însă, el vede campania lui Nadejdin ca pe o șansă de a-și exercita drepturile civile.
Originar din Belgorod, orașul rusesc de frontieră lovit de atacuri repetate ale Ucrainei, Rakitianski a declarat că l-a susținut pe Nadejdin pentru ca orașul său natal „să nu mai fie bombardat și oamenii să nu moară pe străzi”.
La un punct de colectare a petițiilor din Moscova, Kirill Savenkov, un bărbat de 48 de ani, a declarat că l-a susținut pe Nadejdin datorită poziției sale privind Ucraina și negocierile de pace. Alții au spus că doresc o alternativă reală la Putin, despre care au sugerat că a condus țara într-o fundătură.
„Economia este cu adevărat în cădere, oamenii devin tot mai săraci și prețurile cresc”, a declarat Anna, o tânără de 21 de ani, din Sankt Petersburg. Putin, a spus ea, nu a făcut „nimic bun pentru țară”.
„O umbră de speranță”
Campania lui Nadejdin a primit un impuls după ce liderii opoziției din străinătate, inclusiv fostul magnat Mihail Hodorkovski și susținătorii politicianului încarcerat Alexei Navalnîi, i-au îndemnat pe ruși să susțină orice candidat cu șanse.
Activistul opoziției în exil, Maxim Katz, a declarat că, indiferent de rezultat, candidatura lui Nadejdin arată că rușii nu sunt apatici. „Conversațiile despre apatia civică din Rusia sunt foarte departe de realitate. Ceea ce avem nu este apatie civică, ci o foamete civică – un potențial ascuns enorm”, a spus el.
Unii analiști spun că valul de susținere pentru Nadejdin a surprins chiar și Kremlinul, deși purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat joi că „nu îl vede ca pe un rival”.
Analiștii spun că rezultatul alegerilor este totuși o concluzie previzibilă și că Putin va rămâne la putere pentru încă șase ani, dar unii sugerează, de asemenea, că momentul implică riscuri pentru Kremlin.
Pentru ca Putin să obțină o victorie convingătoare, el are nevoie ca susținătorii săi să se prezinte la vot, iar criticii săi trebuie să rămână acasă fără „nicio licărire de speranță”, a explicat pentru Associated Press Ekatarina Schulmann, politologă și cercetătoare la Carnegie Russia Eurasia Center din Berlin.
„Acesta este motivul pentru care Nadejdin este o astfel de problemă”, a declarat ea. „El oferă o umbră de speranță”, a adăugat experta.
Candidata „imprevizibilă”
Până în prezent, Comisia Electorală Centrală a Rusiei a aprobat trei candidați ce au fost desemnați de partide reprezentate în parlament, care susțin în mare parte politicile Kremlinului.
Este vorba despre Nikolai Haritonov, din partea Partidului Comunist, Leonid Sluțki, din partea Partidului Naționalist Liberal Democrat și Vladislav Davankov, din partea Partidului Poporului Nou.
Haritonov a candidat împotriva lui Putin în 2004, terminând pe locul al doilea la mare distanță de președinte distanță.
În decembrie, autoritățile i-au interzis accesul pe buletinul de vot Ekatarinei Dunțova, o fostă deputată regională care a făcut, de asemenea, apel la pace în Ucraina. Comisia a invocat erori tehnice în documentele sale.
Dunțova a fost probabil blocată pentru că autoritățile „nu o cunosc”. „Așa că, în termenii lor, este imprevizibilă. Și, mai presus de toate, nu le plac lucrurile imprevizibile”, a explicat Schulmann, cercetătoarea de la Carnegie Russia Eurasia Center.
Este Nadejdin un pion al Kremlinului?
După ce și-a început cariera politică în anii ’90 în postul de consilier municipal în regiunea Moscovei, Nadejdin a fost ales în Duma de Stat federală în 1999 ca membru al partidului Uniunea Forțelor de Dreapta.
El a fost consilier pentru liderul opoziției și vicepremierul de atunci Boris Nemțov și apoi asistent al fostului prim-ministru Serghei Kirienko – actualul creier al politicii interne a Kremlinului.
La opt ani după ce a fost observator electoral al campaniei prezidențiale a lui Putin din 2012 și un apropiat al candidatului loial Kremlinului, Serghei Mironov, Nadejdin s-a pronunțat împotriva controversatelor amendamente constituționale care i-au oferit lui Putin posibilitatea de a rămâne la putere până în 2036.
Subliniind în campania sa că este împotriva „violenței care devine acceptabilă și obișnuită” în timp de război, Nadejdin s-a întâlnit luna aceasta cu soțiile și mamele soldaților ruși mobilizați, devenind una dintre puținele personalități politice care au făcut acest lucru.
Nadejdin a apărut ca expert la televiziunea rusă și chiar a criticat conflictul din Ucraina în timpul unui talk-show la postul de televiziune controlat de stat NTV în septembrie 2022.
În acea apariție, Nadejdin a declarat că Putin a fost indus în eroare de serviciile de informații care, aparent, i-au spus că rezistența ucraineană va fi scurtă și ineficientă.
Unii critici, care susțin că întregul proces electoral din Rusia este o simulare a democrației, îl acuză totuși pe Nadejdin că este un om a Kremlinului, a cărui prezență este menită să genereze iluzia concurenței.
Alexander Kinev, un politolog și expert în politică regională care îl cunoaște personal pe Nadejdin, a respins ideea că acesta ar urma ordinele Kremlinului.
„Este o figură politică absolut independentă, cu propriile sale opinii. Cred că a luat propria decizie de a candida (la președinție)”, a declarat Kinev pentru The Moscow Times.
Site-ul de știri independent Viorstka a relatat în această lună că CEC va respinge probabil înregistrarea lui Nadejdin din cauza poziției sale antirăzboi și a opoziției față de Putin.
Nadejdin „a fost un candidat agreat de Kremlin la început”, dar a pierdut acest sprijin după ce s-a pronunțat nu doar împotriva războiului, ci și „împotriva lui Vladimir Putin”, a relatat Viortska, citând surse neidentificate din cadrul administrației prezidențiale.
Analistul politic Ilia Grașenkov a declarat pentru The Moscow Times că Kremlinul urmează încă să decidă dacă „dorește sau nu să îl înregistreze pe Nadejdin”.
„(Kremlinul) are ceva timp pentru a se gândi ce este mai bine – să-i permită lui Nadejdin să candideze la alegeri și să demonstreze că candidatul antirăzboi nu adună decât un mic procent de voturi, sau să-l țină în afara cursei și să se confrunte cu acuzații că autoritățile se temeau că acesta ar putea obține un sprijin semnificativ”, a explicat Grașenkov pentru The Moscow Times.
„Îl cunosc personal pe Putin”
În interviul acordat Associated Press, Nadejdin a spus că, în opinia sa, Kremlinul îi permite să candideze pentru că este o entitate cunoscută și pentru că nu l-a criticat în mod specific pe Putin.
„Îl cunosc personal pe Putin”, a spus el, precizând că l-a întâlnit înainte ca acesta să devină președinte în 2000.
Schulmann a spus că, deși autoritățile ar putea decide să-i permită lui Nadejdin să candideze, acesta reprezintă totuși un „risc periculos”.
„Cred totuși că îi vor tăia calea în etapa următoare, când va aduce aceste semnături”, a spus ea.
Ea a sugerat că autoritățile ar putea, de asemenea, să îl amenințe pe el și echipa sa cu închisoarea, dacă ulterior își va îndemna susținătorii să protesteze.
Alegerile sunt primele de când Putin a anexat patru regiuni ucrainene și primele în care votul online va fi folosit la nivel național. Criticii sugerează că ambele sunt oportunități de a manipula rezultatele în favoarea lui Putin – lucru pe care Kremlinul a negat că îl va face.
hurricane • 30.01.2024, 06:01
vorba comunistilor nu conteaza cine voteaza , conteaza cine inumara voturile