Cuprins:
În urmă cu 13 ani, una dintre firmele controlate de Hideg a încheiat un parteneriat cu o companie condusă de Jose Antonio Fraga Castro pentru a distribui pe piața locală un medicament naturist folosit în tratarea cancerului, afacere despre care puteți citi mai multe amănunte aici.
Bucătăreasa vânzătoare de măști chirurgicale
Numele lui Cătălin Hideg a devenit cunoscut la nivel național la începutul pandemiei, când statul român a lansat primele proceduri pentru achiziția echipamentelor de protecție medicală. Contractul de 12 milioane de euro a fost câștigat de o societate cu sediul în comuna giurgiuveană Călugăreni, sat Uzunu, condusă de o bucătăreasă. Într-o intervenție la B1TV, Hideg recunoștea că Romwine & Cofee SRL, societatea bucătăresei afaceriste, este distribuitor al grupului Sanimed International Impex. Această achiziție de măști medicale face obiectul unui dosar penal instrumentat de DNA.
Afacerea cu măști vândute statului român la suprapreț nu este singura cu iz penal în care a fost implicat afaceristul giurgiuvean. În februarie 2024, Cătălin Robertino Hideg a fost condamnat de Tribunalul București la 4 ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, dar și pentru spălarea banilor.
În același dosar, SC SANIMED INTERNATIONAL IMPEX SRL, administrată de omul de afaceri, a fost condamnată la o amendă penală în valoare de 500.000 lei, dar și închiderea unui punct de lucru pe o perioadă de 3 luni. Atât firma cât și administratorul ei au fost obligați să plătească Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene suma de 14.440.459,6 lei. Dosarul a fost trimis în judecată de Biroul de la București al EPPO, parchetul condus de Laura Codruța Kovesi.
Fapte de o „periculozitate sporită”
Implementarea proiectului care i-a adus lui Hideg patru ani de închisoare cu executare a presupus realizarea unei clinici de recuperare medicală prin construirea acesteia, de la zero, precum și dotarea clinicii ce cu echipamente și instrumente specifice pentru tratamente de terapie și reabilitare neuro-musculară, se arată în actele dosarului studiat de Libertatea.
„Dincolo de scopul inițial pentru care dobândirea bunurilor și a echipamentelor s-a realizat pe un lanț comercial în care au fost interpuse mai multe societăți din spațiul comunitar – acela al justificării unui preț de aproximativ 4 ori mai mare decât cel real în fața autorităților și instituțiilor de management al proiectului – aceste operațiuni au avut ca scop și disimularea originii ilicite a sumelor obținute pe nedrept din fonduri europene. În acest sens, pentru a justifica întoarcerea unor sume în conturile Sanimed inculpatul a creat raporturi comerciale fictive între Sanimed, pe de-o parte și societățile Enterprises Limited din Cipru și Alfabeto Peculiar, emițând în numele Sanimed mai multe facturi fictive către acestea”, se arată în rechizitoriu.
Faptele pentru care a și fost condamnat pe fond au fost apreciate de completul de judecată de o „periculozitate sporită”, acesta fiind și motivul pentru care afaceristul a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea în regim de detenție.
Acuzații la adresa lui Coldrea și Dumbravă
Într-o intervenție la Antena 3, Cătălin Hideg a declarat că foştii generali SRI Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă i-au cerut, prin intermediul avocatului Dorul Trăilă, suma de 600.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină o pedeapsă cu suspendare. Cum negocierea nu s-a finalizat conform planului, omul de afaceri a decis să facă denunț la DNA.
Pe lângâ pedeapsa cu închisoarea, Hideg s-a ales cu mare parte din avere sub sechestru. Nu mai puțin de zece proprietăți, terenuri și clădiri pe care omul de afaceri le deține în comuna Călugăreni din județul Giurgiu, dar și în București se află sub puterea sechestrului asigurător pentru recuperarea prejudiciului de 14.440.459,6 lei. Pe lista proprietăților sechestrate la cererea EPPO se află și Centrul de Cercetare Dezvoltare în Recuperare Medicală și Bioreconstrucție – RECUMED, o clădire compusă subsol, parter și patru etaje.
Pe lângă activitatea ilicită, Hideg, care este și membru al unei loje masonice, a încercat să intre în viața politică la nivel înalt. A candidat în 2012 pentru un loc de deputat din partea partidului lui Dan Diaconescu, dar nu a reușit să intre în Parlament, potrivit datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă.