„Oricine are contact apropiat cu o persoană cu variola maimuței se poate infecta. Cu toate acestea, familia unei persoane cu variola maimuței prezintă un risc mai mare de infecție din cauza contactului apropiat”, a precizat Ministerul Sănătății, duminică, 22 mai.

Totdată, cei ale căror profesii sau comportamente îi pun la risc mai mare de expunere ar trebui să ia măsuri pentru a înțelege semnele și simptomele și să aibă o grijă sporită pentru a preveni infecția, se mai arată în mesajul Ministerului Sănătății.

„Printre aceștia se numără personalul medico-sanitar care poate intra în contact cu pacienți infectați, lucrătorii sexuali și bărbații care întrețin relații sexuale cu bărbați, având în vedere recentul grup de cazuri în rândul celor care se autoidentifică ca atare”, a transmis ministerul condus de Alexandru Rafila.

Cum se manifestă variola maimuței

Primele cazuri confirmate de variola maimuţei au fost depistate la începutul lunii mai în Europa şi în America de Nord. Autoritățile sanitare la nivel mondial se tem că maladia s-ar putea propaga în Africa de Vest, dar și în restul lumii.

Boala se manifestă prin febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi oboseală. Pot apărea erupţii cutanate, adesea pe faţă, şi se răspândesc în alte părţi ale corpului, inclusiv pe organele genitale.

În acest moment, nu există tratament pentru variola maimuței, care se transmite prin contact cu o persoană bolnavă sau prin salivă. Infecția se vindecă de la sine. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis că urmărește îndeaproape cazurile din Marea Britanie, care la prima vedere par transmise în cadrul comunităţii homosexuale.  

Variola maimuței, mortalitate mai scăzută decât variola normală

La variola normală, mortalitatea este sub 30%, potrivit precizărilor făcute de autorităților rămâne pe Facebook, prin doctorul Cristian Apetrei, profesor în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară la Universitatea din Pittsburgh, SUA.

Potrivit expertului, se estimează că în cursul ultimilor 10-20 de ani, ratele cumulate ale mortalității prin variola maimuței au fost undeva între 3-6%. În cazul României, rata mortalității este în jur de 0.32%-0.35%. „Suficient de jos pentru ca să nu se producă răspândire explozivă”, a mai spus doctorul Cristian Apetrei.

OMS a mai anunțat că se așteaptă să identifice mai multe cazuri de variola maimuței, pe măsură ce extinde supravegherea în țările în care boala nu este de obicei găsită. Până sâmbătă, 21 mai, au fost raportate 92 de cazuri confirmate și 28 de cazuri suspecte în 12 state membre care nu sunt endemice pentru virus.

Vezi evoluţia de până acum a cazurilor de variola maimuţei în România!

 
 

Urmărește-ne pe Google News