Aproximativ 250 de inscripții cu Steaua lui David, simbolul folosit de naziști ca parte a legilor rasiale, au apărut pe clădiri din capitala Franței și din suburbiile acesteia.
Procurorii din Paris au transmis, pe 7 noiembrie, printr-un comunicat, că „perchezițiile telefonice sugerează că cele două cupluri de moldoveni au fost în contact cu o altă persoană” și că „nu se poate exclude ca marcarea Stelelor albastre ale lui David în regiunea Parisului să fi fost efectuată la cererea expresă a unei persoane care locuiește în străinătate”.
De asemenea, cuplul arestat a declarat că a fost abordat pe stradă de un necunoscut, care le-a promis 50 de euro pentru inscripțiile cu Steaua lui David. Anchetatorii, care pun la îndoială aceste declarații, au ajuns între timp la concluzia că este vorba despre o operațiune „bine coordonată”, aceleași persoane având legătură cu inscripții similare din mai multe orașe ale Franței.
„Omul de afaceri” Anatoli Prizenco
Jurnaliștii de la Le Monde precizează că cel la care se face referire este Anatoli Prizenco, în timp ce Ziarul de Gardă notează că în Republica Moldova există o singură persoană cu acest nume, un bărbat în vârstă de 49 de ani, vorbitor de limba rusă.
Prizenco este descris de presa internațională ca fiind un om de afaceri, însă, scrie săptămânalul de peste Prut, în mod oficial, el deține o singură firmă. Este vorba despre o întreprindere individuală, fondată în anul 1995, în orașul Anenii-Noi.
Anatoli Prizenco se descrie pe pagina sa de Facebook ca fiind antreprenor și promovează în mediul online diverse traininguri de dezvoltare personală, precum și brandul de produse cosmetice Oriflame, alături de soția sa, Olga Prizenco.
Femeia, despre care publicația citată notează că este prezentă frecvent la evenimente mondene și are apariții în reviste, unde vorbește despre viața sa, deține, la rândul ei, „Olga-Helga” SRL, o firmă cu activități de consultare pentru afaceri și management, deschisă în 2011, la Chișinău.
Arestat pentru fraudă în legătură cu o schemă piramidală
Un an mai târziu, în 2012, soțul ei a fost arestat, fiind acuzat de fraudă în legătură cu o schemă piramidală financiară, MMM Global. Afacerea fusese lansată de fostul deputat rus Serghei Mavrodi și a avut filiale în 110 țări, iar Anatoli Prizenco era prezentat ca fiind reprezentantul MMM în Moldova.
El afirma atunci că „nicio persoană nu a avut de suferit în urma acţiunilor noastre” și că „este un abuz din partea procurorilor”.
De asemenea, Prizenco a negat legăturile cu fostul premier Vasile Tarlev şi fostul deputatul Vadim Mişin, după ce un blogger rus a publicat imagini în care apărea alături de cei doi.
Schema piramidală s-a prăbușit după arestarea lui Anatoli Prizenco, care a fost ulterior eliberat.
Susținător al aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus
Totodată, Prizenco s-a declarat un susținător al aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus, afirmând că este „voluntar din Mișcarea Populară Pentru Uniunea Vamală”. La alegerile locale din 2015, Mișcarea a anunțat că sprijină Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), al fostului președinte prorus Igor Dodon.
Contactat de Ziarul de Gardă în legătură cu inscripțiile de pe clădirile din Paris, Anatoli Prizenco a declarat că „nu au fost acțiuni antisemite”, adăugând că va oferi „răspunsuri la întrebări” într-o conferință de presă.
Le Monde mai notează că imaginile cu graffitiurile au fost răspândite de Doppelgänger, o rețea de propagandă prorusă.
Cazul este anchetat de autoritățile franceze.
Fotografie principală: Profimedia
Aura1 • 11.11.2023, 09:14
El este doar un jucător, probabil este altcineva care a orchestrat totul.
durban22 • 11.11.2023, 06:36
Mare smecherie!I-au dat rusii acolo niste euro si bineinteles fiind omul banului a facut ce i s-a spus fara sa tina cont prea mult de gravitatea faptei pe care a facut-o !!.