Grupul de Comunicare Strategică a anunţat încă noi 3 cazuri de infecţie cu SARS Cov. 2.
Sunt în total în ţară 102 cazuri. România a intrat astfel în scenariul 3 al răspândirii infecţiei cu SARS COV 2, cel în care numărul cazurilor se situează între 101 şi 2000 de cazuri. Ce ar trebui să ştii legat de acest scenariu?
Care sunt principalele măsuri?
- 1. Vei fi oprit în curtea spitalului unde vei ajunge, pentru că medicii vor face în corturi special amenajate triaj epidemiologic.
- 2. La triaj ţi se va lua temperatura corporală şi vei completa un formular.
- 3. Cadrele medicale vor pune pe primul loc cazurile de epidemie, aşa că ai putea avea de aşteptat.
- 4. Dacă nu ai o urgenţă, nu te duce la spital. Medicii te vor amâna.
- 5. E bine să ştii că în scenariul 3 spitalele de boli infecţioase nu vor trata decât cazurile de infecţie cu SARS Cov 2.
- 6. Dacă nu ai infecţie cu SARS cov 2 şi ai alte afecţiuni vei fi transferat către altă unitate sanitară.
- 7. În scenariul 3 managerii spitalelor vor mări spaţiile pentru tratarea pacienţilor, aşa că, dacă eşti deja internat ai putea fi mutat pe altă secţie.
- 8. În acest scenariu autorităţile vor aduce în sistem medici în plus, proaspăt specialişti sau chiar cadre medicale ieşite la pensie.
- 9. În scenariul 3 cei care gestionează criza legată de noul coronavirus vor găsi noi spaţii pentru carantinarea oamenilor care necesită această măsură.
- 10. În scenariul 3 este foarte posibil ca pacienţii să fie carantinaţi la domiciliu, dacă spaţiile puse la dispoziţie de autorităţi nu vor fi suficiente.
Ce înseamnă „contact apropiat”?
- Persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
- Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex.strângere de mâna neurmată de igiena mâinilor);
- Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex.în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);
- Persoana care a avut contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanță mai mică de 2 m și pe o durata de peste 15 minute;
- Persoana care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sala de ședințe, sala de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mică de 2 m;
- Persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrjire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție.
Cum ne protejăm împotriva noului coronavirus?
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 14
Alte 14 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate în România, numărul total ajungând la 109.
Încă trei români au fost vindecați de coronavirus, la Timișoara Este vorba despre tânăra de 26 de ani care a fost amendată cu 10.000 de lei pentru că a părăsit domiciliul, deși se afla în izolare (caz 27), un bărbat de 40 de ani și fiica sa de 16 ani (cazurile 9 și 11), toți trei din Hunedoara.
Un cort pentru trierea cazurilor suspecte de coronavirus a fost instalat în curtea Spitalului Sf Ioan din București.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro