Digi24 a căzut pradă unei parodii, pe care a prezentat-o ca propagandă rusă. Miercuri, 1 iunie, Cosmin Prelipceanu a introdus, în cadrul emisiunii „Jurnalul de Seară”, un clip video cu un „recrut rus” care vorbește despre război. În realitate, însă, filmulețul este vechi de 14 ani, iar subtitrarea este falsă.
Potrivit postului de televiziune, tânărul rus din clip povestea cum se va înrola în război şi că va conduce tancuri de ultimă generaţie, iar reporterul îi spunea că, de fapt, va primi modele vechi, fabricate în anii 60-70, notează Pagina de Media.
În clipul original, filmat în urmă cu 14 ani de o televiziune locală în clubul de noapte „Compass” („Компас”) din oraşul rus Veliky Novgorod, avea loc o discuție între un reporter și un tânăr rus, dar discuția era cu totul alta. Aflat într-o stare vădită de ebrietate, tânărul își exprima nemulțumirea în legătură cu calitatea muzicii din clubul respectiv, nicidecum despre războiul din Ucraina.
„Recrut rus, îmbătat de minciunile Kremlinului”, a titrat Digi24
Potrivit G4Media, care citează Knowyourmeme.com, interviul a fost postat în 2008 pe site-urile ruseşti, având titlul „Very Bad Music” („Очень плохая музыка”).
Pe baza lui s-au făcut ulterior numeroase videoclipuri de parodie, cu diverse subtitrări, precum cea despre războiul din Ucraina, pe care jurnaliștii Digi24 au prezentat-o ca fiind o discuție reală.
„Dar cu cine luptă ruşii? Ştiţi că i-am tot descris pe soldaţii ăştia pe care i-a trimis Putin în Ucraina, unii nici măcar nu ştiau cum arată un glonţ, dar să ducă un război, şi ştiţi isprăvile lor”, a spus Prelipceanu la Digi24.
Armata rusă are în continuare nevoie de recruţi, are în continuare nevoie de soldaţi şi pe unii dintre ei, ce credeţi, l-a filmat o televiziune din Rusia. Iată-l”, a continuat realizatorul Digi24.
Protagonistul era șofer de taxi
Rusul din videoclip este numit Dimitri pe Internet și a ajuns protagonistul unei serii de parodii, din 2008 și până în prezent.
Nu există prea multe informații despre clubul de noapte „Compass” („Компас”) din oraşul rus Veliky Novgorod, unde a fost filmat clipul original. Totuși, se știe faptul că, în fiecare zi de joi, timp de un an, în perioada 2008-2009, un Dj punea muzică pentru studenți.
Nici despre tânărul protagonist nu există multe informații pe Internet. Totuși, se pare că prenumele real al rusului ar fi Denis și, potrivit site-ului knowyourmeme.com (n.r. o bază de date realizată de împătimiții fenomenelor internetului, denumite și meme-uri), tânărul ar fi lucrat ca șofer de taxi.
De asemenea, protagonistul clipului ar fi fost deranjat de faima obținută astfel pe Internet și a încercat să-și ascundă identitatea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro