În vârstă de 56 de ani, Dragoș Viorel Radu Țigău era la prima misiune ca ambasador din carieră, dar de-a lungul carierei trecuse, pe diverse roluri, prin mai multe funcții.

Potrivit descrierii de la momentul numirii sale în martie 2021 ca ambasador, Țigău a fost de-a lungul timpului șef al Consulatului României la Castellon, Spania, în perioada 2014-2019, a efectuat misiuni la Consulatul general al României de la Gyula, Ungaria, a lucrat la Ambasada României în Canada, precum și la Ambasada României la Londra. 

În centrala MAE a lucrat la Direcția OSCE, Riscuri Asimetrice și Neproliferare, șef serviciu Direcția NATO, Direcția America de Nord, în cadrul căreia a îndeplinit funcția de director-adjunct. 

Vorbește limbile engleză, franceză, spaniolă, germană și maghiară.

Ce s-a întâmplat în aprilie

Miercuri, o publicație din Kenya l-a acuzat de rasism pe Țigău, după ce în cadrul unei întâlniri diplomatice care a avut loc la sediul Națiunilor Unite din Nairobi, pe 26 aprilie, ambasadorul Țigău, ar fi făcut un comentariu care a stârnit un val de controverse în rândul comunității diplomatice.

Incidentul a avut loc în timpul discuțiilor cu grupul de diplomați din Europa de Est, unde ambasadorul s-ar fi referit la grupul african afirmând: „Grupul african ni s-a alăturat”, după ce a observat o maimuță neagră în apropiere.

Declarația a fost urmată de un protest scris al reprezentanților delegațiilor africane.

Sâmbătă, într-o reacție pentru Libertatea, Ministerul Afacerilor Externe din România a anunțat că Țigău a fost chemat în regim de urgență în țară,și că a declanșat procedura de rechemare la post, cea prin care un diplomat este revocat din misiunea externă.

foto: Gazeta Românească

Urmărește-ne pe Google News