Alături de Chiriță a fost propus ca vicepreședinte Zoltan Nagy-Bege, iar pentru funcțiile de membri ai Comitetului de Reglementare, organismul care se ocupă de stabilirea prețurilor la electricitate și gaze naturale pentru populație, au mai fost propuți Gheorghe Gabriel Gheorghe si Cornelia Sulger.
Sindicalist în anii 90, parlamentar din 2000
Dumitru Chiriță, deputat PSD, este unul dintre cei mai longevivi sindicaliști ajunși în Parlament. Acesta a fost ales în Legislativ pentru prima oară în anul 2000, dar a demisionat noiembrie 2004. Ulterior, a prins mandate și în 2008, și în 2012 și în 2016, toate din partea social-democraților. În perioada 2004-2008 a fost vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Absolvent al Facultății de Drept și Relații Internaționale, acesta a fost între anii 1990 și 2000 președinte al Federației Naționale a Sindicatelor din Electricitate ”Univers”. În perioada 1990 – 2011 a mai fost și președintele Sindicatului Liber Independent ”Energia”.
Presa a scris despre el că este și acționar la firma Sindserv SA, societate controlată de către Federația Energia Mileniului III și care se ocupă de citirea contoarelor de energie. Această firmă ar fi primit contracte de la Electrica.
”Părintele” spiritual Fondului de Dezvoltare și Investiții
În 2013, Chiriță a fost printre inițiatorii unui proiect de lege prin care urma să se creeze un gigant energetic de peste 10 miliarde de euro prin adunarea tuturor companiilor energetice ale statului. Acesta urma să se numească Fondul Român de Investiții Strategice în Energie și Resurse Energetice. Nu a fost aprobat.
Ulterior, ideea a fost reciclată și acum Guvernul vrea să creeze Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI). Acesta ar urma să conțină atât participațiile statului din energie, dar și din alte domenii.
Ce avere are Dumitru Chiriță
Potrivit declarației de avere depusă în ianuarie 2017, Chiriță deține trei terenuri în Tărășești, Dâmbovița, și unul în Arefu, județul Argeș. De asemenea, mai deține o casă în Tărtășești, construită în 2005, și un apartament în București, achiziționat în 2007.
Acesta mai este și posesorul a trei autoturisme, o Lada din 1978, o Kia Ceed din 2012 și o Dacia Duster din anul 2016. Mai are un cont la Raiffeisen cu 42.000 de lei și unul la ING cu 21.000 lei. De asemenea, are și o descoperire de cont la BCR, pentru 20.000 lei.
De asemenea, din vânzarea unuia dintre terenurile din Tărtășești a obținut 537.000 de lei.
Cine sunt ceilalți propuși
Zoltan Nagy-Bege a mai avut până acum un mandat de cinci ani ca membru în Comitetul de Reglementare al ANRE. Acesta este propus din partea UDMR.
Gheorghe Gabriel Gheorghe, propus de către ALDE, partenerul de guvernare al PSD, a fost candidat ALDE pentru Camera Deputaților. Acesta mai este și șeful consiliului de administrație al Romgaz, iar în perioada octombrie 2012-martie 2013 a fost președinte al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica.
În fine, Cornelia Sulger, propusă tot ca membru al Comitetului de Reglementare, este consilier județean în Olt. Anterior, a fost manager în cadrul CEZ, iar mai înainte a lucrat în cadrul Electrica.
ANRE, contre cu Ministerul Energiei
Propunerile pentru numirea a noi membri vin în contextul în care ANRE a fost angrenată recent în mai multe scandaluri. Parlamentul a decis înființarea unei comisii de anchetă care să analizeze activitatea ANRE de la înființare până acum. Aceasta a fost constituită după contre între ANRE și Ministerul Energiei, iar acestea au venit ca urmare a prețurilor mari la electricitate pe bursa de profil.
Acestea au bătut record după record, iar apoi au ajuns inclusiv în facturile românilor: energia s-a scumpit cu 8% din iunie și cu încă 5% de la 1 octombrie. Concomitent, gazele naturale s-au scumpit și ele cu 6% de la 1 octombrie.