Absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai, Emanuel Ungureanu a devenit deputat în urma alegerilor parlamentare din 2016, fiind ales pe listele Uniunii Salvați România (USR). Înainte de a intra în politică, a muncit o perioadă ca asistent social în cadrul Institutului de Transplant din Cluj și în cadrul Spitalului de Copii.
„Am venit în Cluj pentru istorie și am ajuns să fac asistență socială și istorie, dar probabil cea mai importantă componentă din viața mea este partea de asistență socială. Sunt profesor de istorie din 2003, iar din 2007 fac jurnalism. Jurnalismul l-am făcut, oricât de straniu sună, de foame. Se câștiga atât de puțin în învățământ, iar ca asistent social și mai prost. Am lucrat la Institutul de Transplant, apoi la Spitalul de Copii. Mi-am dat seama că mai eficient sunt pentru copii ca voluntar, decât ca asistent social plătit. Decât să câștig o sumă derizorie, mai bine nu câștig nimic din asistență socială. Așa am creat asociația, în 2007. Am mers paralel cu voluntariatul care mi-a consumat enorm de mult timp și cu cariera de profesor de istorie și cu cea de jurnalist”, spune Emanuel Ungureanu, într-un interviu acordat în 2016, publicației transilvaniareporter.ro
În anul 2007 a înființat Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Delia Grădinaru” dedicându-se îngrijirii a peste 100 de copii și tineri cu insuficiență renală cronică dependenți de hemodializă, dializă peritoneală sau transplant renal din toată țara.
Emanuel Ungureanu a spus că, în calitate de jurnalist, a realizat anchete care au scos la iveală corupția și mizeria din sistemul medical.
„În mod normal în occident, transplantul se face într-o clinică, iar partea de îngrijire în altă parte. Nu se amestecă lucrurile. În Cluj, de exemplu, pacienții cu transplant care au probleme stau ori la Institutul de Transplant în saloane cu pacienți care suferă de alte afecțiuni, ori sunt transferați la infecțioase, dar nu într-o secție care le este dedicată doar lor. Sunt bombe biologice aceste spitale”, spunea Emanuel Ungureanu despre lipsurile sistemului medical.
Timp de 14 ani, Ungureanu susține că a depus numeroase plângeri împotriva medicului Mihai Lucan. Deputatul USR, care este vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familie, l-a acuzat pe reputatul urolog din Cluj de luare de mită. Emanuel Ungureanu a dat declarații în acest sens la DIICOT, unde a fost audiat, miercuri, de procurori aproape patru ore.
„România e plină de Lucani”, a declarat Ungureanu
„Procurorilor le-am adus informații suplimentare, legate și de suspiciunile de mită. Profesorul Lucan lua mită și din aerul din institut: de la lifturi, automatul de cafea. Contractele de sponsorizare erau mită mascată. Șpaga intervenea când tu veneai de dimineața până a doua zi la 15, cu minimul de analgezic, pentru ca domnul doctor să pună prima întrebare: Unde lucrezi? De acolo începea negocierea. Apoi îți sugera serviciul privat. O doamnă îi spunea că n-are de niciunele și el îi spunea Vacă ai? Da? Vinde-o. Vorbim de un cinism fără măsură. Dacă nu aveau vacă de vândut, se duceau la altă clinică și făceau același lucru. Se negocia ca la piață”, a spus Ungureanu.
Procurorii DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) au început sâmbătă, 30 decembrie, urmărirea penală în rem pentru tentativă la infracțiunea de omor asupra medicului Mihai Lucan.
Anchetatorii susțin că, în martie 2017, profesorul Mihai Lucan ar fi secționat artera renală a unui pacient în mod intenționat, astfel încât să îl compromită pe medicul care coordona întreaga operație.
Citește și Un șofer angajat la Casa de Sănătate câștigă mai mult decât un medic de familie
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro