Papowitz are o experiență de peste 20 de ani în gestionarea programelor de management al riscului de dezastre și urgențe medicale și în formularea de politici de răspuns la situații de urgență, cum sunt dezastrele naturale sau epidemiile.

Are un masterat în sănătate publică, cu accent pe sănătatea internațională și asistența umanitară, și s-a specializat în medicina tropicală de la Școala de sănătate publică Johns Hopkins, potrivit prezentării sale de pe site-ul conferinței Health & Humanitarian Logistics din 2013.

De-a lungul carierei sale, Heather Papowitz a trăit și a lucrat în Burundi, Guineea-Conakry și Caucazul de Sud și a oferit asistență tehnică în domeniul sănătății în situații de urgență în multe alte țări, împreună cu organizații precum OMS, Crucea Roșie Americană sau Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

De asemenea, experta OMS a lucrat la mai multe spitale din SUA și a fost cadru didactic la Departamentul de Medicină de Urgență al Școlii de Medicină a Universității Johns Hopkins, cea mai mare universitate de profil din Statele Unite.

A gestionat criza COVID de la New York

Heather Papowitz a avut, marți, o primă întâlnire din cadrul vizitei sale în România. A discutat la Ministerul Sănătății cu secretarul de stat Andrei Baciu.

„Este expertă în managementul situațiilor de criză, a fost la New York anul trecut în perioada de impact maxim al pandemiei. Procedura este una standard pentru OMS când apare o situație de criză de sănătate publică într-un stat membru”, spunea Baciu despre experta OMS înainte de sosirea ei în România, potrivit G4 Media.

În primăvara anului 2020, în New York erau înregistrate zilnic mii de cazuri noi de COVID-19, iar morgile nu mai făceau față numărului de decese.

Heather Papowitz, care a adus în România 34.000 de teste PCR și 200 de concentratoare de oxigen, și-a început activitatea în țara noastră în ziua în care autoritățile au raportat cele mai negre cifre ale pandemiei – 18.863 de cazuri noi, 574 de decese și 1.805 de pacienți cu COVID internați la terapie intensivă, unde nu mai există niciun loc liber pentru persoanele infectate cu coronavirus.

Totul, în contextul în care mai puțin de 30% din populația României a fost vaccinată anti-COVID cu schema completă.

De altfel, potrivit calculelor OMS, dacă se va păstra actualul ritm de vaccinare, România va ajunge la 70% acoperire vaccinală peste doi ani și jumătate, acesta fiind pragul de la care se poate spune că pandemia se apropie de final.

Foto: facebook.com/heather.papowitz

Urmărește-ne pe Google News