În adresarea sa televizată, susținută în timp ce tancurile erau pe podurile din Istanbul și elicopterele armatei zburau deasupra orașului, Recep Tayyip Erdogan a dat vina pentru tentativa de lovitură de stat pe o „structură paralelă” și a arătat cu degetul spre „Pennsylvania”. Acolo, la mii de kilometri distanță, se află în auto-exil Fethullah Gulen, în vârstă de 75 de ani, relatează Sky News.
Gulen a fost cândva aliatul lui Erdogan, însă din 1999 el se află în Statele Unite, acesta fiind acuzat de trădare în țara sa. Clericul musulman este liderul unei mișcări sociale cunoscută sub numele de Mișcarea Gulen, care a devenit un fenomen semnificativ în Turcia și pe plan internațional. Acesta are o influență puternică atât în rândul militarilor, dar și în presa turcă.
Filosofia sa de a combina islamul cu modernitatea, cu toleranța religioasă a atundat sute de adepți. Un grup, care este sediul în New York și care îi promovează ideile, a deschis peste 1.000 de unități culturale și educaționale în întreaga lume. Gulen a fost acuzat de seculariști că dorește instaurarea shariei în Turcia, iar de fundamentaliști că gândirea sa compromite islamul. Erdogan l-a acuzat pe fostul său aliat, cel care l-a ajutat de fapt să-și consolideze puterea, că vrea să-I răstoarne guvernul și că vrea să construiască “un stat în stat” cu mișcarea sa.
Citește și: ANALIZĂ | Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Cum s-a ajuns în această situație?
În 2013, Turcia a fost zguduită de un scandal de corupție, în urma căruia mai mulți miniștri au demisionat. Procurori considerați apropiați de Gulen i-au acuzat de corupție pe zeci de oficiali apropiați de Erdogan, printre care s-a numărat chiar și fiul președintelui turc, Bial.
Reacția lui Erdogan nu s-a lăsat așteptată. El a făcut o remaniere guvernamentală, a respins apelul de a-și da demisia și a început să închidă centrele mișcării lui Gulne, dar și să concedieze sute de polițiști. Totodată, el le-a declarat război publicațiilor care îl susțineau pe cel care a devenit “inamicul public nr. 1”. Potrivit agenţiei turce Anadolu, aproape 1.800 de persoane, inclusiv 750 de ofițeri de poliție și 80 de soldați au fost închiși în ultimii doi ani, ca parte a luptei împotriva mișcării Fethullah Gulen. 280 sunt încă în spatele gratiilor în așteptarea unui proces.
Citește și: Tentativă de lovitură de stat în Turcia | Ankara vrea reintroducerea pedepsei cu moartea
Acum, acuzat că a pus la cale lovitura de stat din Turcia, Gulen a negat orice implicare. “Ca o persoană care a suferit din cauza loviturilor de stat militare din ultimele cinci decenii, este insultător să fiu acuzat că aș avea vreo legătură cu o asemnea tentativă. Resping categoric aceste acuzații”, a afirmat acesta într-o declarație. Totodată, el a condamnat “în cei mai duri termeni” tentativa de lovitură de stat, afirmând că guvernele se schimbă democratic, nu prin forță.
“Mă rog pentru Turcia, pentru cetățenii turci și pentru cei care se află în acest moment în Turcia ca situația să fie rezolvată pașnic și rapid”, a mai scris acesta în declarație. Fethullah Gulen, care locuiește într-un oraș micuț din statul Pennsylvania, apare foarte rar în public și dă rar interviuri. Acesta se roagă, însă, zilnic timp de câteva ore.
SUMARUL EVENIMENTELOR
- Tentativă de lovitură de stat în Turcia | MAE: Niciun român printre victime. 400 de români au cerut asistență
- Tentativă de lovitură de stat în Turcia | Bulgaria a închis granița cu Turcia
- Tentativă de lovitură de stat în Turcia | Celulă de criză la MAE pentru a acorda asistență românilor
- Tentativă de lovitură de stat în Turcia | Erdogan, primul discurs: „Voi sta alături de poporul meu”
- LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA | Şeful Statului Major al Armatei din Turcia a fost luat ostatic
- Lovitură de stat în Turcia | Sfaturile MAE, pentru românii din Turcia
- LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA/ Primul ministru: ”Vom acționa cu forță împotriva forței! Vinovații vor fi pedepsiți!”
- ANALIZĂ | Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Cum s-a ajuns în această situație?
- Cronologia loviturilor de stat care au schimbat istoria Turciei
[libgallery id=”1542429″]