Pentru relaţia cu cei de la PSD, acesta a şi primit aviz negativ, la audierile pentru postul de ministru, în Parlament.
Florin Cîţu a urmat studiile la Colegiul Grinnell din cadrul Universității de Stat din Iowa, specializându-se în domeniul economic.
Născut în 1972, Florin Cîțu este licențiat în economie la Grinnell College, SUA, 1996, doctorand în macroeconomie și economie internațională la Iowa State University, având și un master în economie la această Universitate.
A lucrat ca economist pentru Banca Națională a Noii Zeelande, în perioada 2001-2003 și pentry Banca Europeană de Investiții, Luxemburg, în perioada 20003-2005. A fost economist ștef și ulterior Head of Financial Markets la ING Bank, București, în perioada 2006-20011.
Florin Cîțu este membru în Comisua pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din 1 februarie 2018 și al Comisiei pentru afaceri europene din 24 septembrie 2018.
Cîţu l-a acuzat pe fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, că, prin numirea sa în board-ul Băncii Internaţionale de Investiţii a Rusiei, banca are statut privilegiat, nu plăteşte impozite şi nu e reglementată de BNR.
În replică, Eugen Teodorovici a declarat că banca respectivă nu plăteşte taxe în România pentru că nu are sediul aici.
„E o persoană care ar trebui interzisă în spațiul public. A fost dată afară din bănci, interzis de BNR pentru că a speculat pe leu”, l-a atacat Teodorovici pe Cîţu.
Social-democratul nu s-a oprit aici. El l-a jignit pe Florin Cîţu, numindu-l „chiparos” şi „urât” şi „prost”.
În timul unei şedinţe în Parlament, în timp ce senatorul PNL Florin Cîțu depunea un amendament, la bugetul de stat, ministrul le-a cerut colegilor săi să-l respingă și i s-a adresat lui Cîțu râzând: „Ești frumos! Chiparosule! După ce că ești urât, mai ești și prost. Ai auzit? Cîțule, după ce că ești urât, ești și prost!”.
Cîţu a avut şi poziţii publice care i-au nemulţumit chiar şi pe cei din PNL. A criticat ”privilegiile” angajaţilor de la stat şi a cerut taxarea suplimentară a angajaților la stat, renunțarea la vouchere, tichete de vacanta, sporuri și pensii speciale.
În 2018, el spunea că guvernul PSD va extinde taxa pe lăcomie și la persoanele fizice, proiect care nu a apărut însă pe agenda publică, potrivit G4media.ro.
Atât în ianuarie 2018, cât și în ianuarie 2019, Florin Cîțu a anunțat că guvernul negociază în secret un nou împrumut la FMI, ipoteză care nu s-a confirmat.