Timmermans este unul dintre cei mai puternici lideri europeni, zvondindu-se la un moment dat că ar putea să devină omul cheie al Bruxellesului.

În prezent, fișa postului său arată că se ocupă ca legile Uniunii Europene să fie mai bune și este responsabil cu dezvoltarea sustenabilă, menținerea relațiilor dintre instituții, dar și ghidarea muncii Comisarului pentru Justiție, Consumatori și Egalitatea Genurilor.

În momentul în care a părăsit guvernul Olandei, Timmermans se bucura de o imagine foarte bună, fiind cel mai popular membru al executivului, mai ales după ce și-a făcut cetățenii mulțumiți de modul în care a mânuit ancheta prăbușirii avionului MH17 al Malaesya Airlines. El mai este cunoscut și pentru recenziile pe care le oferă cărților și filmelor – opinii personale împărtășite de el pe rețelele sociale și apreciate de mii de oameni.

Pe pagina lui de Facebook, Timmermans nu numai că împărtășește sfaturi culturale, dar vorbește fanilor săi și despre fotbal și cele mai recente mișcări pe care le-a făcut la conducerea UE.

Copilăria lui Frans Timmermans

Frans Timmermans s-a născut în orașul olandez Maastricht, dar și-a petrecut copilăria în afara țării, mulțumită muncii de diplomat a tatălui său. La vârsta de 11 ani, s-a mutat la Roma, unde a fost înscris la o școală cu predare în limba engleză, iar limba italiană a învățat-o în timp ce bătea străzile.

După ce părinții săi au divorțat, Frans Timmermans s-a întors în Olanda cu mama lui și fratele mai mic. A urmat cursurile liceului din provincia Limburg, unde a fost unul dintre cei mai deștepți copii din clasa sa, iar talentul său lingvistic a devenit și mai pronunțat.

Imediat, el a început să studieze literatura franceză și legea europenană, iar ulterior și-a început cariera în Ministerul Afacerilor Externe al Olandei la Departamentul de Integrare Europeană, un subiect care i-a dominat cariera, scrie euobserver.com.

Pe 1 iulie 1990, Timmermans a devenit secretar adjunct la ambasada Olandei din Uniunea Sovietică. Chiar fostul ambasador al Olandei în Rusia l-a lăudat pentru faptul că știa ”extraordinar” limba rusă. La 4 ani după căderea Uniunii Sovietice, Timmermans a început să muncească ca asistent pentru comisarul eurpean olandez Hans van der Broek, care trebuia să se ocupe de relațiile externe.

De la diplomat la politician

După alți trei ani în care l-a sfătuit pe Înaltul Comisar pentru Minoritățile Naționale al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, Timmermans a făcut o primă mișcare pentru a deveni diplomat și politician.

În 1998, el a fost ales în Parlamentul Olandei și a devenit purătorul de cuvânt pentru Afacerile Europene din partea partidului Laburiștilor. Atunci, Timmermans nu se gândea că trebuie să urmeze o meserie în cadrul Integrării Europene, potrivit spuselor sale pentru publicația Vrij Nederland, în 2007. Dar pentru politcianul olandez, Europa era importantă.

La începutul anilor 2000, Timmermans scria ”ar trebui să fie limepede că o țară ca Olanda are un interes puternic pentru o Europă federală, cu instituții puternice”. Cu puțin timp înainte, el devenise membru al Convenției Europene care s-a transformat în Comisia Europeană.

Când s-a schimbat gândirea politică a lui Timmermans

Au fost două date în 2005 care aveau să îi aducă lui Timmermans gândirea politică pe care o are acum: 29 mai și 1 iunie. Cele două țări unde Timmermans și-a petrecut anii universitari (Franța și Olanda) au votat împotriva constituției la care actualul prim vice-președinte al Comisiei Europene a lucrat. Atunci, de supărare, el s-a gândit chiar să părăsească politica, dar mai târziu s-a reinventat ca un ”eurorealist”.

”La câteva luni distanță după referendum, am descoperit că nu era nimic greșit cu votanții, dar cu Europa”, a spus într-un interviu. Și, în 2007, când a intrant într-o coaliție de guvernare, Timmermns a devenit ministru adjunct al Afacerilor Externe, responsabil cu relațiile europene. Totuși, la câteva luni distanță au început să apară tensiuni între cele două partide care formau coaliția de guvernare și în 2010, coaliția s-a destrămat.

Politicile de partid pe care le-a practicat Timmermans

Într-un email intern, trimis în februarie 2014, către membrii partidului Laburist din care face parte, Timmermans a criticat dur politica liderului Job Cohen, care dorea să transforme partidul într-unul de centru-stânga. Presiunea asupra lui Cohen a crescut, iar acesta a demisionat după doar câteva zile. Timmermans a negat întotdeauna că a făcut emailul public, dar câțiva colegi de partid l-au blamat și pentru faptul că l-a scris.

Timmermans a ieșit cu bine din acest scandal, partidul Laburiștilor alegându-l drept ministru de Externe. În această poziție, el a devenit cel mai popular ministru din țară.

Într-un sondaj publicat în septembrie 2014, 74% dintre respondenți au spus că au încredere în Timmermans.

Totuși, Timmermans are câteva probleme de persoanlitate. Oamenii care au lucrat cu el susțin că vrea întotdeauna să câștige o lupta argumentativă, iar pe Facebook le răspunde urât oamenilor care-i lasă comentarii negative.

În prezent, printre resposabilitățile lui Timmermans ca vicepreședinte al Comisiei Europene are în sarcină ”coordonarea muncii Comisiei asupra supremației legii și asigurarea că fiecare propunere și inițiativă a Comisiei respectă Caracterul Drepturilor Fundamentale”, dar și ”ghidarea muncii Comisarului pentru Justiție, Consumatori și Egalitatea Genurilor”.

Timmermans vine pe 1 martie în România pentru a discuta cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu

Timmermans se va întâlni cu Liviu Dragnea și cu membrii comisiei speciale pentru legile justiției, de Mărțișor. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, va face la București o vizită oficială de două zile, a anunțat Comisia Europeană. Oficialul european va mai avea întâlniri cu președintele României, Klaus Iohannis, cu premierul Viorica Dăncilă și cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit Biroului Permanent al Camerei Deputaților, pe agenda de lucru a prim-vicepreședintelui Comisiei Europene se află discuții cu președintele Camerei Deputaților.

Pe agenda oficialului european se mai află întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Viorica Dăncilă, potrivit site-ului Comisiei Europene.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a discutat, recent, la Bruxelles cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre MCV, pachetul de legi referitoare la justiţie, precum şi perspectiva mai largă, strategică, a îmbunătăţirii şi adaptării legislaţiei româneşti. Oficialul european i-a cerut ministrulului ”implicarea tuturor factorilor interesaţi în procesul de elaborare a actelor normative din justiție”.

Conform MJ, prim-vicepreşedintele Frans Timmermans „a apreciat progresele majore realizate de România în domeniile reformei justiţiei şi combaterii corupţiei, aşteptările fiind ca aceste progrese să fie continuate”.


Temperaturi de -49 de grade resimțite luni dimineață în România

Urmărește-ne pe Google News