Ascensiunea grupării extremiste Frații Italiei, partidul dominant în coaliția dreptei, se datorează în mare parte abilităților politicienei în vârstă de 45 de ani, spun comentatorii.
Meloni a câștigat primele alegeri locale la 21 de ani și a devenit cea mai tânără ministră a țării la 31 de ani, când a primit portofoliul tineretului în guvernul Berlusconi din 2008.
Meloni a fost crescută de o mamă singură într-un cartier muncitoresc din Roma, după ce tatăl ei le-a abandonat la naștere. Ascensiunea ei, scrie Reuters, este în mod special notabilă, având în vedere trecutul modest, într-o țară în care legăturile de familie prevalează adesea.
În autobiografia sa din 2021, „Eu sunt Giorgia”, Meloni spune că și-a găsit o nouă familie la vârsta de 15 ani, când s-a alăturat unei filiale locale de tineret a Mișcării Sociale Italiene (MSI), gruparea postfascistă creată în 1946 de susținătorii dictatorului Benito Mussolini.
Muncitoare și energică, ea a atras rapid atenția activistului de partid Fabio Rampelli, care a organizat cursuri pentru a pregăti ceea ce el spera să fie o nouă generație de politicieni conservatori.
MSI a fost încorporat într-o nouă grupare numită Alianța Națională (AN) la mijlocul anilor 90, înainte de a fuziona cu un grup conservator majoritar, creat de fostul prim-ministru Berlusconi.
Însă Meloni și un număr de veterani ai AN l-au părăsit pe Berlusconi în 2012 și au fondat actualul partid, Frații Italiei, care își ia numele din primele versuri ale imnului național.
Acuzații de înclinații fasciste
Partidul a păstrat în logoul său imaginea flăcării, simbolul MSI, iar presa italiană publică ocazional fotografii care surprind simboluri fasciste în birourile unor politicieni regionali ai partidului. Nu există astfel de obiecte în biroul lui Meloni, scrie Reuters.
Meloni însăși respinge orice sugestie conform căreia partidul său ar fi nostalgic după epoca fascistă.
Ea s-a distanțat de o înregistrare video din adolescență, dezvăluită luna aceasta, în care vorbea în franceză, lăudându-l pe Mussolini, un aliat al liderului nazist Adolf Hitler în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Cred că Mussolini a fost un bun politician. Tot ceea ce a făcut, a făcut pentru Italia. Nu a mai existat un alt politician ca el în ultimii 50 de ani
Giorgia Meloni, într-un interviu pentru France 3, 1996:
„Evident, acum am o opinie diferită”, a revenit ea zilele trecute, după ce înregistrarea a circulat intens în spațiul public din Italia.
Dacă va fi aleasă, Meloni va fi prima femeie de la șefia guvernului din Italia. Având în vedere politica sa, multe feministe italiene nu sunt prea încântate.
Eurosceptică, dar precaută
Sondajele de opinie spun că secretul succesului lui Meloni este aparentul său refuz de a face compromisuri.
În timp ce aliații ei, Salvini și Berlusconi, și-au unit forțele cu grupările de centru-stânga anul trecut, pentru a forma un guvern de uniune sub conducerea lui Mario Draghi, Meloni a refuzat, spunând că numirea unui fost bancher central neales este nedemocratică.
Decizia a făcut ca Frații Italiei să devină astfel singurul mare partid din opoziție și i-a oferit posibilitatea de a se delimita de deciziile nepopulare din timpul crizei COVID.
O eventuală guvernare alături de Salvini și Berlusconi s-ar putea dovedi însă dificilă și ar putea să o împingă pe Meloni la suficiente compromisuri.
Meloni s-a remarcat ca o eurosceptică puternică, criticând în mod deschis „birocrații de la Bruxelles” și cerând ca Italia să renegocieze relația cu Comisia Europeană – deși nu a mers niciodată atât de departe ca Salvini, care purta un tricou cu „No Euro”.
Politiciana și-a mai domolit discursul în ultima vreme, reflectând viziunea mai pozitivă a italienilor față de Bruxelles după lansarea fondului de redresare post-COVID (PNRR). Roma va fi cel mai mare beneficiar al acestuia.
Din opoziție, Meloni a susținut poziția fermă a lui Draghi față de invazia Rusiei în Ucraina, părând adesea că este mai critică față de Moscova decât unii dintre membrii coaliției.
Deși Liga și Forza Italia au făcut parte din guvernul lui Draghi, Berlusconi are de mult timp legături personale călduroase cu Vladimir Putin, în timp ce Salvini a fost, de asemenea, un admirator al președintelui rus.
Ea s-a întâlnit în ultimii ani cu aliați ideologici precum premierul maghiar Viktor Orban sau cu aliatul lui Donald Trump, strategul Steve Bannon, condamnat pentru obstrucționarea justiției și și-a exprimat admirația față de fostul președinte american.
KarlMariavonWeber • 26.09.2022, 11:03
ce prostie, ce ghinion! prima femeie prim ministru in istoria italiei si aceasta este de extrema dreapta. este ceva in neregula cu democratia. deja nu mai este un accident... oamenii din tot mai multe tari aleg extrema dreapta. daca pana si in suedia si italia... ce sa mai zici? poate ar trebui sa avem legi care sa interzica extrema dreapta. sau poate ar trebui ca votul sa nu mai fie secret, sa stim cine ne aduce extremiştii la putere. asa putem sa implementam campanii tintite de informare si educatie.
Pandelion • 26.09.2022, 09:06
Păi, dacă voi sunteți de extremă stângă, e normal ca tot ce e de centru-dreapta (nu centru-dreapta modern) sau conservatorii să vi se pară că sunt de extremă dreapta.
adriandan75 • 25.09.2022, 17:27
Nu Meloni este problema ci cei care i-au adus pe italieni in pragul disperarii. Politicienii italieni o adunatură de *** functionali si corupti precum " fratelli romena" din Parlamentul Romaniei o sa o aduca la putere pe Meloni. Meloni va veni la putere in mod democratic la fel cum a venit si Hitler si mai nou V.Orban. Nu are nevoie de marșuri precum Mussolini , de mineri precum Iliescu si nici de fraudarea voturilor prin ambasade precum Basescu in Romania. PS. Am o propunere, Libertatea sa le ia interviu sefilor PSD si PNL si sa-i intrebe ce a insemnat perioada Weimar in Germania sau perioada interbelica si ascensiunea Miscarii Legionare. Sa-l intrebe pe domnul general cu doctorat facut la apelul bocancilor la Cotroceni, daca stie si a invatat ceva din istorie.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.