Hassan Nasrallah (n. 31 august 1960) este un cleric, om politic și comandant libanez, al treilea secretar general al mișcării islamiste șiite Hezbollah din Liban, ajungând la conducerea partidului după asasinarea, de către Israel, a predecesorului și mentorului său, Abbas al-Musawi. Poartă titlul onorific de „sayyid” care, conform conotației istorice atribuite acestui termen, îl desemnează ca descendent direct al Profetului Muhammad.

Una dintre cele mai influente figuri din Orientul Mijlociu

Nasrallah, liderul Hezbollah din 1992, a devenit una dintre cele mai proeminente și influente figuri din Orientul Mijlociu. Sub conducerea sa, Hezbollah s-a transformat dintr-o mică miliție într-o forță politică și militară puternică, rivalizând cu armata libaneză ca forță, potrivit site-ului BBC.

Grupul a obținut un sprijin semnificativ din partea Iranului, jucând un rol esențial în conflictele regionale și extinzându-și influența prin antrenarea luptătorilor Hamas și susținerea milițiilor din Irak și Yemen.

Sprijin din din partea Gărzilor Revoluționare Iraniene

Nasrallah s-a născut în 1960 la Beirut și s-a alăturat inițial mișcării șiite Amal în timpul războiului civil din Liban. Cu toate acestea, în 1982, după invazia Israelului în Liban, el și alții s-au separat pentru a forma Hezbollah.

Grupul a crescut rapid în influență, beneficiind de sprijin militar și organizatoric din partea Gărzilor Revoluționare Iraniene, stabilindu-se ca principala mișcare de rezistență șiită din regiune.

A forțat retragerea Israelului din sudul Libanului

În anul 2000, Hezbollah, sub comanda lui Nasrallah, a reușit să forțeze retragerea Israelului din sudul Libanului, marcând ceea ce Nasrallah a numit prima victorie arabă împotriva Israelului.

Acest succes i-a sporit popularitatea, în special în rândul susținătorilor Hezbollah, și a consolidat poziția grupului ca jucător-cheie în politica libaneză și din Orientul Mijlociu. În ciuda presiunilor internaționale, Nasrallah a refuzat să dezarmeze Hezbollah, susținând că Israelul continuă să ocupe teritorii libaneze.

Războiul din 2006 dintre Hezbollah și Israel

Războiul din 2006 dintre Hezbollah și Israel a devenit un moment definitoriu în conducerea lui Nasrallah. După ce militanții Hezbollah au lansat un atac peste graniță, ucigând și capturând soldați israelieni, Israelul a răspuns cu o ofensivă militară masivă. Conflictul a durat 34 de zile, rezultând în pierderi semnificative de ambele părți. Deși Libanul a suferit pierderi mari, Nasrallah a prezentat războiul ca o victorie pentru Hezbollah, crescându-i astfel și mai mult popularitatea în rândul susținătorilor săi.

Dincolo de rolul său militar, Hezbollah și-a extins influența prin servicii sociale, inclusiv asistență medicală și educație, devenind o parte esențială a infrastructurii din Liban. Aripa politică a organizației a câștigat, de asemenea, o putere considerabilă, devenind o forță dominantă în guvernul libanez. În ciuda controverselor interne și externe, conducerea lui Nasrallah a asigurat menținerea importanței Hezbollah.

Implicarea Hezbollah în războiul civil sirian

În 2013, implicarea Hezbollah în războiul civil sirian a marcat o nouă fază în activitățile grupului. Trimiterea de luptători pentru a susține regimul președintelui Bashar al-Assad a adâncit legăturile Hezbollah cu Iranul și i-a consolidat influența regională. Această decizie a atras critici din partea liderilor sunniți libanezi, care au acuzat Hezbollah că a târât Libanul în conflict și a agravat tensiunile sectare.

Pe parcursul mandatului său, Nasrallah a fost o figură puternic polarizantă, venerat de susținătorii Hezbollah și detestat de dușmanii săi. Refuzul său de a apărea în public din cauza temerilor de asasinat din partea Israelului i-a adăugat o aură de mister.

În ciuda conflictelor și provocărilor continue, Nasrallah rămâne un jucător semnificativ în politica Orientului Mijlociu, modelând viitorul Hezbollah și rolul său în regiune, scrie BBC online.

Dispărut după bombardamentele israeliene

Armata israeliană continuă să bombardeze intens sâmbătă dimineaţă suburbiile din sudul Beirutului, bastion al Hezbollah, unde un raid de o violenţă fără precedent l-a vizat vineri pe liderul mişcării armate pro-iraniene, Hassan Nasrallah, potrivit Reuters.

Comandantul unităţii de rachete a Hezbollah, Muhammad Ali Ismail, ar fi fost ucis, în timp ce este verificat statutul şefului Hezbollah, Hassan Nasrallah, deşi anterior o sursă apropiată Hezbollah a declarat că el este în viaţă.

Urmărește-ne pe Google News