Igor Dodon, în vârstă de 41 de ani, are studii de economie, absolvind Facultatea de Econimie a Universității Agrare de la Chișinău (1997) și Facultatea de Management a ASE – Chișinău (1998). Totodată, Igor Dodon este doctor în științe economice, obținând acest titlu la ASE Moldova. Timp de opt ani, în perioada 1997-2005, el a lucrat ca lector asistent și lector superior la ASE Moldova, dar și la alte instituții de învățământ superior din Republica Moldova.

Igor Dodon, cariera politică

Igor Dodon a ajuns, în 2005, viceministru al economiei, fiind unul dintre cei mai tineri oameni care ocupă această funcție. Mai târziu, în perioada 2006-2009, el a ajuns ministru al economiei și chiar vicepremier (2008 – 2009). Funcţiile deţinute în Executiv l-au apropiat de lumea politică, astfel că în 2009, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, i-a propus să se înscrie în partid.  S-a înscris abia în martie 2010, când PCRM nu mai era la putere. El a părăsit acestă formațiune politică în 2011, pentru a adera la Partidul Socialiștilor (PSRM), iar în același an a fost ales preşedinte al formațiunii politice.

Igor Dodon, candidatul la alegerile prezidențiale apropiat de Rusia

Igor Dodon s-a făcut cunoscut în special prin mesajele sale puternice proruse. De altfel, printre prioritățile programului electoral al candidatului PSRM se numără restabilirea relațiilor privilegiate cu Rusia și aderarea la Uniunea Vamală, relata radio Chișinău, înainte de primul tur de scrutin. Totodată, el și-a exprimat public, în nenumărate rânduri, admirația față de Vladimir Putin, afirmând că vrea să fie pentru Moldova un lider așa cum este Putin pentru Rusia.

În campania premergătoare turului doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, Igor Dodon a început să contruiască mesaje din ce în ce mai blânde.

El a promis că va fi un președinte atât pentru cei care se văd alături de Uniunea Europeană, cât și pentru cei care doresc o relație mai apropiată cu Federația Rusă, pentru a găsi astfel “un echilibru în societate”, notează deschide.md.

“Da, sunt pentru parteneriat strategic și relații bune cu Federația Rusă. De ce? Pentru că avem nevoie de piața rusă și trebuie să rezolvăm problemele migranților, care sunt sute de mii în Federația Rusă. Însă aceasta nu înseamnă că trebuie să apară o cortină de fier pe Prut. Lucrul acesta nu putem să ni-l permitem, pentru că în Uniunea Europeană, de asemenea, muncesc câteva sute de mii de cetățeni moldoveni, avem exporturi spre Uniunea Europeană. Parteneriatul trebuie să continue”, a continuat Igor Dodon.

Averea lui Igor Dodon

În declarația de avere pentru anul trecut, Igor Dodon a indicat venituri de 7.385 de euro, bani proveniţi din salariul de deputat, şi 2.750 de euro reprezentând indemnizaţia parlamentară. Dodon deţine o casă în Chişinău pentru care a plătit 101.000 de euro. Experţii imobiliari au evaluat, în 2013, imobilul la circa 230.000 de euro. Liderul PSRM dispune şi de un card bancar pentru salariu, pe care avea la momentul completării declaraţiei 1.200 de  euro. Socialistul nu are, însă, în posesie un automobil.

Igor Dodon, legături cu oligarhi controversați

Igor Dodon a fost acuzat în repetate rânduri de rivala sa Maia Sandu că este “omul lui Plahotniuc”, un politician și om de afaceri controversat, considerat cel mai puternic oligarh din Republica Moldova.

“Igor Dodon are șanse să câștige, deoarece o bună parte din electorat crede că acesta dorește bine oamenilor. Dar Dodon este omul lui Plahotniuc, el nu este independent”, a declarat Maia Sandu, cu puțin timp înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Totodată, Rise Project Moldova a publicat recent investigații despre „călătoriile secrete ale lui Dodon cu avionul lui Plahotniuc ” – oligarh față de care candidatul prorus s-a distanțat în declarațiile publice.

O altă investigația a vizat „banii lui Dodon din Bahamas”, mai precis despre gruparea „în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectata la Federația Rusă”.

În trecut, Igor Dodon a fost sprijint de un alt oligarh extrem de controversat, Renato Usatii. Acesta a anunțat, recent, că îl va susține pe Dodon în turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, ce se va desfășura pe 13 noiembrie.

SUMAR

 
 

Urmărește-ne pe Google News