,,Ne-am propus să devenim prima opțiune de zbor pentru pasagerii din sud-estul Europei, iar astăzi am făcut un prim pas ȋn această direcție. Ne bucurăm să putem oferi românilor o conexiune la prețuri avantajoase, sigură, rapidă și confortabilă ȋntre Capitală și unele dintre cele mai mari orașe ale țării. Lucrăm activ la diversificarea rutelor. Peste trei luni vom opera noi zboruri, special pentru sezonul estival. Cel mai probabil, din toamnă, vom extinde atât lista destinațiilor interne, cât și a celor externe”, a declarat Tudor Constantinescu, directorul general al AirConnect, într-un comunicat.

AirConnect, cea mai nouă companie aeriană din România

Fost director la Blue Air

AirConnect a fost înființată în anul 2022 de către Tudor Constantinescu, fost pilot și director comercial al Blue Air. Conform datelor de pe portalul Termene.ro, Tudor Constantinescu are 15,38% din acțiunile AirConnect.

Tudor Constantinescu

În anul 2013, Constantinescu a făcut parte din firma Airline Management Solutions, care a preluat de la omul de afaceri Nelu Iordache operatorul aerian Blue Air, conform Ziarului Financiar.

Ulterior, Blue Air a devenit unul dintre cei mai mari operatori din România, iar în 2018 aceasta a depășit pragul de 5 milioane de pasageri transportați.

În 2019, Tudor Constantinescu și-a vândut acțiunile la Blue Air și a părăsit compania.

Anul trecut, Blue Air a fost amendată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) cu două milioane de euro, cea mai mare amendă din istoria instituției, după ce a anulat peste 11.000 de zboruri.

La acel moment, acționarul principal și directorul Blue Air era Cristian Rada, conform Economica.net. În 2021, acesta a investit într-o altă companie aeriană, Hello Jets.

În luna septembrie 2022, Blue Air anunța că va transfera către AirConnect o serie de zboruri interne și internaționale în cadrul unui parteneriat.

În data de 21 martie 2023, Tribunalul București a admis intrarea în insolvență a Blue Air. Aceasta fusese preluată de statul român la finalul anului trecut, în contul datoriilor.

Dorin Ivașcu, proprietarul celei mai mari firme de bagaje

Între acționarii AirConnect se află și Regional Air Suport, cu 15,39% din acțiuni.

Compania este deținută de către Dorin Ivașcu, proprietarul Aeroportului Tuzla.

Dorin Ivașcu

Acesta a lucrat din 1978 în cadrul TAROM ca economist și a ajuns apoi director de sucursală în țări precum Libia, Marea Britanie sau țări din America de Nord, după cum scria Adevărul, în 2019.

După Revoluție, a fondat Liniile Aeriene Române, prima companie aeriană privată din țara noastră, care opera inițial aeronavele lui Ceaușescu.

În 1998 a preluat Aeroportul Tuzla.

Ivașcu deține și Romanian Airport Services, cea mai mare firmă de manevrare de bagaje din România.

Ceilalți investitori

În acționariatul AirConnect se mai află: Florin Necula (15,39%), Alin Crețu (15,39%), Cosmin Adrian Pop (15,38%), agenția de turism Karpaten (15,38%) și Spark Capital Systems (7,69%).

Florin Necula este fost director tehnic al TAROM. În septembrie 2022, Ziare.com scria că Necula este asociat cu Ivașcu în cadrul firmei RAS Aviation Services – Technic SA. Pe site-ul RAS Technic, acesta apare ca director executiv.

Florin Necula

Cosmin Adrian Pop este un om de afaceri din Târgu Mureș, proprietarul Hotelului Cocoșul de Aur și al dezvoltatorului imobiliar Romur SA.

Cosmin Adrian Pop

Alin Crețu este președinte al Asociației Transportatorilor de Marfă din Bucovina. Acesta deține grupul de companii AC Mobile Group, conform paginii sale de Linkedin.

Alin Crețu

Karpaten Outgoing face parte din grupul de turism Karpaten. Acesta este deținut de Mioara și Gheorghe Alexandru Mărginean și sunt parteneri mai vechi de afaceri ai lui Ivașcu, conform Ziare.com.

Spark Capital îi are ca asociați pe Adrian și Mihaela Sârbu, iar aceasta din urmă este și administrator la operatorul aerian, conform Termene.ro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News