Pe numele său real Ma Yu, cofondatorul platformei Alibaba a devenit unul dintre donatorii de top în criza COVID.
Într-o lună, a trimis echipamente medicale și de protecție către mai bine de 150 de state din Africa, Asia, Europa și America Latină care nu au reușit să acopere nevoia de măști populației ori pe cea de ventilatoare a spitalelor. Și a donat milioane de dolari și pentru dezvoltarea de vaccinuri anti-COVID.
Un singur lucru umbrește această operă caritabilă de amploare: Ma pare să respecte regulile diplomatice nescrise ale Chinei în alegerea țărilor cărora le trimite ajutoare.
Criticii săi susțin că ar fi devenit o unealtă a aparatului de propagandă de la Beijing, lăsându-se folosit de Partidul Comunist, care încearcă să spele imaginea Chinei.
Susținătorii îi atrag atenția că ar putea fi luat la ochi de unii lideri chinezi, care, dacă se va apropia prea mult de vârful conducerii, l-ar vrea eliminat.
Criticii și susținătorii depotrivă se întreabă dacă nu cumva ultimele acțiuni demască simpatiile comuniste ale lui Jack Ma și apropierea sa de Partidul Comunist.
Proful de engleză care a pus bazele “Amazonului din est”
Jack Ma – sau Ma Yu – este profesor de engleză.
A pus bazele companiei Alibaba – denumită “Amazonului din est”, după compania rivalului Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume – în apartamentul său minuscul din Hangzhou, în 1999.
De atunci, Alibaba Group a devenit o companie uriașă, unul dintre principalii jucători ai Chinei, a doua economie a lumii după SUA. Iar Ma a devenit unul dintre cei mai puternici oameni din China și unul dintre cei mai bogați oameni din lume.
În 2018 s-a retras din conducerea companiei pentru a se dedica operelor de caritate, însă și-a păstrat un loc în boardul executiv.
Chipul prietenos al Chinei
Din momentul în care a reușit să frâneze răspândirea coronavirusului în China, guvernul de la Beijing a-nceput să-și îndrepte atenția către repararea imaginii sale în lume.
A donat echipamente de protecție unor țări lovite de pandemie și a trimis echipe medicale care să secondeze personalul medical local, însă o parte din echipamente s-au dovedit defecte sau de proastă calitate, iar loturi întregi de teste pentru COVID-19 au dat erori.
În loc să-și spele imaginea, China mai rău s-a murdărit. O parte a lumii s-a încrâncenat și mai tare împotriva țării de unde a plecat spre lume coronavirusul.
Nu același lucru s-a întâmplat cu donațiile lui Ma, care au fost bine primite de toate statele în care au ajuns.
Miliardarul chinez a devenit și mai popular decât era. Numele lui e mai des menționat decât cel al liderului chinez, Xi Jinping.
Pe marginea prăpastiei
Popularitatea uriașă i-ar putea crea probleme lui Ma. Xi Jinping e renumit pentru înlăturarea cetățenilor chinezi care-i amenință “supremația”.
Cea mai iubită actriță din China, Fan Bingbing, a fost dată dispărută vreme de 4 luni, în 2018, iar când a reapărut, a declarat că a fost “ținută sub supraveghere” într-un resort din Jiangsu.
Un prezentator TV popular și câțiva afaceriști miliardari au trecut prin aceeași experiență, dispărând fără urmă pentru lungi perioade de timp. Cei care au parte de acest “tratament” au două variante: se supun, disciplinați, Partidului Comunist, căruia jură să nu-i mai iasă din cuvânt și sunt eliberați sau nu, și atunci rămân în detenție.
Există un zvon că Jack Ma ar fi renunțat la conducerea Alibaba în 2018 tocmai pentru că devenise mai popular decât permite Partidul Comunist și ajunsese să-l eclipseze pe Xi Jinping.
Ashley Feng, cercetător la Centre for New American Security, în Washington DC:
Iar momentul-cheie care ar fi declanșat ostilitățile între Ma și conducerea comunistă ar fi fost întâlnirea afaceristului cu Donald Trump în ianuarie 2017, pentru discuții legate de comerțul dintre China și America. Președintele Xi Jinping a avut o întrevedere cu liderul de la Casa Albă abia după câteva luni.
Ma a negat că guvernul de la Beijing l-ar fi forțat să se retragă de la conducerea Alibaba. Iar biograful lui, Duncan Clark, insistă că nu s-ar fi făcut presiuni asupra lui de la Beijing.
Cât despre faptul că Ma i-ar fi “luat fața” lui Jinping la întâlnirea cu Trump, Clark spune că a fost vorba doar despre o “lipsă de comunicare și coordonare”.
Comunist în teorie, capitalist în practică
Ma e membru al Partidului Comunist din vremea studenției – și-a luat carnetul de membru de partid în anii 1980 -, dar n-a avut niciodată o relație extraordinară cu conducerea de la Beijing.
Lucrurile s-ar putea schimba însă, în lumina noilor întâmplări. Și deja par să se schimbe.
Președintele Xi Jinping și cei din cabinetul său au înțeles că dacă trec peste faptul că îi deranjează popularitatea lui Jack Ma, pot profita de capitalul lui de imagine pentru a repara imaginea Chinei la nivel global.
În țările în care Ma trimite ajutoare, ambasadorii chinezi sunt la primire, la ceremoniile organizate în aeroporturi.
Iar purtătorii de cuvând ai guvernului chinez au grijă să-l menționeze pe cofondatorul Alibaba în postările pe rețelele de socializare, lăudându-l pentru donațiile făcute.
Foto: EPA