La 39 de ani, James David Vance este cel mai tânăr dintre politicienii aflați până recent pe lista scurtă a lui Donald Trump ca posibili parteneri de cursă pentru Casa Albă, constată postul francez de televiziune France 24.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Un copil din fosta inimă industrială a SUA

Născut pe 2 august 1984 la Middletown, Ohio, într-o familie irlandezo-scoțiană, JD Vance a expus declinul industrial al orașului său natal într-un bestseller publicat în 2016 și vândut în peste un milion de exemplare în SUA. „Hillbilly Elegy” constituie, înainte de toate, o incursiunie în copilăria sa, petrecută întră-o familie dezmembrată și în mijlocul clasei muncitoare din zona Rust Belt din Midwest, inima industrială a SUA până în anii 80.

După absolvirea liceului în orașul natal, JD Vance s-a înrolat în US Marine Corps și a activat apoi ca jurnalist militar în războiul din Irak.

Revenit în țară, s-a înscris la Universitatea de Stat din Ohio și a absolvit-o în 2009 cu „summa cum laude” în științe politice și filosofie. Patru ani mai târziu a absolvit prestigioasa Yale Yale Law School cu titlul „juris doctor”, care permite accesul la diverse profesii din domeniul dreptului, cum ar fi jurist, avocat, procuror etc.

Atunci ar fi fost convins de profesoara Amy Chua, numită și „Mama tigrului”, să publice o carte despre viața trăită în copilărie în Ohio. Între timp, lucrase pentru senatorul de Ohio Bob Schuler.

De la detractor înverșunat la susținător înfocat

Investitor în capital de risc, JD Vance s-a arătat în 2016 foarte critic față de Donald Trump, calificându-l chiar un „dezastru moral” și „Hitler al Americii”. El s-a declarat la un moment dat un „tip care nu va fi niciodată pro-Trump”.

Și totuși, odată cu victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, în noiembrie 2016, JD Vance a devenit treptat unul dintre cei mai înfocați susținători ai celui de-al 45-lea președinte american, explicându-și schimbarea de poziție prin conștientizarea unei„ anumite realități”.

Senator de Ohio din 2023, JD Vance a devenit de asemenea unul dintre cei mai înflăcărați susținători ai programului „Make America Great Again” (MAGA) al lui Donald Trump, în special în chestiuni de politică externă, comerț și imigrație. Acest fost soldat seduce cercurile republicane prin dinamismul său și prin capacitatea sa de a strânge fonduri colosale pentru partid, notează AFP.

„Cel mai docil” partener de cursă

„JD Vance este cel mai docil și aliniat ideologic pretendent, nu prezintă nicio divergență notabilă cu Donald Trump”, spune istoricul Lauric Henneton, specializat în SUA. „El nu este un candidat impresionant, pentru că are foarte puțină experiență în Congres și niciuna în ramura executivă, ceea ce îl face un vicepreședinte maliabil”, adaugă istoricul francez, citat de France 24.

După tentativa de asasinare a lui Donald Trump, sâmbătă, JD Vance a incriminat imediat „retorica” președintelui Joe Biden. „Acesta nu este doar un simplu eveniment izolat. Postulatul central al campaniei lui Biden este de a spune că preşedintele Trump este un fascist autoritar care trebuie oprit cu orice preţ. Această retorică a dus direct la tentativa de asasinare a preşedintelui Trump”, a acuzat acest senator din Ohio.

Critic la adresa ajutorului SUA pentru Ucraina

Declarațiile controversate, pe alocuri conspiraționiste, îi sunt caracteristice. JD Vance este un critic acerb al ajutorului militar american pentru Ucraina și chiar a susținut că este în interesul SUA ca „Ucraina să cedeze teritorii rușilor” în schimbul păcii. Senatorul s-a confruntat cu critici bipartizane pentru această opinie. În decembrie 2023, el a cerut suspendarea ajutorului pentru Ucraina pe motiv că acesta fi folosit de miniștrii de la Kiev ca „să-și cumpere un iaht mai mare”.

Luând cuvântul la Conferința de Securitate de la München, JD Vance a spus că nu își dorește retragerea SUA din NATO, dar a pledat pe fixarea atenției asupra Asiei de Est. La fel ca Trump, el a criticat unele state membre NATO pentru faptul că nu investesc suficient în propria lor apărare.

Urmărește-ne pe Google News