Julian Assange a fost eliberat marți și a plecat cu un avion privat din Marea Britanie spre Insulele Mariane de Nord, un teritoriu american din Oceanul Pacific, unde este așteptat miercuri să pledeze vinovat pentru o singură acuzație de infracțiune împotriva SUA.
Recunoașterea vinovăției i-ar readuce de fapt libertatea și ar pune capăt unei saga de ani de zile care s-a extins pe toate continentele și l-a propulsat, în opinia unora, la statutul de „campion al libertății presei”. Alții, în schimb, consideră acțiunile sale anterioare drept o „amenințare la adresa securității naționale”, relatează ziarul britanic The Guardian.
Cine este Julian Assange?
Julian Assange s-a născut pe 3 iulie 1971 în orașul Townsville, din statul Queensland, în nord-estul Australiei. A devenit interesat de computere de la o vârstă fragedă, iar la începutul deceniului 1990 – 2000 a fost considerat unul dintre cei mai realizați hackeri din Australia.
În 2006, a fondat WikiLeaks, o organizație internațională care a publicat documente provenite din scurgeri de informații. Assange a atins proeminența globală în 2010, după ce a publicat documente secrete obținute de la Chelsea Manning, un fost soldat al armatei SUA. Printre fișiere se află și un videoclip cu un atac efectuat în 2007 la Bagdad de un elicopter Apache al forțelor americane, un atac soldat cu 11 morți, inclusiv doi jurnaliști ai agenției de presă Reuters.
Guvernul SUA a deschis o anchetă penală, iar Manning a fost condamnat la 35 de ani de închisoare. În cele din urmă, pedeapsa sa a fost comutată de fostul preşedinte american Barack Obama.
În noiembrie 2010, WikiLeaks a dezvăluit peste 250.000 de telegrame diplomatice secrete ale SUA. Apoi, în 2016, Assange a ajuns din nou pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce WikiLeaks a publicat e-mailurile interne ale Partidului Democrat din SUA. Această scurgere s-a produs în contextul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Potrivit unor procurori americani, e-mailurile respective au fost furate de hackeri legați de serviciile secrete ruse și scurse publicului în scopul influențării alegerilor în beneficiul lui Donald Trump.
În timp ce unii au văzut în Assange un „erou” care a scos la iveală „faptele greșite” al armatei americane în Iran și Afganistan, alții l-au considerat un „trădător” care a acționat în scopuri obscure. De asemenea, reputația sa a fost pătată de acuzații de viol. Assange neagă însă aceste acuzații.
De ce a stat după gratii?
Un mandat de arestare a fost emis în 2010 pe numele lui Assange pentru două acuzații separate de agresiuni sexuale comise în Suedia. După ce o instanță britanică și-a dat acordul pentru extrădarea în Suedia, Assange a intrat în Ambasada Ecuadorului la Londra, unde i s-a acordat azil politic. El s-a temut că autoritățile suedeze l-ar putea extrăda ulterior în SUA.
Julian Assange a petrecut șapte ani în misiunea diplomatică a țării sud-americane, timp în care relațiile sale cu guvernul ecuadorian s-au înrăutățit. În 2019, ministrul de externe al Ecuadorului l-a acuzat de comportament nepoliticos, de la mers pe skateboard și fotbal în interiorul ambasadei până la maltratarea și amenințarea personalului ambasadei.
În 2017, autoritățile suedeze au renunțat la acuzațiile împotriva lui Assange, dar mandatul său de arestare din Marea Britanie pentru omiterea cauțiunii a rămas. În 2019, Ecuadorul și-a retras acordul de azil și i-a permis poliției britanice să intre în ambasadă și să-l aresteze.
Julian Assange a fost arestat în numele SUA, care solicitase extrădarea lui. SUA au formulat 18 capete de acuzare împotriva lui, inclusiv pentru faptul că l-a încurajat și ajutat pe Manning să fure dosare militare. Dacă ar fi fost extrădat și găsit vinovat în SUA, ar fi riscat o pedeapsă de până la 175 de ani de închisoare.
De ce a fost eliberat?
În ultimii cinci ani, Assange a stat după gratii într-o închisoare de maximă securitate din sudul Londrei, unde i s-a refuzat eliberarea pe cauțiune pe motiv că prezenta risc de a fugi. În tot acest timp, familia și susținătorii săi au insistat asupra degradării stării sale de sănătate și psihice.
În 2021, un tribunal din Marea Britanie a decis că Assange ar putea fi extrădat în SUA, dar, la începutul acestui an, el a câștigat dreptul de a face apel la verdictul respectiv.
În februarie, Parlamentul australian a adoptat o moțiune care solicită administrației americane și guvernului britanic să-i permită lui Assange să se întoarcă în țara sa natală. Apoi, în aprilie, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că ia în considerare o cerere din partea Australiei de a renunța la urmărirea penală împotriva lui Assange.
Deși nu este clar motivul eliberării, familia lui Assange – inclusiv mama lui – a declarat marți că sfârșitul „calvarului” său se datorează „diplomației liniștite”, în timp ce tatăl său i-a mulțumit premierului australian, Anthony Albanese.
Ce prevede înțelegerea?
Assange trebuie să se prezinte miercuri la o instanță federală din Insulele Mariane de Nord și să pledeze vinovat pentru o acuzație conform Legii privind spionajul de conspirație pentru obținerea și diseminarea ilegală de informații clasificate privind apărarea națională. Autoritățile americane vor renunța la cererea de extrădare, iar Assange nu se va confrunta cu alte acuzații.
Audierea a fost programată în Insulele Mariane de Nord din cauza refuzului lui Assange de a călători în partea continentală a SUA și datorită proximității acestui teritoriu de Australia.
Procurorii au fost de acord cu o pedeapsă de cinci ani, inclusiv cu ispășirea ei în perioada petrecută în arest în Marea Britanie. Asta înseamnă că Julian Assange va putea pleca din Insulele Mariane de Nord spre Australia.
John Shipton, tatăl lui Assange, a declarat marți presei australiene că se pare că „Julian se va putea bucura de o viață obișnuită alături de familie și de soția lui, Stella”.
Sursa fotografii: Hepta
croco601 • 25.06.2024, 21:28
Fifi găinuța mea, fiind singura din casă încă interesată de știrile digi24 și TvR- de unde a și învățat să vorbească- m-a trezit cu noaptea-n cap: -Șefu! Eliberarea lui Assange va readuce oare SUA în rândul lumii libere?... I-am arătat oala pregătită pentru ciorbă și a-nțeles să nu mai pună întrebări stupide. Săptămâna trecută, văzându-l pe Biden pe Tub, a încercat să mă convingă că și ea ar avea dreptul *** în casă. Am plecat cu Patrocle în parc să respir aer curat, și am lăsat-o să se uite la Prelipceanu până i-or zbura fulgii din coadă.. cred că nu prinde Crăciunul.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.