Cuprins:
Harris a fost prima vicepreședintă din istoria Statelor Unite ale Americii, fiind aleasă de Joe Biden în 2020, atunci când democratul l-a învins pe Donald Trump.
„Prima mea decizie în calitate de candidat al partidului în 2020 a fost să o aleg pe Kamala Harris ca vicepreședinte. Și a fost cea mai bună. Astăzi vreau să îmi ofer întregul sprijin și susținerea pentru Kamala, pentru a fi candidatul partidului nostru în acest an. Democrați, este timpul să ne unim și să-l învingem pe Trump”, a transmis Joe Biden pe Twitter, la scurt timp după ce și-a anunțat retragerea din cursa pentru președinția SUA.
BBC nota, la momentul derulării evenimentelor, că vicepreședinta Kamala Harris este o alegere evidentă și din ce în ce mai populară în cadrul partidului pentru a-l înlocui pe Joe Biden.
Aceasta s-a dovedit a fi un aliat loial al președintelui și a apărat prestația lui la dezbatere. După eveniment, ea a recunoscut că Biden a avut un „început lent”, dar a susținut că a continuat să ofere răspunsuri mai substanțiale decât Trump, a explicat BBC.
La câteva zile după dezbatere, pe măsură ce creștea îngrijorarea cu privire la capacitatea președintelui de a câștiga alegerile, Kamala Harris și-a reiterat sprijinul pentru el.
„Uite, Joe Biden este candidatul nostru. L-am învins pe Trump o dată și îl vom învinge din nou, punct. Sunt mândră să fiu partenera de cursă a lui Joe Biden”, a declarat Harris.
Cine este Kamala Harris
În vârstă de 60 de ani, Kamala Harris s-a născut în Oakland, California, unul dintre cele mai progresiste state americane.
Tatăl său este Donald J. Harris, un economist jamaican-american și profesor emerit la Universitatea Stanford, cunoscut pentru aplicarea ideilor post-keynesiene în economia dezvoltării. El a fost primul cercetător de culoare căruia i s-a acordat titlul de titular în cadrul Departamentului de Economie de la Stanford.
Mama candidatei democrate este Shyamala Gopalan, o cercetătoare biomedicală, a cărei activitate de izolare și caracterizare a genei receptorului de progesteron a stimulat progrese imense în biologia și oncologia sânului. Shyamala a murit la vârsta de 71 de ani, în anul 2009.
Harris este căsătorită din 2014 cu Doug Emhoff, un avocat american de origini evreiești. El și Kamala Harris nu au copii, însă sora lui Harris, Maya Lakshmi Harris, de asemenea avocat, susținător al politicilor publice și scriitor, are un copil de dinainte de căsătoria sa, Meena Harris, alături de care candidata democrată s-a afișat de multiple ori.
Senatoare de California, Kamala Harris a fost prima femeie de culoare și de origine asiatică nominalizată pentru funcția de vicepreședinte al SUA de către unul dintre cele două partide majore ale țării.
În 2021, Kamala Harris a intrat în istorie, devenind prima femeie şi primul american de culoare care ocupă funcţia de vicepreşedinte al SUA.
O politiciană moderată, pragmatică și una dintre fostele rivale ale lui Biden în alegerile primare democrate, Harris a avut o carieră în procuratură, înainte de a fi aleasă în Senatul SUA în 2016.
Kamala Harris a trecut de la o profesie la alta pe parcusul vieții sale, activând ca politician, avocat, procuror, și scriitor. De asemenea, înainte de a deveni prima vicepreședintă femeie de culoare din SUA, Kamala Harris a fost procuror general al statului California între anii 2011 și 2017.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Harris are o prezență activă și pe social-media, având conturi oficiale în numele ei pe mai multe platforme. Ea poate fi găsită pe Instagram: @kamalaharris, Threads: @kamalaharris, X: @KamalaHarris și @VP, Tiktok: @kamalaharris și @kamalahq și Facebook: Kamala Harris.
Programul politic și economic al Kamalei Harris
În timpul scurtei sale campanii prezidențiale din 2024, vicepreședintele Kamala Harris a străbătut țara prezentând modul în care va aborda problemele-cheie cu care se confruntă națiunea.
În propuneri de politici, discursuri și mitinguri, ea a oferit o gamă largă de idei menite să facă viața mai accesibilă pentru americani și să promoveze o viziune orientată spre viitor a „unei economii a oportunităților” care se concentrează pe consolidarea clasei de mijloc. Cu toate acestea, ea nu a oferit prea multe detalii cu privire la planurile sale, pe care a declarat că le va finanța în mare parte prin creșterea impozitelor pentru cei bogați și marile companii.
Multe dintre propunerile sale continuă măsurile prezentate de administrația Biden, cum ar fi scutirea de impozite a familiilor din clasa de mijloc și a celor cu venituri mici, reducerea costurilor medicamentelor și creșterea accesibilității locuințelor. La fel ca președintele Joe Biden, ea a promis să protejeze libertatea de reproducere precum și dreptul la avort și să securizeze frontiera.
Cu toate acestea, Harris a încercat să își pună propria amprentă și propriul stil în chestiuni care variază de la avort la economie și imigrație – încercând să meargă pe o linie subțire în care să își asume meritele pentru realizările administrației, fără a fi în același timp blamată de alegători pentru neajunsurile acesteia.
Vicepreședintele a precizat, de asemenea, că are propriile opinii cu privire la unele chestiuni-cheie, în special tratamentul aplicat de Israel populației din Gaza în războiul cu Hamas. De asemenea, ea a declarat că ar putea merge mai departe decât Biden în ceea ce privește restricționarea cererilor de azil, menționând că imigranții care sunt prinși ilegal la graniță să fie banați cel puțin cinci ani din încercarea de a mai obține o viză.
Cum stă candidata democrată în sondaje
Cursa dintre fostul președinte Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris va fi probabil strânsă, potrivit mai multor sondaje naționale.
Un sondaj național realizat de USA TODAY/Universitatea Suffolk între 14 și 18 octombrie a arătat că aproximativ 5% din electorat era încă nehotărât cu privire la persoana cu care va vota în viitoarele alegeri.
Un al doilea sondaj realizat de New York Times/Siena College, între 20 și 23 octombrie, arată că Harris și Trump se află la egalitate, cu 48%, în rândul alegătorilor probabili la nivel național, iar 4% sunt indeciși.
Sondajele apropiate vor însemna probabil că cei care așteaptă să ia decizia finală la urne în ziua alegerilor ar putea schimba voturile suficient de mult pentru a permite o victorie.
Controverse legate de Kamala Harris
Vicepreședintele și candidata democrată la președinție Kamala Harris s-a aflat recent în centrul unei controverse privind plagiatul, din ce în ce mai multe acuzații apărând cu privire la munca sa din trecut, inclusiv mărturiile pe care le-a dat în timpul mandatului său de senator al SUA.
Analiza Washington Free Beacon sugerează că Harris este acuzată că a preluat porțiuni mari de text de la un fost coleg pentru a le folosi în mărturia scrisă în Congres pe care a depus-o în 2007.
Mărturia în cauză a fost în sprijinul John R. Justice Prosecutors and Defenders Incentive Act din 2007, un proiect de lege menit să ajute procurorii de stat și federali cu rambursarea împrumuturilor pentru studenți, într-un efort de a păstra avocații talentați în serviciul public.
Harris, care a fost procuror de carieră înainte de a candida pentru o funcție politică, a avut un interes personal în această propunere. Cu toate acestea, se pare că declarația sa scrisă, care a fost înaintată Comitetului judiciar al Camerei Reprezentanților, a reflectat textul furnizat de Paul Logli, un procuror din Winnebago County, Illinois.
Din cele 1.500 de cuvinte ale mărturiei lui Harris, 80% ar fi fost identice cu prezentarea lui Logli. „Joe Biden, Rand Paul, Melania Trump și Ben Carson au suportat fiecare propriile scandaluri de plagiat. Ca și Harris, Carson a fost chiar acuzat de plagiat în mărturia din Congres, deși acea acuzație a implicat doar două paragrafe, nu 1.200 de cuvinte”, a notat Free Beacon.
Raportul sugerează că acest lucru s-ar putea datora muncii neglijente a personalului, dar implicațiile plagiatului sunt grave.
Ce vedete o susțin pe Kamala Harris
Kamala Harris beneficiază de sprijinul unor personalități de top din diverse domenii, informează SkyNews. Printre susținători se numără Madonna, fostul primar al New York-ului Michael Bloomberg și starul NBA LeBron James.
Regizorul J.J. Abrams, actrița Kerry Washington și cântăreața Taylor Swift și-au exprimat și ei susținerea pentru Harris, contribuind la campania sa cu mesaje publice și participând la evenimentele din campanie.
Madonna a revenit în SUA după o călătorie la Paris pentru a vota pentru Kamala Harris. Arnold Schwarzenegger, fost guvernator republican al Californiei, a declarat că susține democrații, criticându-l pe Trump pentru divizarea țării și pentru respingerea rezultatelor alegerilor din 2020.
Jennifer Lopez, la un miting democratic, a condamnat comentariile făcute despre Puerto Rico la un eveniment al lui Trump, subliniind că este mândră de rădăcinile sale și își dorește o Americă unită.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4La un miting din Detroit, rapperul Eminem a interpretat piesa „Lose Yourself” alături de Obama, declarându-și susținerea pentru Harris, pe care o vede ca o apărătoare a libertăților din SUA. Alături de el, Bon Jovi și actorul Harrison Ford și-au anunțat, de asemenea, susținerea față de Harris.
În plus, mai mulți actori din celebra franciză Marvel „The Avengers”, inclusiv Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Chris Evans și Robert Downey Jr., s-au unit într-un clip de susținere pentru Harris.
Pe lângă aceștia, pe lista celebrităților care o susțin pe Harris se mai regăsesc și Bruce Springesteen și Beyonce.
Un procuror „progresiv”
Harris a fost procuror districtual între 2004 și 2011 și procuror general al Californiei între 2011 și 2017.
Cariera ei în procuratură a fost una dintre temele principale din campania primară pentru prezidențiale și cel mai probabil va fi discutată și la alegerile generale, în special în contextul dezbaterii privind brutalitatea poliției și a rasismului.
Harris s-a descris drept un procuror progresiv și a subliniat mereu că este posibil să fie dură împotriva ilegalităților, dar să confrunte totodată inechitățile din sistemul de justiție american.
Ea a spus că a devenit procuror tocmai pentru că a crezut că va putea să schimbe sistemul din interior, un mesaj care a devenit central și în campania sa prezidențială.
Dar anumite aspecte ale carierei sale au atras critici.
Ca procuror general a pus sub acuzare foarte rar polițiști care au ucis civili, deși, în momentul în care a părăsit postul, deschisese deja câteva dosare de evaluare a unor departamente de poliție.
A fost, totodată, criticată pentru că a refuzat să permită o analiză ADN amănunțită care ar fi putut să îl exonereze pe Kevin Cooper, un bărbat de culoare condamnat la moarte.
O opozantă a pedepsei cu moartea, a refuzat să o ceară atunci când un polițist a fost ucis în San Francisco în 2004, un episod care i-a atras critici.
Dar în 2014, când un judecător a declarat pedeapsa cu moartea neconstituțională în California, ea a făcut recurs la această decizie, spunând că este obligată de funcția sa.
Cariera de senatoare
În timpul scurtului mandat în Senatul SUA, Harris s-a remarcat prin atacurile dure la adresa administrației lui Donald Trump și a oamenilor nominalizați la funcțiile înalte din stat – Brett M. Kavanaugh pentru Curtea Supremă sau Jeff Sessions pentru funcția de procuror general.
Recent, ea a încercat să se apropie de aripa de stânga a Partidului Democrat, susținând inițial poziția lui Bernie Sanders pe tema extinderii asigurărilor de sănătate, înainte de a reveni asupra acestei decizii, în timpul campaniei prezidențiale.
A susținut, de asemenea, propunerile de majorare a salariului federal minim la 15 dolari pe oră.
Harris a fost o susținătoare vocală a reformei sistemului de justiție în contextul dezbaterii pe tema discriminării rasiale, care s-a amplificat după uciderea lui George Floyd.
Kamala Harris a vizitat România
Vicepreședintele SUA a ajuns în România pe 11 martie 2022, în contextul începerii războiului din Ucraina, când Statele Unite au vrut să își reconfirme poziția și mai multe personalități de la vârf au fost trimise în țări NATO din Europa de Est.
„Sunt în România astăzi ca să reîntăresc angajamentul SUA că vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO”, a spus la București Kamala Harris.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6
parpalache • 04.11.2024, 20:35
In luna februarie 2022-la vreo saptamâna dupa ce Putin și-a inceput„operațiunea speciala”(la inceput un fel de defilare)pe la 4 dimineața dau drumu la televizor și vad o transmisiune directa din Congresul american-unde președintele Joe Biden ținea un discurs important!Era incadrat de doua femei-una„caucaziana”,cealalta„mulatra”(am dedus ca trebuie sa fie vicepreședinte-continuând„moda” cu vicepreședinții„afroamericani)!De câte ori Joe Biden clama ceva important(de ex.promitea salariul minim-la ei este pe...ora)-doamna bruneta sarea in sus ca propulsata de un resort și incepea sa scandeze ceva- batând ritmic din palme-imitata imediat de congresmanii dintr-o parte a salii!(atunci am avut nostalgia Marii Adunari Naționale)!Incurajat,Joe Biden a mai promis ca va confisca depozitele„oligarhilor”ruși-din care va asigura fondurile necesare pentru asigurari de sanatate pentru persoanele sarace!Dar CNS( previzibil-având in vedere originea-„din neamul ales”-al„oligarhilor”),a respins propunerea!
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 05.11.2024, 00:22
parpalache • 04.11.2024, 20:35
In luna februarie 2022-la vreo saptamâna dupa ce Putin și-a inceput„operațiunea speciala”(la inceput un fel de defilare)pe la 4 dimineața dau drumu la televizor și vad o transmisiune directa din Congresul american-unde președintele Joe Biden ținea un discurs important!Era incadrat de doua femei-una„caucaziana”,cealalta„mulatra”(am dedus ca trebuie sa fie vicepreședinte-continuând„moda” cu vicepreședinții„afroamericani)!De câte ori Joe Biden clama ceva important(de ex.promitea salariul minim-la ei este pe...ora)-doamna bruneta sarea in sus ca propulsata de un resort și incepea sa scandeze ceva- batând ritmic din palme-imitata imediat de congresmanii dintr-o parte a salii!(atunci am avut nostalgia Marii Adunari Naționale)!Incurajat,Joe Biden a mai promis ca va confisca depozitele„oligarhilor”ruși-din care va asigura fondurile necesare pentru asigurari de sanatate pentru persoanele sarace!Dar CNS( previzibil-având in vedere originea-„din neamul ales”-al„oligarhilor”),a respins propunerea!
Da, la-nceput era un fel de defilare. Mai ales pe aeroportul Antonov de lângă Kiev, de exemplu. Ce-au mai defilat pe acolo soldații ruși, mai ales ăia din avioanele care stăteau la coadă să aterizeze... Cică s-au prăbuşit ordonat, în pas de defilare, scandând în cor "Trăiască Liderul Suprem şi Imperiul!" Lasă că o grămadă de ucraineni au luptat de la bun început, drept dovadă că aţi fost daţi afară cu şuturi în putin de lângă Kiev.
parpalache • 05.11.2024, 08:38
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 05.11.2024, 00:22
Da, la-nceput era un fel de defilare. Mai ales pe aeroportul Antonov de lângă Kiev, de exemplu. Ce-au mai defilat pe acolo soldații ruși, mai ales ăia din avioanele care stăteau la coadă să aterizeze... Cică s-au prăbuşit ordonat, în pas de defilare, scandând în cor "Trăiască Liderul Suprem şi Imperiul!" Lasă că o grămadă de ucraineni au luptat de la bun început, drept dovadă că aţi fost daţi afară cu şuturi în putin de lângă Kiev.
Ce memorie selectiva aveți voi propagandiștii!De dragul adevarului și pentru ca am repulsie la Propaganda și mai ales la propagandiști(ma doare-n paișpe Rusia și de Putin)-țin sa iți reamintesc ca Putin a fost cel care a ordonat retragerea de la Kiev și din nordul Ucrainei-la medierea lui Erdogan-ca semn al bunelor intenții-inainte de negocierile de pace de la Ankara!2.-Ca „operațiunea speciala”a fost penibila de la inceput?Sigur ca a fost!Putin inchipuindu-și ca va fi primit cu flori!Când nici n-ar fi fost nevoie sa intre cu armata-fiind suficient doar sa inchida robinetul- la gaze și la petrol!Ar trebui sa iți amintești ca eu sunt„conspiraționistul”ala-care a„lansat”„teoria”ca Putin-ca moștenitor al lui Elțyn-este de fapt telecomandat de la Washington!
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 05.11.2024, 15:52
parpalache • 05.11.2024, 08:38
Ce memorie selectiva aveți voi propagandiștii!De dragul adevarului și pentru ca am repulsie la Propaganda și mai ales la propagandiști(ma doare-n paișpe Rusia și de Putin)-țin sa iți reamintesc ca Putin a fost cel care a ordonat retragerea de la Kiev și din nordul Ucrainei-la medierea lui Erdogan-ca semn al bunelor intenții-inainte de negocierile de pace de la Ankara!2.-Ca „operațiunea speciala”a fost penibila de la inceput?Sigur ca a fost!Putin inchipuindu-și ca va fi primit cu flori!Când nici n-ar fi fost nevoie sa intre cu armata-fiind suficient doar sa inchida robinetul- la gaze și la petrol!Ar trebui sa iți amintești ca eu sunt„conspiraționistul”ala-care a„lansat”„teoria”ca Putin-ca moștenitor al lui Elțyn-este de fapt telecomandat de la Washington!
I-auzi, ții tu să-mi reamintești gestul de milă al Liderului Suprem? Zici tu că avea Kievul în palmă, și Ucraina toată, dar a renunțat de bună voie și nesilit de nimeni și s-a retras că așa a vrut EL? Iar rezistența eroică a ucrainenilor n-a avut absolut nicio legătură cu fuga eliberatorilor cu șuturi în putin, firește. "Știe toată lumea" că rușii nu pot să fie învinți, n-au suferit nicio înfrângere în toată istoria lor. De fapt, ei puteau să intre în Kiev cu arma pe umăr și să-l salte pe Zelenski, singurul pericol ar fi fost să fie sufocați de bucuria localnicilor eliberați, dar n-a vrut bunul Lider Suprem... Măi, măi, dar ce milos e el... Ai uitat să ne zici că Zelenski deja fugise din prima zi în Franța/SUA și făcea de acolo video și că la Kiev era plin de steaguri roșii.
parpalache • 05.11.2024, 19:06
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 05.11.2024, 15:52
I-auzi, ții tu să-mi reamintești gestul de milă al Liderului Suprem? Zici tu că avea Kievul în palmă, și Ucraina toată, dar a renunțat de bună voie și nesilit de nimeni și s-a retras că așa a vrut EL? Iar rezistența eroică a ucrainenilor n-a avut absolut nicio legătură cu fuga eliberatorilor cu șuturi în putin, firește. "Știe toată lumea" că rușii nu pot să fie învinți, n-au suferit nicio înfrângere în toată istoria lor. De fapt, ei puteau să intre în Kiev cu arma pe umăr și să-l salte pe Zelenski, singurul pericol ar fi fost să fie sufocați de bucuria localnicilor eliberați, dar n-a vrut bunul Lider Suprem... Măi, măi, dar ce milos e el... Ai uitat să ne zici că Zelenski deja fugise din prima zi în Franța/SUA și făcea de acolo video și că la Kiev era plin de steaguri roșii.
Nici sa citești nu mai știi propagandist boy?Au fost negocierile de pace de la Ankara!
Caesarion • 04.11.2024, 20:25
America - (Tara tuturor posibilitatilor). Din perspectiva asta , urmatorul presedinte e Kamala ,iar daca pe viitor Kamala dezamageste , urmatorul presedinte american va fii vreun membru LGBT+.
parpalache • 05.11.2024, 06:10
Caesarion • 04.11.2024, 20:25
America - (Tara tuturor posibilitatilor). Din perspectiva asta , urmatorul presedinte e Kamala ,iar daca pe viitor Kamala dezamageste , urmatorul presedinte american va fii vreun membru LGBT+.
O fi America țara tuturor posibilitaților,dar pâna acum NU a avut nici un președinte fara „cojones”!La propriu!Și se poate paria-ca nu va avea nici de data asta!
Demradulescu • 04.11.2024, 18:04
Ce blestem pe capul americanilor să ajungă să-i conducă cineva care seamănă leit cu tanti Gică din Piața Ferentari care vinde castraveți murați și varză pentru sarmale .
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 04.11.2024, 21:56
Demradulescu • 04.11.2024, 18:04
Ce blestem pe capul americanilor să ajungă să-i conducă cineva care seamănă leit cu tanti Gică din Piața Ferentari care vinde castraveți murați și varză pentru sarmale .
Mai bine unul care arată ca Vasile Violatorul în a doua cea mai pr0astă zi a vieţii lui.