Lovitura împotriva unei personalități-cheie a grupării militante palestiniene, ordonată de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, l-a înfuriat atât de mult pe regele Iordaniei Hussein de atunci, încât acesta a vorbit despre spânzurarea ucigașilor și anularea tratatului de pace al Iordaniei cu Israelul, dacă nu i se preda agresorul.

Israelul a făcut acest lucru și, de asemenea, a fost de acord să-l elibereze pe liderul Hamas, șeicul Ahmed Yassin, pentru a-l asasina șapte ani mai târziu în Gaza.

Pentru israelieni și statele occidentale, Hamas, susținut de Iran, care a condus atentate sinucigașe în Israel și a purtat războaie frecvente împotriva lui, este o grupare teroristă înclinată spre distrugerea Israelului.

Pentru susținătorii palestinieni, Khaled Meshaal și restul conducerii Hamas sunt luptători pentru eliberarea de sub ocupația israeliană, menținându-și cauza vie atunci când diplomația internațională le-a eșuat.

Khaled Meshaal a devenit lider politic al Hamas în exil

Khaled Meshaal, în vârstă de 68 de ani, a devenit lider politic al Hamas în exil, cu un an înainte ca Israelul să încerce să-l elimine, post care i-a permis să reprezinte grupul islamist palestinian la întâlniri cu guverne străine din întreaga lume, nestingherit de restricțiile stricte de călătorie israeliene care au afectat alți oficiali Hamas.

Surse Hamas au spus că era de așteptat ca Meshaal să fie ales ca lider suprem al grupului Hamas pentru a-l înlocui pe Ismail Haniyeh, care a fost asasinat în iulie în Iran, Teheranul și Hamas jucându-și pedeapsa împotriva Israelului.

Relațiile lui Meshaal cu Iranul au fost tensionate din cauza sprijinului său din trecut pentru revolta condusă de musulmanii suniți din 2011 împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad.

Meshaal a fost o figură centrală în fruntea Hamas de la sfârșitul anilor 1990, deși a activat mai ales în exil, deoarece Israelul a complotat să asasineze alte personalități proeminente ale Hamas cu sediul în Fâșia Gaza.

După ce Yassin, aflat în scaun cu rotile, a fost ucis într-un atac aerian din martie 2004, Israelul și-a asasinat succesorul Abdel-Aziz Al-Rantissi în Gaza o lună mai târziu, iar Meshaal și-a asumat conducerea generală a Hamas.

La fel ca alți lideri Hamas, Khaled Meshaal s-a confruntat cu problema critică de a decide dacă să adopte o abordare mai pragmatică a Israelului în căutarea statutului palestinian – Carta Hamas din 1988 cere distrugerea Israelului – sau să continue lupta.

Cine este Khaled Meshaal, unul dintre fondatorii Hamas

Khaled Meshaal, care s-a născut în Cisiordania, Silwad (lângă Ramallah), pe 28 mai 1956, este considerat unul dintre fondatorii Hamas.

El este un politician plaestinian în exil, care a ocupat funcția de șef al biroului politic al mișcării islamiste palestiniene Hamas din 1996 până în 2017.

Și-a petrecut primii 11 ani din viață acolo, înainte de a fugi cu familia, după ce Israelul a ocupat Cisiordania în Războiul de șase zile (1967).

La vârsta de 15 ani, s-a alăturat organizației islamiste sunnite Frăția Musulmană, cu sediul în Egipt, care a jucat un rol esențial în formarea Hamas în 1987.

Meshaal s-a înscris la Universitatea din Kuweit în 1974, studiind fizica și participând la activismul palestinian. Meshaal și colegii săi islamiști s-au ciocnit cu facțiunile naționaliste seculare care dominau Uniunea studenților palestinieni a universității și, în cele din urmă, s-au despărțit pentru a forma propria lor asociație studențească.

La vârsta de 15 ani, făcea parte din Frăția Musulmană

După absolvire, Khaled Meshaal a rămas în Kuweit, unde a predat fizica și a rămas activ în mișcarea islamistă palestiniană. În 1984, a încetat să mai predea, pentru a dedica mai mult timp activității sale politice, care a constat în organizarea și strângerea de fonduri pentru a construi o rețea de servicii sociale islamice în Fâșia Gaza și Cisiordania și pentru a dezvolta capacitățile militare ale islamiștilor palestinieni, care la acea vreme era cu mult în urma celor ale organizațiilor de gherilă ale Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OLP), precum Fatah.

După izbucnirea unei revolte palestiniene în 1987, organizația și-a proclamat public existența sub numele de Hamas. Carta grupului, emisă în 1988, a cerut un război sfânt pentru a stabili un stat islamic care să acopere întreaga Palestină istorică. Această poziție dură a plasat Hamas în dezacord cu OLP, care până atunci avansa către recunoașterea dreptului Israelului de a exista.

Meshaal s-a mutat din Kuweit în Iordania în urma invaziei irakiene a Kuweitului în 1990. În 1992, grupul a proclamat existența unui birou politic în exil, iar Meshaal a fost numit ca membru.

Funcționând în afara accesului Israelului, biroul era responsabil pentru relațiile internaționale și activitățile de strângere de fonduri ale mișcării. Meshaal a fost ales șef al biroului în 1996.

Un an mai târziu, a supraviețuit unei tentative de asasinat. În 1997, a fost injectat cu otravă de agenți israelieni în fața biroului său din Amman, capitala Iordaniei. Acest lucru a dus la o criză diplomatică între Iordania si Israel. În calitate de lider politic în exil, Meshaal a reprezentat Hamas la întâlniri cu guverne străine din întreaga lume, fără a fi împiedicat de restricțiile stricte de călătorie impuse de Israel, care afectau alți lideri ai grupării.

Khaled Meshaal a acționat până acum mai mult din exil

Iordania a închis în cele din urmă biroul Hamas din Amman și l-a expulzat pe Meshaal în statul Qatar din Golf. El s-a mutat în Siria în 2001.

Khaled Meshaal a condus Hamas, o mișcare musulmană sunnită, de la exilul în Damasc în 2004 până în ianuarie 2012, când a părăsit capitala Siriei din cauza represiunii acerbe a președintelui Assad împotriva sunniților implicați într-o revoltă.

Meshaal a vizitat Fâșia Gaza pentru prima dată în 2012. El a fost primit de oficiali palestinieni, iar mulțimi de palestinieni au ieșit să îl întâmpine.

În 2017, Hamas l-a ales pe Ismail Haniyeh să îi succeadă lui Meshaal la conducerea biroului său politic, iar Khaled Meshaal a devenit șeful biroului politic al grupării în străinătate.

În vârstă de 68 de ani, Meshaal a acționat până acum în principal din exil; între 2004 și 2012, el a condus gruparea Hamas din capitala Siriei, Damasc, iar în prezent locuiește atât la Doha, cât și la Cairo, capitalele Qatarului și, respectiv, Egiptului.

Khaled Meshaal este noul lider al mișcării teroriste Hamas, după asasinarea lui Yahya Sinwar, ocupându-se acum de comunicarea cu toate părțile-cheie implicate în negocieri și problemele legate de prizonieri, potrivit unor surse citate de televiziunea libaneză.

Urmărește-ne pe Google News