Miliardarul harghitean a vândut, recent, partenerului său 50% din acțiunile pe care le avea în compania prin care controla fabrica de bere Csíki Sör de la Sânsimion, 10 kilometri de capitala Harghitei. Urmează portretul magnatului, cum reiese din informațiile publicate de portalul românesc de știri în limba maghiară Szekelyhon și de publicațiile 24.hu și Maszol.

În septembrie, András Lénárd și-a vândut pachetul de 50% din grupul de companii care include fabrica de bere Csík și fabrica de chipsuri Csíki.

Pot confirma tranzacția. Coproprietarul mi-a cumpărat pachetul de 50 la sută.

„Este vorba, de fapt, de grupul Csíki, care include mai multe companii și mai multe activități. Cele mai proeminente sunt, desigur, fabrica de bere și cea de chipsuri, dar există și firme organizatoare de festivaluri sau operatori de restaurante mai mici, precum și companii de distribuție, atât în ​​Ungaria, cât și în România”, a mai spus afaceristul.

A luat 25 de milioane de euro

András Lénárd a vrut să detalieze suma pentru care s-a bătut palma, dar cumpărarea a avut loc la o evaluare a companiei de aproximativ 50 de milioane de euro, a aflat Szekelyhon.

Compania se confrunta, în ultima perioadă, cu pierderi semnificative, cel puțin asta a apărut în presă. „Toate informațiile negative care au fost publicate despre Csíki Sör în perioada recentă sunt informații parțiale și, în unele cazuri, distorsionate. Colegii mei au făcut publice anterior anumite date despre cifra de afaceri a companiei și rezultatele înainte de impozitare”, a spus afaceristul harghitean.

„Când vorbim despre un grup de companii, trebuie să ne uităm la numărul mai multor companii suplimentare și de sprijin în ansamblu. Pot spune că așteptarea noastră financiară pentru acest an este de aproximativ 10 milioane de lei, adică un rezultat înainte de impozite și depreciere de două milioane de euro”, a explicat el.

El a considerat important să sublinieze că „aceasta este cu siguranță o poveste de succes din Székelyföld (n.r. – Ținutul Secuiesc), deoarece producem într-un sat ceva care concurează cu mărcile globale. Și acesta este meritul nu numai al meu, ci și al oamenilor din Székelyföld și al echipei mele. Ca să nu mai vorbim de faptul că unele produse sunt cultivate 100% de către fermierii din secuime”.

„Profitul din tranzacție va fi investit tot aici”

Lénárd a mai spus că „noul proprietar este angajat în dezvoltarea și funcționarea în continuare a mărcilor și fabricilor, de asemenea, se bazează pe toți colegii care lucrează aici”.

Oricine cunoaște și mi-a urmărit realizările știe că am făcut investiții semnificative în ultimii 20 de ani. Am participat la construcția de hidrocentrale, ansambluri de locuințe și fabrici. Profitul meu din tranzacție va fi investit și în Székelyföld. Scopul este dezvoltarea și prosperitatea economică a Székelyföld.

Disputa cu Heineken

În 2017, afaceristul a intrat în intenția presei internaționale, după conflictul cu grupul olandez Heineken. Curtea de Apel Mureș a emis o sentință care interzicea comercializarea berii „Igazi Csíki Sör“ (în traducere „adevărata bere Ciuc”), produsă la Sânsimion.

Decizia a fost luată după ce Heineken l-a acționat în judecată pe pro­ducătorul Csíki Sör pe motiv că folo­sește marca Ciuc, pe care o are în porto­foliu, scrie NewMoney.ro.

Într-un final, Csíki Sör și Heineken au ajuns la un consens.

De la zugrav în SUA, la „nu știu câți bani am, nu i-am numărat niciodată”

„Nu pot să vă spun ce avere am, fiindcă nu mi-am numărat niciodată banii”, a declarat Lénárd, într-un interviu rar, pentru 24.hu.

În 1996, a obținut o viză pentru Statele Unite și a plecat la New York „cu 270 de dolari în buzunar”. Avea 18 ani și devenea zugrav în țara tuturor posibilităților. După doar un an, timp în care a sunat persoane cu nume maghiare pe care le scotea din Pagini Aurii pentru a găsi o gazdă și un loc de muncă, se lansa în afaceri și începea să vândă echipament sportiv.

Lénárd András. Foto: Blikk

Reținut în America pentru trafic de persoane

La 26 ianuarie 2001, el a fost arestat sub suspiciunea de trafic de persoane în SUA. Trei femei de origine maghiară, pe care el le-ar fi adus în țară, au fost depistate fără documente într-un bar de striptease. Potrivit portalului Maszol, a fost eliberat pe cauțiune, 35.000 de dolari. Fapta nu a fost considerată atât de gravă încât autoritățile să emită un mandat internațional de arestare împotriva lui.

Omul de afaceri a comis o infracțiune și prin neprezentarea în instanță, dar termenul de prescripție este de 5 ani, conform legii statului New York privind traficul de persoane. Cu toate acestea, nu este clar ce s-ar întâmpla acum cu András Lénárd, dacă ar vrea să intre în Statele Unite.

Este posibil ca activitățile mele să fi dat naștere unor proceduri legale, dar conștiința mea este la fel de limpede precum cristalul.

Urma să se întoarcă în România în 2001, cu un capital de 60.000 de dolari, bani pe care i-a investit, la început, în 2005, în afaceri imobiliare.

Bere, energie, agricultură, imobiliare, construcții și turism

În afară de fabrica de bere de la Sânsimion, Lénárd András derulează afaceri în energie, agricultură, imobiliare, construcții sau turism, în Ungaria și în România. Are și investiții în tehnologie, prin compania Spider Drone Security sau în criptomonede.

A proiectat și construit mai multe parcuri rezidențiale (Zsögöd și Csíksomlyó), precum și ansamblul rezidențial „Hét vezér”.

Din 2007 a demarat investiții energetice. Împreună cu institutul de pensii al Bisericii Reformate Transilvane, a construit hidrocentrala Vargyas, iar câțiva ani mai târziu sistemul hidroelectric Úzvölgy. Ulterior centralele au fost vândute către compania energetică maghiară MVM.

Lénárd András. Foto: Blikk

În 2013, a cumpărat un teren și construcțiile de pe el, lângă gara din Sânsimion, la 10 kilometri de Miercurea Ciuc, unde a fost construită prima fabrică de bere (2014) și a luat naștere marca Csíki Sör. Un an și jumătate mai târziu a fost finalizată și a doua fabrică de bere. În 2020, a fost urmată de fabrica Csíki Csipsz.

A construit, în județul Harghita, și unul dintre cele mai mari depozite de cartofi din țară.

Între timp, a început rețeaua de francize Csíki Beer, în cadrul căreia au fost deschise mai multe baruri și restaurante de bere în toată Transilvania și Ungaria.

În 2015, a construit un hotel de patru stele în Budapesta, pe care l-a vândut ulterior.

În 2020, a fondat Asociația Fabricilor și Industriașilor din Székelyföld, al cărei președinte este.

Pe lângă afacerile sale importante, au existat și altele de mai puțin de succes, cum ar cea mai mare fermă de iepuri din România.

În același timp, a încercat să pătrundă pe piața americană cu o dezvoltare aparent inovatoare – aplicația numită Swiss Message Bank.

Presa maghiară a scris, în februarie, că Ungaria i-a revocat pașaportul diplomatic patronului fabricii de bere Csíki Sör, după ce a încercat să scape de o amendă în România arătând documentul.

Iar Forbes România a scris, la începutul anului, că producătorul de bere Csíki Sör din Harghita intră în insolvență la cererea coproprietarului său din Țările de Jos.

 
 

Urmărește-ne pe Google News