Alegerea lui Orban la șefia PNL a venit în urma unui vot covârșitor, contracandidatul său, Cristian Bușoi, primind doar 950 de voturi din cele aproape 5.000, în cadrul Congresului.
Orban a fost prim-vicepreședinte PNL și ministru al Transporturilor, în Guvernul Tăriceanu, din aprilie 2007 până în decembrie 2008. S-a născut pe 25 mai 1963, în municipiul Brașov, într-o familie multietnică, tatăl său fiind de etnie maghiară, iar mama sa de etnie română. Ludovic Orban este fratele mai mic al lui Leonard Orban, fost comisar european pentru multilingvism si fost ministru.
Orban și pasiunea pentru muzică populară
Orban este căsătorit și are un copil, Tudor. Are ca hobby-uri bridge-ul, șahul dar și cântatul la chitară, el apărând în mai multe înregistrări de televiziune cântand la chitara sau interpretând arii de operetă ori melodii populare.
În 1988 a absolvit Facultatea de Tehnologia Constructiilor de Masini, de la Universitatea Brasov, și în 1993 a absolvit cursuri postuniversitare la Facultatea de Știinte Politice din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative.
A fost redactor la publicația “Viitorul Românesc”, inginer tehnolog la Tractorul Brasor și fost inginer stagiar la Izolatorul, Targu Secuiesc.
A intrat în partid în 1992 când a devenit membru al PNL – Aripa Tânără (PNL-AT), devenit ulterior PL ’93 și a fost membru în Comitetul Director PL ’93 (1993-1997).
A mai deținut funcțiile de director de relații publice în cadrul Agenției de Politici Energetice din România (1997-1998), secretar general la Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap (1998-1999), secretar de stat, șef al Departamentului Informațiilor Publice al Guvernului (1999-2000), secretar de stat, Președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (martie 2000 – mai 2001) și președinte al Consiliului de Administrație al Centrului Național de Specializare în Comunicare și Relații Publice (înființat prin H.G. 949/noiembrie 2000).
A fost preşedintele PNL Bucureşti din 15 noiembrie 2002, iar în martie 2010 a candidat la presedintia PNL și a pierdut în fata lui Crin Antonescu. De altfel, Antonescu l-a susținut pe Cristian Bușoi la Congresul de sâmbătă.
Orban a mai candidat la alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009, din partea PNL, pe locul 23, dar nu s-a calificat pentru un loc in Parlamentul European.
Orban a pierdut candidatura la Primăria Capitalei, în 2016, din cauza unui dosar penal pentru luare de mită; Ulterior a fost achitat în primă instanță
Orban a fost susținut de 40 de organizaţii teritoriale, și de importanți lideri ai PNL, printre care Dan Motreanu, Raluca Turcan. Printre I s-au alăturat rganizaţiile PNL din judeţele Giurgiu, Olt, Sibiu, Gorj, Alba, Galaţi, Botoşani, Tulcea, Satu Mare, Hunedoara şi Arad.
Nici Vasile Blaga și nici Emil Boc nu au dorit să spună pe cine susțin în cursa electorală pentru șefia PNL.
Ludovic Orban a pierdut, în vara anului trecut, candidatura internă în partid pentru Primăria Capitalei. El a fost acuzat atunci că şi-a folosit funcţia politică şi a acţionat cu intenţie când a cerut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu ca să îşi susţină campania electorală în calitate de candidat PNL la Primăria Bucureşti.
La un an distanță, completul de trei judecători a decis să în achite, în prima instanţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Orban și relația cu președintele Klaus Iohannis: ”Lumina nu vine de la Cotroceni!”
Orban este cunoscut pentru relația rece cu președintele Klaus Iohannis, pe care nu a ezitat să o prezinte inclusiv în declarațiile publice. El le transmitea celor din conducere că lumina nu vine de la Cotroceni și că renașterea partidului nu poate veni de la cei care se prezintă, în mod fals, ca fiind favoriții președintelui.
”LUMINA NU VINE DE LA COTROCENI”, scria la sfârșitul anului trecut Ludovic Orban pe Facebook. Deputatul afirma că ”foarte multe prostii făcute de conducerea PNL au putut fi impuse ca decizii în partid fiind prezentate în mod fals ca reprezentând voința președintelui”.
De altfel, președintele Klaus Iohannis nu a transmis niciun mesaj în cadrul Congresului PNL. A fost invitat consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan, care a susținut un mesaj personal, și nu din partea șefului statului. Acesta este un semnal privind detașarea PNL, cu Orban la conducere, de președintele Klaus Iohannis.
Episodul accidentului de mașină din 2007
În decembrie 2007, Ludovic Orban a fost implicat într-un accident de circulație. El a plecat de la locul accidentului și s-a prezentat la sediul Poliției abia după aproape 30 de ore. Martori oculari au declarat că în accident ar fi fost acroșata și o femeie care se afla pe trotuar, iar Orban ar fi plecat apoi cu victima.
În februarie 2008, procurorii au stabilit că Ludovic Orban a lovit ”ușor” o fată în timpul accidentului, dar a fost găsit nevinovat deoarece minora lovită nu a avut nevoie de mai mult de 10 zile de îngrijiri medicale, așa cum prevede lege.