Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, a fost desemnată, după îndelungi negocieri, candidatul comun al dreptei proeuropene şi antioligarhice. Deși după numărarea tuturor voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM) a înregistrat un avans mare în fața Maiei, acumulând 47,98% din voturi, iar candidata unică pro-europeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM) a obținut 38,71%, Maia este încrezătoare în șansele ei de a câștiga alegerile.

Principalul mesaj al candidatei este unul legat de lupta împotriva corupției, afirmând că este cea mai mare problemă a Republicii Moldova. Ea îşi propune să promoveze în toate structurile de stat doar oameni integri, care nu au comis sau tolerat anterior acte de corupţie. Totodată, Maia Sandu, care are susținerea liderilor europeni, se declară 100% proeuropeană şi promite că va face tot posibilul pentru a apropia Moldova de UE.

Maia Sandu, consilier la Banca Mondială

Maia Sandu, candidata proeuropeană,  are o experiență economică extrem de bogată, dar și în administrație publică. De altfel, ea a obținut masteratul în administraţie publică la Harvard Kennedy School of Government.

Totodată, Maia Sandu a lucrat la Banca Mondială, începând cu anul 1998. A revenit la Ministerul Economiei din Republica Moldova, în 2005, ca director al Direcției generale politici macroeconomice și programe de dezvoltare. În 2007, ea a coordonat Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, fiind în același timp și consultat pe reforma administrației publice centrale. În perioada 2010-2012, Maia Sandu din nou la Banca Mondială, fiind consilier al Directorului Executiv, la sediul din Washington.

S-a declarat pentru Unirea Moldovei cu România

De acolo, a revenit înapoi în țara ei, ca ministru al Educației, însă fără să fie membră de partid. Timp de trei ani, ea s-a ocupat de reformele din învățământ, perioadă în care a introdus camere video la examenul de Bacalaureat și un Cod al Educației, care a fost promulgat în toamna anului 2014. Ea a fost propusă pentru funcția de premier, însă nu s-a bucurat de susținerea partidelor.

Sandu vrea să conlucreze cu instituţiile statului pentru a crea locuri de muncă şi spune că va pleda pentru transparenţa activităţii instituţiillor statului.

Vrea o presă independentă şi scoaterea Procuraturii de sub influenţele politice. La începutul acestui an, Sandu s-a declarat pentru Unirea Moldovei cu România.

Cine este Maia Sandu – averea candidatei

În decla­ra­ţia cu pri­vi­re la veni­tu­ri şi pro­pri­e­ta­te depu­să la Comi­sia Elec­to­ra­lă Cen­tra­lă (CEC), Maia San­du decla­ră un apar­ta­ment de 74,5 m.p.în Chi­şi­nău, cum­pă­rat în 2003, un auto­mo­bil Toyo­ta Rav 4, fabri­cat în 2007, achi­zi­ţio­nat în 2012 cu 170 mii de lei, sumă echi­va­len­tă în acel an cu apro­xi­ma­tiv 10.000 de euro. San­du mai susţi­ne că deţi­ne în con­tu­ri ban­ca­re din SUA 74.900 de dolari  şi 400 de lei moldovenești, în băn­ci din Republica Mol­do­va. În 2013, când abia reve­ni­se din SUA, Maia San­du decla­ra că deţi­ne, în ace­lea­şi con­tu­ri, puţin pes­te 133 de mii de dolari. Tot­o­da­tă, în decla­ra­ţia depu­să la CEC, San­du a rapor­tat veni­tu­ri de 273,7 mii de lei moldovenești obţi­nu­ţi în 2014 — 2015 (11,4 mii de lei moldovenești lunar). De fapt, în ulti­mii ani, 2012-2015, veni­tu­ri­le luna­re decla­ra­te de Maia San­du au fost între 8.000 şi 12.000 de lei moldovenești.

A decis introducerea camerelor de luat vederi la examenul de Bacalaureat

Maia Sandu s-a născut la 24 mai 1972, în Risipeni, raionul Făleşti. În 1994 a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. A făcut masterat în relaţii internaţionale la Academia de Administraţie Publică, dar şi masteratul în administraţie publică la Harvard Kennedy School of Government. Cunoaşte limbile română, rusă, engleză şi spaniolă. Nu este căsătorită.

Popularitatea Maiei Sandu a crescut odată ajunsă în funcţia de ministru al Educaţiei în perioada 2012-2015. Adevărata revoluţie în sistemul de învăţământ s-a produs atunci când, prin decizia Maiei Sandu, au fost instalate camerele de luat vederi în timpul examenelor de Bacalaureat.

Citește și:

 

Urmărește-ne pe Google News