- Ion-Marcel Ciolacu și-a început cariera politică la nivel local, în Buzău, unde a beneficiat de patronajul unor potentați locali ai PSD, precum fostul senator Ion Vasile și fostul primar al orașului, Constantin Boșcodeală.
- Aspectul cel mai controversat al carierei sale este relația cu Omar Hayssam.
- Din 2012, când a fost ales deputat, Ciolacu a devenit din ce în ce mai influent și în conducerea centrală a partidului.
Cine este Marcel Ciolacu – studii
În 1995, Ciolacu a absolvit studii de drept la Universitatea Ecologică din București, iar educația și-a completat-o apoi cu un masterat la SNSPA și un curs postuniversitar la Colegiul Național de Apărare. Este căsătorit și are un copil, nașul său de cununie fiind fostul senator PSD Ion Vasile. A fost jurist al unei companii din Buzău înainte de a intra în administrația locală, unde a ocupat mai mult funcții, printre care consilier local, consilier județean, prefect de Buzău.
Ședință foto cu Hayssam
În 2008-2012 a a devenit viceprimar al Buzăului, fiind mâna dreaptă a lui Constantin Boșcodeală, edilul acestui oraș timp de 20 de ani, în 1996-2016. La alegerile din 2012, Marcel Ciolacu a câștigat într-un colegiu în care l-a avut ca adversar pe Cezar Preda, liderul local al PDL. Pe finalul legislaturii, în 2015, Ciolacu a fost desemnat secretar al Camerei Deputaților. În același an a apărut primul scandal legat de noul președinte al Camerei când în presă a apărut o fotografie de la o partidă de vânătoare din junețea lui Ciolacu, fotografie în care apărea alături de Omar Hayssam. Omul de afaceri sirian, acum întemnițat pentru terorism, avea interese economice în zona Buzăului el fiind beneficiarului privatizării companiei Foresta Nehoiu, care a fost ulterior devalizată de către sirian. Ca urmare a scandalului, premierul Victor Ponta l-a înlăturat din funcția de consilier onorific al primului-ministru.
După ce PSD a intrat în epoca Dragnea, Ciolacu și-a sporit considerabil influența în partid din funcția de președinte al organizației județene Buzău a PSD și ca lider de grup al deputaților social-democrați în prima jumătate a anului 2017. După demiterea premierului Sorin Grindeanu, Marcel Ciolacu a devenit vicepremier în cabinetul condus de Mihai Tudose, cu care se afla dinainte în relații foarte bune, mai ales că cei doi conduceau filialele din două județe învecinate, Buzău și Brăila.
Cine este Marcel Ciolacu – disidența față de Dragnea
Când relațiile dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose au devenit încordate, Ciolacu a mers pe mâna lui Tudose, dar acesta a fost nevoit să demisioneze din fruntea Guvernului la începutul anului 2018. Se părea că Ciolacu va rămâne o figură marginală în conducerea PSD, chiar dacă a păstrat șefia organizației din Buzău. S-a speculat chiar că va pleca din partid la Pro România, partidul lui Victor Ponta, mai ales că acest pas a fost făcut în ianuarie anul acesta de către Mihai Tudose.
Însă prăbușirea lui Liviu Dragnea din fruntea României la penitenciarul Rahova a silit conducerea PSD să-și revizuiască drastic atitudinea față de disidenții din epoca Dragnea astfel că Ciolacu a fost desemnat candidat al partidului pentru conducerea Camerei, în condițiile în care buzoianul putea aduce aduce și voturile deputaților de la Pro România, de care social-democrații aveau nevoie acută după ce UDMR a rupt protocolul cu coaliția de guvernământ.
Marcel Ciolacu – președintele Camerei Deputaților
După condamnarea definitivă a lui Dragnea, funția de președinte al Camerei Deputaților a devenit vacantă, iar Ciolacu a fost ales președintele acestei Camere, cu 172 de voturi pentru și 120 de voturi împotrivă, pe 29 mai 2019.
Marcel Ciolacu a condus puciul împotriva Vioricăi Dăncilă
După 24 noiembrie 2019, când Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale în fața candidatului PSD Viorica Dăncilă, Marcel Ciolacu a inițiat un puci în PSD.
El ar fi discutat cu mai mulți lideri locali și ar fi decis să îi ceară demisia Vioricăi Dăncilă. Totodată, el ar fi dorit înlocuirea întregii conduceri PSD și numirea unei noi structuri de conducere.
Înainte de comitetul executiv al PSD din 26 noiembrie, el ar fi avut o discuție cu Viorica Dăncilă pe care ar fi convins-o inițial să își dea demisia.