Informația a apărut pentru prima dată ca un zvon în urmă cu ceva timp și a fost publicată de Club Z marți, 6 august. Capital a verificat cu mai multe surse interne și externe pentru a afla dacă într-adevăr Gabriel este favorită pentru post. Deocamdată se pare că bulgăroaica e favorită, deși acordul între membrii NATO privind postul de secretar general adjunct nu e finalizat.

La sediul NATO, numele Mariei Gabriel a fost probabil menționat pentru prima dată ca posibil secretar general adjunct în timpul summitului de la Washington (9-11 iulie). Mircea Geoană este pe cale să se alăture cursei prezidențiale în România și ar trebui să plece din postul ocupat la NATO până la finalul lunii august.

De ce și cum a apărut numele Mariei Gabriel pe masă rămâne neclar. O sursă susține că acest lucru se datorează Partidului Popular European (PPE), unde politiciana are o poziție puternică. O altă sursă a indicat că numele ei a fost menționat și deja propus la întâlnirea de la Washington la care au participat toți miniștrii de externe din Alianță.

Numirea ei nu a fost încă agreat în totalitate, dar surse Capital cred că Gabriel este foarte aproape de post. Are un profil internațional bun, mai multe funcții de conducere și, bineînțeles, acele eterne două argumente care sunt adesea invocate atunci când candidează pentru un post cineva din Bulgaria: este femeie și este din Europa de Est, care a fost o regiune deosebit de importantă pentru NATO de la începutul războiului din Ucraina.

Maria Gabriel, dreapta, și Mircea Geoană, pe 3 aprilie 2024, la sediul NATO din Bruxelles. Foto: Profimedia Images

Potrivit Capital, Maria Gabriel are sprijinul SUA și al Marii Britanii.

Alegerea fostului premier olandez Mark Rutte în funcția de secretar general al NATO a făcut parte dintr-un acord mai amplu care a inclus realegerea Ursulei von der Leyen pentru un al doilea mandat în funcția de șef al Comisiei Europene și a Robertei Mezzola în cea de șefă a Parlamentului European. Totuși, funcțiile adjuncților au un alt principiu, ușor diferit, de selecție.

Secretarii generali adjuncți ai NATO nu sunt aleși de Consiliul Atlanticului de Nord, care este cel mai înalt organism politic al alianței și ia deciziile prin consens. Practica până acum a fost ca ei să fie numiți de Secretarul General, după consultări politice informale cu aliații și să aibă sprijinul țării din care provine. Cu alte cuvinte: dacă Mircea Geoană demisionează în următoarele săptămâni, Gabriel ar trebui să fie numită de Jens Stoltenberg în coordonare cu Rutte, care va prelua funcția de secretar general în toamnă.

De asemenea, este important de menționat că postul de secretar general adjunct, care este ocupat în prezent de Mircea Geoană, a fost ocupat în mod tradițional de un american în ultimii ani. Neoficial, se spune că românul a fost numit pe de o parte pentru a acorda mai multă greutate țărilor aliate de pe flancul estic al NATO, dar pe de altă parte pentru a-l împiedica pe Donald Trump să-și pună propria persoană cu vederi izolaționiste în post, în timpul primului său mandat. În acest context, este posibil ca administrația Biden să se grăbească în prezent să repete această strategie, înainte de alegerile prezidențiale din SUA.

Maria Ivanova Gabriel a fost europarlamentar din grupul GERB/PPE din 2009 până în 2017. În Parlamentul European, s-a ocupat în principal de subiecte legate de țările din Marea Mediterană, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, politica de migrație a blocului comunitar, vizele din țări terțe (a fost raportoare la un număr record de dosare pentru acordarea unui regim fără vize unor țări precum Kosovo).

Din 7 iulie 2017 până la 1 decembrie 2019, a fost comisar european pentru economie și societate digitală în Comisia Juncker. În perioada 2019 – 2023, a fost Comisar European pentru Inovare, Cercetare Științifică, Cultură, Educație și Tineret în Comisia Von der Leyen.

La 6 iunie 2023, a fost aleasă viceprim-ministru și ministru al afacerilor externe în guvernul lui Nikolai Denkov.

Maria Gabriel (născută Nedelceva) s-a născut pe 20 mai 1979 în Hadjidimovo, provincia Blagoevgrad. În 1997 a absolvit liceul lingvistic Dr Petar Beron din Kyustendil și în 2001 a absolvit Universitatea „Paisii Hilendarski” din Plovdiv. Și-a continuat studiile la Institut détudes politiques de Bordeaux (Institutul de Studii Politice) din Bordeaux (Franța), unde a obținut un master în „Politică comparată și relații internaționale”.

Din 2004 până în 2008, Maria Gabriel a fost asistent de predare și cercetare la Institutul de Studii Politice din Bordeaux (Franța).

Este căsătorită din 2012 cu François Gabriel, cetățean francez, și are un fiu în vârstă de 9 ani.

Urmărește-ne pe Google News