Primarul Cristian Popescu Piedone și-a delegat atribuțiile la conducerea Primăriei Sectorului 5 încă de pe 2 mai, înainte de precedentul termen la care se aștepta sentința în dosarul Colectiv. Piedone l-a ales succesor, pe o perioadă de șase luni, pe Mircea Horațiu Nicolaidis. 

Acum, după condamnarea de joi a lui Piedone, Nicolaidis va fi edil-interimar până la organizarea de noi alegeri.

La alegerile locale din septembrie 2020, Nicolaidis a fost ales consilier local și apoi viceprimar cu susținerea Partidului Puterii Umaniste, din care face parte și Piedone, partid fondat de Dan Voiculescu.

Legăturile dintre Piedone și Nicolaidis sunt mai vechi de două decenii, de pe vremea când au lucrat în administrația sectorului 6. Între 1996 și 2004, Nicolaidis a fost șeful Administrației Piețelor Sector 6, iar în perioada 2000-2004, Cristian Popescu Piedone a deținut funcția de consilier general și inspector la Primăria Sectorului 6. 

Atunci a inițiat Piedone prima campanie de inspectare a piețelor, pentru care a devenit cunoscut în presa locală, după cum scria Libertatea într-o investigație din noiembrie 2021. „Coșmarul comercianților aflați nu tocmai în legalitate se numește Cristian Popescu, directorul Departamentului Control General din cadrul Primăriei Sectorului 6”, scria presa bucureșteană în 2001.

În 2005, Nicolaidis își mută activitatea la sectorul 4, în cadrul DGASPC. Conform CV-ului publicat pe site-ul Primăriei, timp de un an a fost inspector de specialitate în cadrul Serviciului Corp Control, în perioada 2006-2009 a fost directorul executiv adjunct al DGASPC Sector 4, pentru ca până în 2017 să dețină funcția de director al instituției. 

Cristian Popescu Piedone a devenit primar în sectorul 4 în 2008 și a deținut două mandate, până în 2015. La cinci zile după tragedia de la Colectiv, și-a dat demisia și a fost reținut de DNA în arest preventiv.

În 2014, Nicolaidis a fost implicat într-un scandal public, după ce șase persoane cu dizabilități mintale, aflate în grija DGASPC 4, au murit într-un centru ilegal din Breaza. Cazul a fost investigat de presă și s-a descoperit că decesul unei singure persoane era înregistrat la Breaza – restul, la sectorul 4 din București – pentru că nimeni nu a anunțat autoritățile judiciare în cazul niciuneia dintre morți. 

Pacienții ar fi trebuit să fie îngrijiţi de „Casa Sfântului Toma“ din Breaza în baza unui contract încheiat cu DGASPC, în 2012, potrivit căruia firma ar fi încasat 250.000 de euro din bani publici. Acordul a fost semnat de Mircea Horaţiu Nicolaidis, în calitate de director DGASPC, cu toate că centrul funcţiona fără autorizaţie, după cum a relatat Libertatea. 

În 2015, după demisia lui Piedone, Nicolaidis a plecat din primărie și a devenit consilier la Administrația Porturilor Dunării Giurgiu. 

Apoi, atât Piedone, cât și Nicolaidis au avut contracte cu firme de salubritate. În 2019,  Mircea Horațiu Nicolaidis a încasat un salariu de 60.000 de lei de la firma Urban. De asemenea, deținea cu soția sa un teren forestier și unul intravilan, două spații comerciale, o casă, un apartament și un autoturism. Avea o datorie de 24.000 de euro. Până în prezent, declarația lui de avere nu s-a modificat.\

L-a așteptat pe Piedone la penitenciar

Mai mulți susținători ai lui Cristian Popescu Piedone, printre care consilieri locali din sectorul 5, dar și viceprimarul Mircea Nicolaidis sau antrenorul Stelei, Daniel Oprița, au venit la Penitenciarul Rahova pentru a-și declara susținerea pentru edilul condamnat joi la 4 ani de închisoare cu executare.

Indisponibilă

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește-ne pe Google News