Libertatea a dezvăluit vineri că deputatul Sabin Sărmaş, susţinut de Emil Boc, şi Iulian Popescu, secretar de stat în minister, apropiat al lui Dan Vîlceanu, sunt candidați să preia portofoliul vacant al Cercetării. Informația a fost confirmată pentru ziar de Florin Cîțu, președintele PNL.
„Este posibil să avem un nume, mâine, sunt mai multe nume vehiculate, avem mai mulţi specialişti în domeniu şi este bine când ai de unde să aleg”, a spus acum Gheorghe Pecingină, întrebat dacă la şedinţa conducerii PNL de marţi se va discuta despre nominalizarea noului ministru al cercetării.
Cred că mâine preşedintele partidului va veni cu o propunere.
Gheorghe Pecingină, secretar general adjunct:
Gheorghe Pecingină a comentat şi numele vehiculate pentru preluarea ministerului Cercetării.
Despre Sabin Sărmaş, deputat de Cluj, preşedintele comisiei de IT din Camera Deputaţilor, Pecingină a afirmat că „are un plus pe partea politică”, iar despre Iulian Popescu, secretar de stat în MInisterul Cercetării, a arătat că „este mai mult tehnocrat.
„Ambii sunt pofesionişti. Nu este o bătălie între Emil Boc și Dan Vâlceanu, mai sunt şi alte nume vehiculate”, a mai spus deputatul PNL.
Ministerul Digitalizării aparține PNL după negocierile privind formarea Guvernului de coaliție între PSD-PNL-UDMR.
Postul de ministru este vacant după ce Florin Roman a demisionat din funcție pe 15 decembrie 2021, la numai trei săptămâni de la învestire, în urma dezvăluirilor Libertatea privind, printre altele, plagiatul tezei de masterat.
În acest moment, interimatul este asigurat de ministrul Energiei, Virgil Popescu, iar perioada de interimat expiră după 45 de zile.
Cele trei dezvăluiri ale ziarului care au dus la demisia lui Florin Roman
În primul episod, fostul ministru a spus că nu-și găsește cartea publicată la Editura Academiei, apoi a recunoscut că n-a scris-o. Apoi a declarat că, de fapt, cartea e un articol, dar nici pe acesta nu l-a găsit.
În a doua investigație, Libertatea a demonstrat că 10 pagini din 10 verificate din masteratul acestuia sunt plagiate la literă din lucrarea unui profesor din Timișoara.
În cea de-a treia, la cererea ziarului, una dintre cele mai importante universități din țară, Babeș-Bolyai din Cluj, pe care o avea în CV, nu-l recunoaște ca student și absolvent de licență.
Foto: Facebook Gheorghe Pecingină