Ayik era el însuși un lider cunoscut al rețelelor de trafic de droguri și, se pare, un influencer la care au avut acces agenții sub acoperire. Ei i-au plasat un telefon care avea instalată aplicația respectivă (ANOM), pe care Ayik a recomandat-o apoi și altor asociați.
„A fost identificat datorită poziției sale în lumea interlopă. Era considerat drept cineva de încredere, de aceea putea să distribuie cu succes aplicația respectivă”, a declarat un anchetator pentru Australian Telegraph.
Se știe că acesta locuiește de ani buni în Turcia, iar poliția l-a îndemnat să se predea pentru propria siguranță. „Având în vedere riscurile cu care se confruntă, cel mai bine este să se predea imediat ce poate”, a declarat Reece Kershaw, comisar al poliției federale australiene.
Cine este Hakan Ayik
Cunoscut și sub numele de Joseph Hakan Ayik, tânărul de 42 de ani s-a născut din părinți imigranți turci și se spune că a crescut într-o suburbie muncitorească din Sidney. Numit de presa australiană „gangsterul Facebook”, el a intrat în atenția mass-media în urmă cu zece ani, după ce și-a expus online stilul de viață luxos, pus pe seama legăturilor cu rețelele de trafic de droguri.
Ayik locuiește în străinătate de când a fost identificat de poliție ca suspect într-un caz de trafic de heroină. A fost arestat în 2010, în Cipru, pentru scurt timp. A ieșit pe cauțiune și a dispărut, fiind de atunci pe lista celor mai căutați infractori din Australia.
„Cartelul australian” producea anual 1,5 miliarde de dolari
Presa semnala la acea vreme că Ayik conducea o mașină în valoare de 300.000 de dolari și purta la mână un ceas cu diamante. De asemenea, interpreta muzică și care făcea referire la presupusa sa carieră criminală. Poliția spune că și-a continuat activitatea criminală în timp ce locuia în străinătate, mai mulți asociați ai săi fiind arestați de-a lungul anilor.
În această săptămână, presa a scris că Ayik face parte dintr-un grup mai mare, cunoscut drept „cartelul australian”, care introduce anual în țară 1,5 miliarde de dolari proveniți din traficul de droguri.
O anchetă a 60 Minutes Australia, The Age și Sydney Morning Herald l-a urmărit în Turcia, unde, susțin jurnaliștii, el duce un stil de viață opulent, investindu-și banii în afaceri și în două case fastuoase. El ar trăi sub numele de Hakan Reis, renunțând la cetățenia australiană. Traficantul s-ar fi căsătorit cu o olandeză și ar avea și doi copii.
Cel puțin 12.000 de telefoane monitorizate
Poliția a derulat marți o operațiune majoră în întreaga lume, arestând sute de suspecți care au legături cu cartelurile implicate în traficul de droguri și cu sindicatele criminale.
Autoritățile australiene susțin că Hakan Ayik a jucat, fără să vrea, un rol crucial în operațiunea lor. După ce i s-a oferit un telefon cu aplicația ANOM, controlată în secret de FBI, el a recomandat serviciul de mesagerie și altor asociați criminali.
Se pare că au existat aproximativ 12.000 de dispozitive criptate care circulau pe piața neagră cu aplicația preîncărcată, iar utilizatorii trebuia să ceară un cod de acces de la un user existent pentru a o putea folosi, creând astfel un lanț de încredere.
„Am fost în buzunarul de la spate al crimei organizate”, a dezvăluit comisarul de poliție Kershaw. Ofițerii spun că au reușit să citească milioane de mesaje „în timp real”, în care se puneau la cale crime, importul unor cantități impresionante de droguri și altele.
Hakan Ayik nu se află în custodia poliției, dar autoritățile spun că utilizatorii aplicației știu că el i-a expus. Polițiștii spun că ar putea reface drumul acestor telefoane în sens invers, ca pe un „arbore genealogic” pentru a ajunge la el.