Petre Daea s-a născut la 2 noiembrie 1949, la Șișești, județul Mehedinți. A absolvit Facultatea de Agronomie Timișoara (1973), specializarea inginer agronom și Institutul de Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economie și Administrație (1982-1983). Este doctor în agronomie.
Daea a început ca inginer stagiar, șef fermă, inginer șef la CAP Sisesti, jud. Mehedinți. A fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, și pentru scurt timp, ministru al Agriculturii, în perioada iulie decembrie 2004.
În 1973 a terminat Facultatea de Agronomie Timișoara, ca inginer agronom. Este membru PSD din 2001.
Petre Daea este parlamentar din anul 2004 și membru PSD din 2001. A fost ales senator în legislatura 2004-2008, în circumscripția electorală nr. 27 Mehedinți, pe listele Uniunii Naționale PSD+PUR. A făcut parte din Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat. Membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală, membru în Comisia Interparlamentară București — Chișinău (partea română). A făcut parte din Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Slovenia, Grupul parlamentar de prietenie cu Australia, Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Coreea (din apr. 2007), Grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Spaniei, Grupul parlamentar de prietenie cu Ungaria.
În legislatura 2008-2012, a fost reales senator, iar în legislatura 2012-2016, s-a mutat la Camera Deputaților, fiind ales în circumscripția electorală nr. 27 Mehedinți, colegiul uninominal nr. 2, pe listele USL. În ultima legislatură a foast membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice. Membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Portugheză, Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Africa de Sud.
”Am pornit un program, ‘Alege oaia, pentru a stimula consumul de carne de oaie. El are două axe: vrem să popularizăm în toată țara pe tiparul pe care l-ați văzut în capitalele de județe și să începem să realizăm și infrastructura necesară, adică să deschidem magazine care să vândă aceste produse, în așa fel încât consumatorul să le găsească, și să stimulăm astfel introducerea cărnii de oaie în restaurante. Vă vom invita, în baza acestui program pe care îl avem, la trei evenimente, iar unul va fi la o școală de bucătari, unde facem niște meniuri din carne de oaie. Va fi o lecție deschisă la care vă invităm. O a doua lecție: un procesator o să pregătească o shaorma din carne de oaie și să sperăm că vom găsi și ingredientele necesare pentru a vedea că acest produs se poate valorifica, fiind extrem de valoros”, a spus Daea, potrivit Agerpres.
Sursă foto: Inquam Photos