În 2017, Constantin Popescu a fost angajat din sursă externă în structura Ministerului Afacerilor Interne, adică fără a avea studii de specialitate, doar pe baza diplomei de Bacalaureat şi a unui test de cunoştinţe privind legislaţia specifică domeniului.
Și-a preschimbat permisul de conducere în Anglia
Agentul avea 21 de ani când a obținut permisul de conducere în România, în anul 2012. Când s-a mutat în Marea Britanie, și-a preschimbat acest act, informează sursa citată.
Odată întors în România, în 2016, nu a mai fost necesară procedura de preschimbare, date fiind acordurile la nivelul Uniunii Europene.
Testat şi pentru consum de droguri
Într-un răspuns pentru Libertatea, comisarul-şef Diana Sarca, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei, susţine că agentul a fost testat pe loc pentru consumul de alcool, „0 la alcooltest”, ulterior, fiind dus la INML pentru recoltarea de probe biologice.
De asemenea, acesta a fost testat şi pentru consumul de droguri, rezultatul fiind negativ, conform sursei citate.
Lămuririle vin în contextul în care mai mulţi martori oculari au declarat, pentru Libertatea, că nu Constantin Popescu, ci alt poliţist ar fi făcut testul de alcoolemie după accident. „Pe poliţist l-au ascuns după tomberoanele alea, i-au schimbat hainele, să nu-l cunoască lumea şi l-au dus de-aici. N-am văzut când l-au testat sau ceva, l-au dus repede”, afirmă un martor la tragedie.
Accidentul, pe camerele video ale MAI
Imagini cu accidentul şi cu ce s-a întâmplat după se află pe înregistrările de la două camere video, din sistemul de monitorizare stradală al MAI. Alte înregistrări, din alt unghi, au fost făcute de camerele video de supraveghere instalate pe faţada unui magazin.
Potrivit martorilor oculari, la locul accidentului au fost chemate două ambulanţe. Prima, susţine purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, a venit după apelul agentului. „Prima Salvare a venit cam în 15 minute, dar s-a dus la fetiţa care murise. I-au pus electrozi din ăia pe piept. De cealaltă fată, uitaseră toţi. Nu se interesa nimeni, nici poliţistul. Aşa că pentru ea am chemat noi Salvarea şi a venit după 20 de minute, aşa”, a declarat un martor.
Cele două fetiţe erau colege la Şcoala nr. 192 din cartier. Unchiul copilei care a decedat în urma accidentului a declarat, pentru Libertatea, că familia fetei ia în calcul să ceară daune în justiţie. Cealaltă fetiţă se află în afara oricărui pericol, potrivit unor surse medicale. Ea a suferit o lovitură în abdomen şi o fractură la picior, fiind operată de urgenţă la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. După intervenţia chirurgicală, fetiţa a fost ţinută peste noapte la ATI.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei nu a dat nici un răspuns cu privire la eventuale măsuri dispuse în cazul agentului, pe durata anchetei.
***
Nota redacției: Libertatea a publicat într-o formă anterioară a acestui articol că părinții agentului sunt angajați în Jandarmerie și Poliție, o informație eronată pentru care ne cerem scuze.