Najla Bouden Romdhane, 63 de ani, a intrat în istoria Tunisiei drept prima femeie care ocupă scaunul de premier, funcție în care a fost numită pe 11 octombrie. Aceasta a studiat în Franța și a obținut o diplomă de doctor în inginerie seismică din partea École des Mines de Paris. În țara natală, a lucrat, între altele, ca profesoară de geologie la Școala Națională de Inginerie din Tunis, la Universitatea Tunis El Manar.
Din 2016 a fost responsabilă în Ministerul Educației de implementarea unui program finanțat de Banca Mondială, pentru a sprijini modernizarea sistemului de învățământ superior din țară.
Lucrurile s-au precipitat în Tunisia în ultimele luni. După ce a preluat puterea executivă în iulie, președintele tunisian Kais Saied, de asemenea profesor universitar, l-a demis pe fostul prim-ministru pentru că ar fi gestionat defectuos criza de sănătate. Hotărârea lui Saied a dus însă la încă o criză, cea politică. Deciziile șefului statului au fost considerate de opozanții lui „un atac la adresa democrației”, scrie University World News.
O putere limitată de președinte
Vocile critice spun că a numit-o acum două săptămâni pe Najla Bouden Romdhane doar ca să liniștească populația, după ce „și-a înăsprit controlul asupra puterii”, potrivit Bloomberg. „Oamenii se întreabă cum va putea o novice în politică să creeze stabilitatea socială și economică de care Tunisia are atât de multă nevoie. De asemenea, nu sunt siguri cât de liberă va fi ea să facă schimbări semnificative”, mai precizează autoarea articolului.
„Este probabil ca Bouden să aibă mai puțină putere directă decât prim-miniștrii anteriori, după ce Saied (foto) a declarat săptămâna trecută că, în perioada de urgență, guvernul va fi responsabil în fața președintelui”, scrie și Reuters.
„Este un semn pozitiv că o femeie va conduce guvernul”
În țara în care femeile au obținut dreptul să voteze în 1957 și unde a izbucnit Primăvara Arabă există și mari speranțe.
„Este un semn pozitiv că o femeie va conduce guvernul. Sper că ea va începe imediat să salveze țara. Ar trebui să se uite rapid la problemele tunisienilor”, a declarat, pentru Al Jazeera, Amin Ben Salem, un bancher din capitala Tunis.
În schimb, Samir Dilou, fost ministru, care a demisionat din Ennahdha, cel mai mare partid din Tunisia, a publicat pe pagina lui de Facebook un mesaj în care spune că acest guvern se va confrunta cu „mari provocări, având în vedere dificultățile uriașe prin care trec finanțele și economia țării, dar și situația sanitară fragilă” din timpul pandemiei.
Și persoane publice din lumea arabă precum profesorul Farouk El-Baz, care a lucrat cu NASA și pentru Universitatea din Boston, salută decizia președintelui tunisian. Este o „premieră bine-venită” și „asigură populațiile arabe de pretutindeni că liderii tunisieni respectă educația și cunoașterea”, a declarat el pentru University World News. Omul de știință a subliniat că politicienii corupți au dus țara aproape de faliment și că „este rândul cadrelor universitare cu studii superioare să își demonstreze valoarea în poziții de conducere”.
fotografii Hepta
Libertatea îşi propune să ofere o voce egală femeilor în reprezentarea lor din media și crede în puterea #EqualVoice pentru a face mai vizibile femeile în presa românească, pentru a include vocile lor și perspectivele feminine. Fie că vorbim de jurnaliste, de surse, de specialiste sau de comentatoare / editorialiste, doar așa putem reflecta echilibrat societatea.
Libertatea își folosește capacitatea jurnalistică și tehnologică de a promova valorile în care crede: egalitatea între femei şi bărbați.
Vezi noutățile din cadrul inițiativei EqualVoice!