Ecologiștii vorbesc despre braconaj, în condițiile în care fișa de evaluare a „trofeului de vânat”, adică a cadavrului de urs indică un punctaj de 592 de puncte din 600, care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Punctajul se stabilește în funcție de mărimea animalului, la care se adaugă diferite procente pentru „frumusețe”: lungimea părului, culoarea și luciul lui.
Prințul a venit în România special pentru a-l împușca pe Arthur, susține Agent Green, pentru că e imposibil ca ursoaica pentru care obținuse de fapt derogare pentru a o ucide, obișnuită să se apropie de locuințele oamenilor, să fi putut fi confundată cu un urs uriaș, ce stătea în adâncul pădurii, într-o zonă protejată.
Ministrul mediului Tanczos Barna a anunțat că autoritățile au început un control în Covasna în acest caz.
Proprietarul unui castel care atrage 80.000 de turiști pe an
Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein locuiește în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria. E căsătorit cu prințesa Sonja și au împreună trei copii.
De profesie este medic, însă fără practică, doar ține locul colegilor săi când aceștia au nevoie, spunea el într-un interviu pentru cotidianul elevețian Luzerner Zeitung.
Emanuel von und zu Liechtenstein administrează, în același timp, castelul Riegersburg din sud-estul Stiriei, construit în urmă cu aproape nouă secole în corpul munților, care atrage anual aproape 80.000 de turiști.
Castelul aparține familiei Liechtenstein din 1822, când strămoșii săi au preluat mai multe întreprinderi forestiere și agricole din zonă. În administrarea prințului Emanuel a ajuns în 2009, fiind cel mai mare dintre cei doi copii ai prințesei Annemarie și prințului Friedrich.
Nu a răspuns solicitărilor jurnaliștilor
Presa austriacă și elvețiană au relatat despre vânătoarea la care a participat prințul Emanuel von Liechtenstein în martie, în țara noastră, și despre cum a împușcat poate cel mai mare urs din Europa, din greșeală.
„Poți cumpăra orice cu bani, iar dacă sunt suficienți, poți cumpăra chiar și cel mai mare urs din Europa”, scrie cotidianul elvețian Blick.
De altfel, ziarul elvețian K-tipp a publicat pe larg o investigație pe tema vânătorii animalelor din speciile protejate la nivelul întregii Europe ca „trofee”, pornind de la cazul ursului Arthur împușcat de prințul austriac.
Potrivit publicației, peste 1.500 de vânători obișnuiesc să călătorească în țările vecine, dar și în statele africane precum Tanzania sau Namibia, pentru astfel de „trofee”. Oamenii plătesc pentru asta până la 100.000 de franci elvețieni, echivalentul a peste 90.000 de euro.
Contactat de K-tipp, prințul Emanuel nu a vrut să comenteze subiectul. „Personal, nu vreau să mă implic în niciun fel în această discuție”, a declarat el într-un schimb de e-mailuri cu jurnaliștii elvețieni.
Libertatea a transmis, de asemenea, o solicitare casei regale de Liechtenstein pentru un punct de vedere.
Ursul brun se află pe lista speciilor de animale protejate care nu pot fi vânate în scop de agrement. Deși România a renunțat la cotele de vânătoare în 2016, Ministerul Mediului aprobă în fiecare an, printr-un ordin, cote de intervenție pentru uciderea unui anumit număr de exemplare din speciile protejate, precum ursul brun sau lupul, care cauzează probleme în localități.