Robert Fico a fost premier al Slovaciei mai întâi între 2006-2010 și apoi între 2012-2018. El a fost nevoit să demisioneze acum 6 ani în urma protestelor care au urmat asasinării jurnalistului Jan Kuciak, care investiga corupția la nivel înalt, şi a logodnicei sale, Martina Kusnirova.

În ultimii 30 de ani de activitate politică, Fico a navigat abil între curentul pro-european și pozițiile naționaliste anti-Bruxelles și anti-americane, notează Reuters. A demonstrat, de asemenea, o disponibilitate de a-și modifica direcția în funcție de opinia publică sau de realitățile politice.

În ultimii ani, a îmbrăţişat însă poziţii mai extreme, care au inclus critici la adresa aliaţilor occidentali, oprirea sprijinului militar al Slovaciei pentru Ucraina, opoziţia faţă de sancţiunile impuse Rusiei şi ameninţări de a se opune prin veto oricărei invitaţii pentru Ucraina de aderare la NATO.

Mai mult, guvernul slovac condus de social-democratul Robert Fico a aprobat în aprilie închiderea televiziunii publice RTVS, pe care a acuzat-o de partizanat politic, iar opoziţia a acuzat Executivul că doreşte o televiziune fidelă.

Cu toate acestea, el a rămas constant în ceea ce priveşte promisiunile de a proteja standardele de viaţă ale celor rămaşi în urmă, în țara unde mulţi păstrează amintiri din perioada comunistă.

Cariera sa politică a fost marcată de acuzații de corupție, pe care le-a negat și care au fost ulterior retrase.

Fico s-a alăturat Partidului comunist din Slovacia înainte de 1989

Robert Fico, pe care analiştii îl văd inspirat de modelul Viktor Orban, s-a născut într-o familie din clasa muncitoare și a absolvit facultatea de drept în 1986, apoi s-a alăturat partidului comunist aflat la putere în fosta Cehoslovacie.

După căderea regimului comunist din Cehoslovacia în 1989, a lucrat ca avocat al guvernului, a câştigat un loc în Parlament sub conducerea Partidului comunist redenumit şi a reprezentat Slovacia la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Din 1999, Fico a condus partidul SMER-Social Democraţia, după ce l-a înfiinţat pentru a se opune cabinetului reformist de centru-dreapta.

Fico a candidat în 2014 și la alegerile prezidențiale, dar a fost învins de Andrej Kiska.

Robert Fico, împușcat după ședința de Guvern

Robert Fico a fost împușcat și rănit miercuri, 15 mai, într-un atac după ședința de guvern. El a fost împușcat de câteva ori (vezi video cu momentul atacului) în fața unui cămin cultural din localitatea Handlova, regiunea Trencin, unde a venit pentru o ședință de guvern și a fost dus la spital.

Focurile de armă s-au auzit când premierul s-a apropiat de mulțimea aflată la fața locului. Robert Fico a căzut, iar bodyguarzii l-au ridicat și l-au dus într-o mașină, apoi a fost dus la spital.

Momentul în care premierul slovac este dus în mașină după împușcături:

Ministerul de Interne slovac a confirmat atacul din Handlová. „Confirmăm tentativa de asasinat a premierului”, a transmis Departamentul de comunicare al Ministerului de la Bratislava.

Poliţia l-a reţinut pe suspect imediat după atac. Este vorba despre un scriitor de 71 de ani, iar motivul tentativei de asasinat este necunoscut. Premierul a fost dus cu elicopterul la Spitalul Roosevelt din Banská Bystrica, unde este operat, iar starea sa este critică. El a fost conştient în timpul transportului.

Urmărește-ne pe Google News