Robert Sighiartău are 32 de ani şi este la al doilea mandat de deputat în Parlamentul României, ales în Circumscripţia electorală nr. 6 Bistriţa-Năsăud, pe listele PNL.
În prima legislatură, a fost membru al Comisiei de buget, finanţe şi bănci şi al Grupului Ecumenic de Rugăciune, iar în cel de-al doilea mandat a rămas în Comisia de buget a Camerei Deputaţilor.
După demisia lui Florin Roman din funcția de ministru al digitalizării în urma dezvăluirilor ziarului Libertatea, două nume au apărut pe lista posibililor înlocuitori, potrivit unor surse liberale citate de Hotnews. Unul este al lui Robert Sighiartău, iar celălalt este cel al lui Pavel Popescu.
Sighiartău a debutat în politică în anul 2012, ca membru al Partidului Democrat Liberal. Din 2015, a devenit membru PNL şi a ocupat funcţia de copreşedinte al tineretului liberal din Bistriţa-Năsăud, iar din 2016 – preşedinte al PNL Bistriţa-Năsăud. Din 2017, a ocupat funcţia de secretar general al Partidului Naţional Liberal, iar din acest an, după congresul PNL, este vicepreşedinte pentru politică externă şi afaceri europene în cadrul partidului.
Robert Sighiartău este licenţiat în Economie la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Deţine o specializare internaţională în „Leadership situaţional I şi II“, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor.
Până să ajungă deputat în Parlamentul României a lucrat la firme din industria auto, în calitate de consultant service (2008-2009), manager executiv (2009-2010) şi manager general (2010-2016), potrivit CV-ului publicat pe pagina Camerei Deputaţilor. Robert Sighiartău este acţionar în două dintre firmele pentru care a lucrat şi a ocupat funcţii de conducere. În plus, deţine titluri şi la o instituţie financiară non-bancară din Bistriţa.
Potrivit declaraţiei de avere, are un teren de 633 de metri pătraţi şi o casă de 465 de metri pătraţi, ambele aflate în oraşul Bistriţa. Nu are bijuterii sau obiecte de valoare, ci doar un depozit de 20.000 de lei.
„Sunt un familist convins. Am patru copii, iar România în care vreau să trăiască e una a valorilor creștine, a valorilor morale, a promovării pe bază de merit și a competitivității, care să poată genera prosperitate pentru toți“, afirmă politicanul pe site-ul său, www.sighiartău.ro.
Valorile creştine l-au făcut să devină personaj într-un documentar Netflix despre „Familia”, o organizaţie creştină secretă care ar influenţa politica mondială. Miniseria susține că modul principal de păstrare a influenței Familiei este National Prayer Breakfast (Micul Dejun cu Rugăcine, n.r.). Robert Sighiartău s-a numărat printre invitaţii din cadrul evenimentului Mic Dejun cu Rugăciune din SUA, dar şi din România.
Sighiartău este autorul unui amendament privind creşterea alocaţiilor introdus în proiectul de buget pe anul 2019. El a propus dublarea alocaţiilor, deşi părea că amendamentul său nu are nicio şansă, în condiţiile în care coaliţia PSD-ALDE avea majoritate în plenul reunit al Parlamentului. Profitând de faptul că parlamentarii PSD nu erau în sala de plen, amendamentul a fost votat. A contribuit la succes şi decizia UDMR de a susţine amendamentul PNL.
În urma anunţului candidaturii lui Florin Cîţu pentru preşedinţia partidului, Robert Sighiartău s-a remarcat ca opozant al concurentului premierului, actualul preşedinte PNL, Ludovic Orban.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro