Documentarul, care urmează să fie lansată pe platforma de streaming HBO, poate avea efecte nebănuite dacă identitatea acestuia va fi dezvăluită. Informația poate influența piețele financiare și chiar alegerile prezidențiale din SUA.

În jurul lui Satoshi Nakamoto au apărut nenumărate zvonuri în ultimii 15 ani. Puțini au dorit să iasă în față și să susțină că ei sunt, iar cei care au făcut-o s-au dovedit a fi impostori.

Hoback subliniază că, în condițiile în care un Bitcoin este cotat la 60.000 de dolari, Satoshi este unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Regizorul susține că identitatea lui trebuie făcută public, mai ales că influența sa este una importantă pe mai multe paliere, inclusiv economice și politice.

Cullen Hoback este un regizor și producător american nominalizat la premiul Emmy. A primit aprecieri din partea criticilor pentru seria „Q: Into the Storm”, în care autorii teoriei conspirației Qanon au fost scoși la lumină.

Tocmai au fost retrași 250 de bitcoin din „era Satoshi”

O mișcare interesantă pe piața criptomonedelor a avut loc zilele acestea, chiar înainte de lansarea documentarului. Pe măsură ce data difuzării se apropie, mai multe portofolii de criptomonede din „era Satoshi” au devenit active pentru prima dată din 2009. Potrivit Bitcoin Magazine, cel puțin 250 de bitcoin – cu o valoare aproximativă de 15 milioane de dolari – au fost retrași din aceste portofolii în ultimele trei săptămâni.

Cu toate că monedele nu sunt legate oficial de portofolii folosite de Satoshi Nakamoto, ele au rămas inactive din primele zile ale Bitcoin. Numai că deținătorii acestor portofolii sunt cu siguranță unii dintre cei mai vechi colaboratori ai lui Satoshi.

Satoshi Nakamoto este pseudonimul folosit de cel care a publicat prima „cartea albă” privind serviciile oferite de Bitcoin. Evenimentul a avut loc pe data de 31 octombrie 2008.

În 2010, după ce a atras un grup de experți în programare, Nakamoto a dispărut.

Nakamoto a publicat ultimul mesaj atunci când a făcut referire la site-ul fondat de Julian Assange: „WikiLeaks a lovit cuibul de viespi, iar roiul se îndreaptă spre noi… fac acest apel la WikiLeaks să nu încerce să folosească Bitcoin. Bitcoin este o comunitate beta mică la început de drum. Nu ați avea de câștigat decât o sumă mică, iar atenția pe care ne-ați aduce-o probabil că ne-ar distruge în această etapă”

Au existat mai multe tentative de a se afla identitatea fondatorului Bitcoin

Primul om care a încercat să afle identitatea lui Satoshi a fost jurnalista Leah McGrath Goodman, în 2014. Dorian Nakamoto a fost varianta vehiculată de reporter, dar acesta a susținut că este o greșeală.

În 2016, criptograful australian Craig Steven Wright a ieșit din umbră și a pretins că el este Satoshi, după publicarea unor documente în presă în care numele său era asociat cu creatorul Bitcoin.

Wright nu a fost în stare să publice dovezile necesarea confirmării. În luna martie a acestui an, un judecător de la Înalta Curte de Justiție de la Londra a declarat că Wright nu este Satoshi Nakamoto. Acum este acuzat de mărturie mincinoasă.

Craig Steven Wright s-a dovedit a fi doar un impostor în cazul „Bitcoin”. Sursa foto: Profimedia Pictures

Alte persoane suspectate că ar fi Satoshi sunt inginerul de software Hal Finney, inginerul de sisteme Dorian Nakamoto, informaticianul Nick Szabo și Adam Back, inventatorul Hashcash.

Documentarul HBO „Money Electric: the Bitcoin Mystery” va apărea miercuri, 09.10.2024, la ora 3:00, ora României.

Urmărește-ne pe Google News