„Sunt încântată să vă spun că am luat o decizie: Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota, se va alătura campaniei noastre în calitate de coechipier al meu. Tim este un lider testat în luptă, care are un palmares incredibil de a face lucruri pentru familiile din Minnesota. Ştiu că el va aduce acelaşi leadership bazat pe principii în campania noastră şi în funcţia de vicepreşedinte”, a transmis Kamala Harris.

La rândul său, Tim Walz a răspuns într-un mesaj pe X. „Este onoarea vieţii mele să mă alătur Kamalei Harris în această campanie. Sunt total implicat. Vicepreşedinta Harris ne arată politica a ceea ce este posibil. Îmi aminteşte un pic de prima zi de şcoală. Deci, hai să facem asta, oameni buni! Alăturaţi-vă nouă!”, a îndemnat guvernatorul, însoţindu-şi mesajul de un banner de campanie în care apare alături de Kamala Harris.

Fost profesor, Tim Walz, în vârstă de 60 de ani, este cunoscut pentru că a luat măsuri considerate progresiste de când a devenit guvernator al acestui stat din Midwest, o regiune-cheie pentru scrutinul din 5 noiembrie, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Cu Nicolae Ciucă la TVR Info: am asistat, timp de 50 de minute, la un interviu slinos, plictisitor și penibil. Felicitări lui Onică
Recomandări
Cu Nicolae Ciucă la TVR Info: am asistat, timp de 50 de minute, la un interviu slinos, plictisitor și penibil. Felicitări lui Onică

„Nu ne este frică de tipii ciudați”

Relativ necunoscut în afara graniţelor statului Minnesota, Walz s-a remarcat în ultimele săptămâni prin micile sale atacuri repetate la adresa candidatului republican la Casa Albă, Donald Trump, şi a anturajului acestuia, pe care i-a descris în mod constant ca fiind nişte „tipi ciudaţi”.

„Nu ne este frică de tipii ciudaţi”, a spus acest politician afabil şi cu un mare debit verbal, în timpul unui eveniment de campanie. „Credeţi în experienţa mea ca profesor, brutele nu au nicio putere”, a insistat el.

Walz a atacat, de asemenea, afirmaţiile lui Trump şi ale propunerii sale la postul de vicepreședinte, J.D. Vance, potrivit cărora ar avea susţinere în clasa de mijloc. „Ei tot vorbesc despre clasa de mijloc. Un proprietar de imobiliare şi un capitalist de risc încearcă să ne spună că înţeleg cine suntem? Ei nu ştiu cine suntem”, a declarat guvernatorul într-un interviu acordat pentru MSNBC.

Fost profesor și veteran al Gărzii Naționale

Născut la West Point și crescut la Valentine, Nebraska, Tim Walz a petrecut mulţi ani în lumea învăţământului, în special ca profesor de geografie şi antrenor de fotbal american, dar și în Garda Națională, din care s-a retras în 2005 cu gradul de sergent-major.

Alfred Bulai a fost arestat preventiv. E acuzat de mai multe fapte de agresiune sexuală și de folosirea funcţiei în scop sexual
Recomandări
Alfred Bulai a fost arestat preventiv. E acuzat de mai multe fapte de agresiune sexuală și de folosirea funcţiei în scop sexual

Fapt demn de remarcat, acest bărbat cu ochelari rectangulari mici a predat timp de câteva luni în provincia chineză Canton (sud), imediat după masacrul din Piața Tiananmen din primăvara anului 1989. „Faptul că am putut fi într-un liceu din China în acel moment crucial mi s-a părut cu adevărat esenţial”, a mărturisit el câțiva ani mai târziu în faţa unei comisii a Congresului SUA.

În ianuarie 2019, Tim Walz a fost ales al 41-lea guvernator al statului Minnesota, de unde provine soția sa, Gwen Whipple. Înainte de a deveni guvernator, acest bărbat cu origini germane a fost timp de 12 ani membru al Camerei Reprezentanților din SUA ales în Districtul 1 din Minnesota. Această circumscripție electorală acoperă o regiune rurală care optează, de regulă, pentru republicani.

Moartea lui George Floyd, una dintre crizele majore ale guvernatorului Walz

În niciun an de la instalarea în funcția de guvernator, Walz este forțat să se confrunte cu două crize majore: pandemia de COVID-19 și moartea afro-americanului George Floyd, sub genunchiul unui polițist alb.

Walz l-a desemnat pe procurorul general al statului să conducă urmărirea penală în acest caz, afirmând că oamenii „nu cred că se poate face dreptate”.

Elevul de liceu militar care a ucis o fată de 14 ani în Grădina Botanică din Craiova le-a spus judecătorilor că a comis crima din plictiseală
Recomandări
Elevul de liceu militar care a ucis o fată de 14 ani în Grădina Botanică din Craiova le-a spus judecătorilor că a comis crima din plictiseală

Reverendul Al Sharpton, fondator şi preşedinte al National Action Network, a apreciat că Walz a auzit apelurile pentru dreptate ale lui Floyd prin numirea procurorului general. „Am aflat atunci că este un om care va asculta şi va face ceea ce este corect pentru cei pe care îi reprezintă”, a spus Sharpton într-un comunicat. „Putem conta pe guvernatorul Walz să adopte acelaşi tip de abordare deschisă ca vicepreşedinte al lui Kamala Harris”, a adăugat el.

Un democrat moderat

În calitate de guvernator, Walz a promovat o agendă progresistă care include mese şcolare gratuite, obiective pentru combaterea schimbărilor climatice, reduceri de taxe pentru clasa de mijloc şi concedii plătite extinse pentru angajaţii din Minnesota.

Republicanii îl acuză pe guvernator că nu este dur în gestionarea criminalității, în timp ce democrații, dimpotrivă, îi laudă palmaresul în protejarea dreptului la avort.

După decizia Curții Supreme din iunie 2022 privind anularea protecției constituționale a avortului, Tim Walz, care are doi copii – o fată și un băiat – s-a angajat ca Minnesota să devină un sanctuar pentru femeile care doresc să-și întrerupă sarcinile.

Cu toate că a pledat mult timp pentru drepturile reproductive ale femeilor, a manifestat, de asemenea, o înclinaţie conservatoare, apărând interesele agricole şi susţinând dreptul de a deţine arme.

Prima reacție a echipei lui Trump

Echipa de campanie a lui Donald Trump a reacţionat imediat şi l-a calificat pe Tim Walz drept un „extremist de stânga periculos”.

„Nu este o surpriză că liberala din San Francisco Kamala Harris îl vrea pe Tim Walz, un aspirant de pe Coasta de Vest, drept coechipier. Walz, ca guvernator, a încercat să remodeleze Minnesota după imaginea Golden State (California)”, a transmis echipa de campanie a lui Trump.

Anticipând aceste atacuri, fosta șefă a Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a declarat marţi dimineaţă, la postul MSNBC, că a-l defini pe Tim Walz „ca fiind de stânga” este „suprarealist”. El este „un centrist deplin”, a afirmat ea.

De altfel, presa americană îl prezintă ca un reprezentant al aripii moderate a Partidului Democrat.

Motivele alegerii lui Walz

Tim Walz este așteptat să participe marți seara, la Philadelphia, în Pennsylvania, la un prim miting în tandem cu vicepreşedinta SUA, Kamala Harris. Pennsylvania este unul dintre statele-cheie care i-a adus lui Joe Biden victoria în alegerile prezidențiale din 2020.

Harris și Walz vor merge în mai multe state importante până sâmbătă pentru un turneu care ar urma să dea tonul aşteptărilor din partea lor şi să arate cât de complementari sunt, notează AFP. Apoi, la jumătatea acestei luni, ei vor fi desemnaţi oficial la Convenția Națională a Partidului Democrat, prevăzută să aibă loc la Chicago.

Kamala Harris, fiica unor imigranţi din Jamaica şi India, îşi aduce astfel în campanie un politician popular în Midwest al cărui stat votează în mod sigur pentru democraţi în alegerile prezidenţiale. Dar Minnesota este totodată aproape de Wisconsin şi Michigan, două câmpuri cruciale în bătălia pentru Casa Albă.

Tim Walz este considerat, în general, ca fiind capabil să se conecteze cu alegătorii albi din mediul rural care, în ultimii ani, au votat în mare parte pentru republicanul Donald Trump, explică Reuters, potrivit news.ro.

David Hogg, co-fondatorul grupului pentru siguranţa armelor de foc March for Our Lives, l-a descris pe Walz drept un „mare comunicator”.

Walz este „un fel de unicorn”, a declarat Ryan Dawkins, profesor de ştiinţe politice la Carleton College din Minnesota, referindu-se la un om născut într-un orăşel din Nebraska rurală, capabil să transmită mesajul lui Harris alegătorilor democraţi de bază şi celor la care partidul nu a reuşit să ajungă în ultimii ani.

Dawkins a lăudat capacitatea lui Walz de a se conecta cu alegătorii din mediul rural. Este un grup pe care administraţia Biden a încercat să îl atragă prin cheltuieli pentru infrastructură şi alte politici pragmatice, dar cu puţine dovezi de succes în materie de mesaje până acum, notează Reuters.

În alegerile prezidențiale din 2016, Trump a câştigat 59% din votanţii din mediul rural. În 2020, această proporţie a crescut la 65%, chiar dacă Trump a pierdut alegerile, potrivit Pew Research.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

O româncă nu a mai suportat viața în Germania și s-a întors acasă. „Nu vreau copiii mei să facă parte din acest sistem”
Știrileprotv.ro
O româncă nu a mai suportat viața în Germania și s-a întors acasă. „Nu vreau copiii mei să facă parte din acest sistem”
Ce transformare!!! Cum arată astăzi Suzi Curcă din serialul La Bloc și cu ce se ocupă
Viva.ro
Ce transformare!!! Cum arată astăzi Suzi Curcă din serialul La Bloc și cu ce se ocupă
Nicole Kidman, decolteu abisal pe covorul roșu. Rochia „obraznică” a trădat-o, însă
Libertateapentrufemei.ro
Nicole Kidman, decolteu abisal pe covorul roșu. Rochia „obraznică” a trădat-o, însă
Stațiunea din România pe care trebuie s-o evite toți turiștii în perioada următoare. Îți strici vacanța dacă ajungi aici
FANATIK.RO
Stațiunea din România pe care trebuie s-o evite toți turiștii în perioada următoare. Îți strici vacanța dacă ajungi aici
Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi
GSP.RO
Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi
Ce a cumpărat un bărbat din Piața Obor cu 60 lei. Mii de oameni au reacționat. „Sunt uimit”
FANATIK.RO
Ce a cumpărat un bărbat din Piața Obor cu 60 lei. Mii de oameni au reacționat. „Sunt uimit”
Anunțul de ultimă oră al astrologilor! Urmează o zi DE NEUITAT pentru o zodie! Așa ceva rar se întâmplă! Cine sunt norocoșii
Unica.ro
Anunțul de ultimă oră al astrologilor! Urmează o zi DE NEUITAT pentru o zodie! Așa ceva rar se întâmplă! Cine sunt norocoșii
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Semnul rutier care îi încurcă pe candidaţi la examenul de permis. "E cedează la ceva"
Observatornews.ro
Semnul rutier care îi încurcă pe candidaţi la examenul de permis. "E cedează la ceva"
Horoscop 6 septembrie 2024. Peștii sunt preocupați de anumite achiziții, de securizarea unor resurse strategice pentru ei și cei apropiați
HOROSCOP
Horoscop 6 septembrie 2024. Peștii sunt preocupați de anumite achiziții, de securizarea unor resurse strategice pentru ei și cei apropiați

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI