Dacă preşedintele Klaus Iohannis va accepta propunerea PSD, Viorica Dăncilă va deveni prima femeie predmier din istoria României. S-a născut în data de 16 decembrie 1963, în Roşiori de Vede. Are diplomă de licenţă, la Institutul de Petrol şi Gaze şi a terminat în perioada 2004-2006 un masterat în Spaţiul public european, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.
Viorica Dăncilă este europarlamentar
Este la al doilea mandat în Parlamentul European.
A lucrat în sectorul privat, fiind inginer, OMV PETROM S.A, iar în perioada 1989-1997, a fost prosoară la Liceul din Videle.
Din 2015 este preşedinta Organizaţiei Naţionale de Femei a PSD. Este membră PSD din 1996. În perioada 2003-2011 a fost preşedinta Organizaţiei PSD din oraşul Videle, iar în perioada 2008-2009 a deţinut funcţia de consilier judeţean din partea PSD, la Consiliul Judeţean Teleorman.
În 2004-2008 a fost consilier local din partea PSD, Consiliul Local Videle. Din 2005 este membră a Consiliului Naţional al PSD.
Începând cu luna august 2014, Viorica Dăncilă a fost vicepreşedintă a Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală, membră a Comisiei pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen şi Delegaţiei pentru relaţiile cu Peninsula Arabică.
De asemenea, aceasta a ocupat poziţia de membru supleant al Comisia pentru dezvoltare regională, Delegaţia pentru relaţiile cu Republica Populară Chineză şi Delegaţia la Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterana.
Viorica Dăncilă, de partea ministrului Carmen Dan, în conflictul cu Tudose
Viorica Dăncilă afirma săptămâna trecută, pentru Libertatea că ministrul de Interne, Carmen Dan nu trebuie să işi dea demisia, pentru că ar dezamăgi pe cei care au susţinut-o, şi îl critică pe premierul Tudose pentru atacul nedrept la adresa aceasteia.
Dăncilă mai spunea că, dacă Tudose are un conflict cu Liviu Dragnea, trebuie să se confrunte cu liderul PSD şi nu să se folosească de intermediari şi îl acuză pe şeful Executivului că până acum a cerut demiterea a trei femei din Executiv, ceea ce denotă misoginism.
”Acest conflict trebuie să aibă o singură rezolvare şi anume Comitetul Executiv Naţional, pentru că aşa cum orice ministru, ca şi premierul, de altfel, a beneficiat de un vot de susţinere în partid, pentru a ajunge în aceste funcţii, Guvernul este politic şi susţinut de o coaliţie politică. Era foarte bine dacă premierul Tudose îşi exprima anumite nemulţumiri în interiorul partidului şi nu ieşea cu ele direct în spaţiul public. Aşa era normal, şi îl datorează tuturor preşedinţilor de organizaţii PSD din România care acum trebuie să explice acest comportament primarilor, membrilor PSD din ţară”, spunea Dăncilă, despre criza din PSD.
Cât a cotizat la PSD Viorica Dancilă, în ultimii 10 ani
În ultimii 10 ani, Viorica Dancilă a fost unul dintre finanțatorii de bază ai Partidului Social Democrat. Contribuțiile sale, în numerar, au venit dinspre PSD Teleorman dar și în calitate de membru al Consiliului Național al partidului. În 2014, ca om politic afiliat teritoriului, a depus la trezoreria PSD 40.000 de lei iar ca membru în Consiliul Național 111.402 lei. În anii anteriori, cotizațiile au fost mai dese. În 2013, Viorica Dancilă a depus în numerar câte 8.640 de lei de trei ori, în iunie, iulie și august. Cu patru ani înainte, în 2009, premierul desemnat din partea PSD a mai cotizat cu încă 24.000 de mii de lei iar în 2008 cu încă 28.000 de lei. În total, în ultimii 10 ani, Viorica Dancilă a scos din buzunar pentru partid 205.322 de lei, adică 1.711 de lei pe lună.
Donațiile au fost facute în baza legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale care obligă publicarea listei membrilor de partid dacă valoare cumulată a donațiilor depășește 10 salarii de bază minime brute pe țară. De asemenea, partidele mai pot fi finanțate din surse „confidențiale” dar și “din alte surse”.