Fondul de pensii NN Pensii şi-a anunţat zilele trecute clienţii că în ultimele săptămâni au existat discuţii privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private. Guvernanții neagă însă că ar vrea asta. Pe de altă parte, nu este chiar imposibil. Măsuri similare au fost luate deja în Ungaria sau Polonia.
Toate efectele asupra acestei posibile decizii au fost explicate pentru Libertatea de analistul economic Bogdan Glăvan.
Primul efect pentru pentru stat ar fi unul bun. Ar pune mâna pe niște bani (circa șapte miliarde de euro) pe care în prezent trebuie să-i împrumute. Și aici s-ar termina partea bună a unei astfel de decizii.
Potrivit economistului, pentru oameni va fi rău pentru că în loc să poată beneficia de o pensie care să reflecte contribuția acumulată și investită în timp, vor beneficia doar de o pensie pe care o va stabili Guvernul de peste 20-30 de ani, în funcție de nevoile și banii de atunci. Toți cei care au cotizat până acum își vor vedea banii strânși trimiși la pensionarii din ziua de astăzi, iar ei vor depinde de tinerii care vor veni din urmă.
”Cu cât evităm să avem un sistem de pensii bazat pe acumulare și administrat privat, cu atât perspectivele la bătrânețe sunt mai sumbre. Pentru că economisirea este subminată, alocarea eficientă este subminată și de aceea nu vom avea pensii”, mai spune Glăvan.
Un ”tun” unic
Această decizie de naționalizare a pensiilor este genul de acțiune care poate fi folosită o dată. Și atât. ”Iei astăzi banii aștia și ți-ai acoperit deficitul din sistemul de pensii public, dar la anul ce faci? La anul vei trăi din contribuțiile vărsate an de an în pilonului II, care acum vor veni la buget, care oricum veneau însă sub formă de împrumut. Situația, per ansamblu, nu se schimbă, decât că datoria publică va fi mai mică”, a conchis economistul.
”Însă pentru mediul de afaceri și oameni va fi un lucru foarte rău. Mediul de afaceri își va pierde încrederea că poate să opereze în condiții de certitudine și de siguranță în România, când statul poate să vină cu o măsură de genul confiscare sau naționalizare”, ne-a declarant Glăvan.
PSD: Nu vrem naționalizarea pensiilor
Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a precizat, ieri, că PSD nu a intenţionat şi nu intenţionează să naţionalizeze sistemul de pensii private din România, el arătând că această ştire este falsă. ”PSD dezminte categoric că actuala majoritate parlamentară sau actualul Guvern ar intenţiona să naţionalizeze sistemul privat de pensii din România. Această ştire este falsă (fake news) şi a fost deja infirmată de Ministrul Finanţelor Publice şi de către Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale”, a precizat Dobre.