Conform Ordonanței Militare nr. 3 este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, dacă deplasarea se face pentru realizarea de activități agricole.  Mai mult, şi persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani pot merge să facă munci agricole și în afara intervalului orar 11:00 – 13:00.

Revista Agrointel avertizează că „românii care au grădină sau livadă la țară vor fi amendați dacă se deplasează de la oraș pentru lucrările de sezon”, conform unui răspuns postat pe pagina oficială de Facebook de Ministerul Afacerilor Interne:

„Întrebare: Intenționăm să plecăm la casa bătrânească, unde avem o plantație proprie de pomi fructiferi pentru a face tăierile și stropirea de primăvară. Casa se află la 500 km de București. Trebuie să plecăm și eu, și soțul, și automat și copiii (minori amândoi). Ce trebuie să bifăm pe declarație pentru a nu avea probleme? Există vreo restricție a deplasării?

Răspuns: Conform Ordonanțelor Militare nr. 3 și nr. 4 este permisă deplasarea persoanelor, fără a fi specificată o distanță anume, pentru activități agricole. Această excepție a fost introdusă, în principal, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli și al persoanelor care obțin din activitățile agricole unicul sau principalul venit și nu pentru a fi folosită ca pretext pentru a efectua deplasări de către orice persoană care are în proprietate un teren. Reamintim că nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare se sancționează contravențional. Măsura de a interzice deplasările care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusă pentru a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice.

Poate fi completată legea printr-o explicaţie a autorităţilor?

Răspunsul preluat de MAI, în postarea sa, aparţine Grupului de Comunicare Strategică.

Dar Ordonanţa Militară nr. 3 nu prevede că excepţia ar fi valabilă doar pentru o anumită categorie de persoane. Poate să adauge la lege o explicaţie venită din partea autorităţilor? Libertatea a contactat câţiva jurişti care au răspuns la această întrebare.

„Conform Ordonanței Militare nr. 3, se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții (art.1): deplasarea pentru realizarea de activități agricole (pct h). Dacă nu este prevăzut în mod expres în textul din Ordonanţa Militară,  nu se poate adăuga, ca şi o explicație din partea autorităţilor”, spune avocat Crina Radu din Baroul Braşov.

Magistrat: „Legea nu cere să arăţi Poliţiei vreun certificat de producător”

„Evident că nu se poate adăuga”, ne-a precizat un magistrat care a dorit să-şi păstreze anonimatul. „Dacă voiau, trebuia să specifice clar în textul Ordonanţei Militare care sunt categoriile ce pot face munci agricole”.

Magistratul spune că inclusiv interpretarea legii din explicaţia oferită de Grupul de Comunicare Strategică e făcută „în coadă de peşte”. „Ei spun că «în principiu». Dar legea nu se dă în principiu. Probabil că au scris asta, pentru a nu da idei unora să treacă în declaraţii că merg să îşi cultive terenul.” 

„M-au întrebat şi pe mine nişte rude, care nu sunt producători agricoli, au un teren foarte mic pe care pun în fiecare an cartofi, dacă se pot duce să îşi cultive terenul. Le-am spus că se pot duce fără probleme”, spune magistratul. „Legea nu cere să arăţi Poliţiei vreun certificat de producător, ci doar o declaraţie pe propria răspundere că practici activităţi agricole. Până la urmă, e o chestiune firească, dacă asta îţi asigură pe viitor o parte din hrană. La fel, legea nu cere ca activitatea să îţi aducă un venit. Deci poţi să o faci şi pentru tine”, explică magistratul.

Dacă se gândeşte vreunul să dea vreo amendă, ea poate fi atacată în instanţă şi se poate proba relativ simplu că a avut loc munca agricolă, cu fotografii, filmări, martori.

Magistrat:

„E ca la noi, spune magistratul, lege făcută în coadă de peşte, interpretare în coadă de pește. Ca să avem cu ce să ne batem capul. Unii să creadă că aplică legea, alţii să strige că e un abuz, apoi să urmeze un proces îndelungat în instanță… E matricea juridică românească.”

Av. Vlad Hosu: „Este o interpretare discriminatorie”

Şi avocatul Vlad Hosu, de la Baroul Bucureşti, spune că apreciază „interpretarea textelor Ordonanţelor Militare 3 și 4 ca fiind eronată”. 

Dacă este permisă deplasarea (fără a o limita de distanța parcursă) persoanelor (fără a exista o calificare a lor), în vederea efectuării de activități agricole (fără o particularizare a tipului de activitate agricolă), este o interpretare discriminatorie să afirmi că stropitul pomilor fructiferi de către proprietarul terenului este «un pretext pentru a efectua deplasări».

Avocat Vlad Hosu:

Avocatul Hosu spune că în explicaţia dată de Grupul de Comunicare Strategică „se menționează că scopul introducerii acestei excepții este, în principal, acela de a sprijini producătorii agricoli și persoanele care obțin din activitățile agricole unicul sau principalul venit, fără a se menționa și care este scopul subsidiar. Logic, acesta nu ar putea fi decât sprijinirea persoanelor care obțin din activitățile agricole orice fel de venit.”

Sper ca fiecare agent constatator să cunoască bine textele ordonanţelor militare și să aibă abilitatea de a le interpreta.

Avocat Vlad Hosu:

Av. Antonie Popescu: „Amenzile pot fi contestate cu succes în instanţă”

De la romani încoace, „ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus”, spune avocatul Antonie Popescu, de la Baroul Bucureşti. „Adică, unde legea nu distinge, nu distingem nici noi! Munca agricolă nu se face doar de cei care au certificat de producător”, explică avocatul.

– Are vreo valoare juridică postarea de pe Facebook a MAI, respectiv răspunsul furnizat de Grupul de Comunicare Strategică?
Av. Antonie Popescu: Nu are nici o valoare juridică în faţa instanţei, dar instigarea „ţine” faţă de agenţii constatatori! Şi nu e prima dată când ministerul şi miliţienii îşi devorează ministrul sau imaginea Poliţiei!

– Cei care au fost sancţionaţi pentru că au mers să-şi lucreze pământul/livada/via, deși nu au atestat de producători agricoli și nici nu obţin din agricultură principala sursă de venit, pot contesta amenzile în instanță?
– Da, amenzile pot fi contestate cu succes în instanţă! Şi după anularea lor, abuzul poate fi pedepsit!

– În perioada aceasta, în care instanţele judecă doar urgenţele, cum se poate proceda pentru a contesta amenda primită? 
– Plângerea trimisă judecătoriei suspendă executarea sancţiunii contravenţionale, iar judecata poate avea loc şi ulterior, oricând… Dar conduita abuzivă a poliţiştilor poate încărca foarte mult instanţele de judecată, cu procese multe, cu audieri de martori, cu banalităţi ce vor trebui abordate precum procesele serioase.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News