Funeraliile se vor desfășura în cadru privat, fără public, dar ceremonia va fi televizată.

După validarea din partea Reginei Elisabeta a II-a, Palatul Buckingham a anunțat joi, 15 aprilie, lista celor 30 de persoane care vor avea acces la înmormântare:

  • Regina Elisabeta a II-a;
  • cei patru copii ai cuplului regal și partenerii lor vor fi prezenți: prințul Charles și Camilla Parker Bowles, ducesa de Cornwall, prințesa Anne și viceamiralul Timothy Laurence, prințul Andrew, duce de York, și prințul Edward, conte de Wessex, cu soția sa, Sophie;
  • cei opt nepoți ai Reginei și ai lui Philip: prințul William, duce de Cambrige, prințul Harry, duce de Sussex, prințesele Beatrice și Eugenie, Peter Phillips, Zara Phillips, Lady Louise Windsor și vicecontele Severn;
  • Kate Middleton, ducesă de Cambridge, Mike Tindall, Jack Brooksbank și Edoardo Mapelli Mozzi, partenerii nepoților, vor avea și ei acces la funeralii;
  • verii reginei și partenerii lor: prințesa Alexandra, ducelele de Gloucester, ducele de Kent;
  • copiii surorii reginei, Margaret: lady Sarah Chatto și soțul ei, Danel Chatto, și contele de Snowdon;
  • prințul Bernhard de Baden, prințul Donatus de Hessa, prințul Philipp de Hohenlohe-Langenburg, contesa Mountbatten din Birmania.

De la marea poartă a Castelului până la capelă, sicriul va fi transportat într-un Land Rover special adaptat ca mașină mortuară. Prințul Philip însuși a gândit și a proiectat modificările aduse autovehiculului.

Peste 700 de angajați ai Forțelor Armate din Royal Navy, Royal Marines, British Army și Royal Air Force vor oferi sprijin ceremonial în timpul înmormântării.

Prinții William și Harry vor merge în spatele sicriului ducelui de Edinburgh cu tatăl lor, Charles, și alți membri ai familiei regale, ca parte a unei procesiuni private, înainte de slujba de înmormântare.

Membrii familiei regale britanice vor face o excepție de la tradiție și nu vor purta uniforma militară la funeraliile ducelui de Edinburgh. Decizia a fost luată de Regina Elisabeta pentru a evita să-l facă pe prințul Harry să se simtă stânjenit după ce și-a pierdut titlurile militare, când a renunțat la atribuțiile regale.

Prințul Philip, duce de Edinburgh și soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a decedat vineri, 7 aprilie, la 99 de ani.

Prinţul fusese externat pe 16 martie, la o lună după ce fusese spitalizat la Londra pentru tratarea unei infecţii şi după ce a suferit o intervenţie chirurgicală pe cord.

Căsătoria reginei Elisabeta a II-a cu prințul Philip a fost cel mai lung mariaj al unui suveran britanic.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News